Wednesday, September 28, 2016

entry kala bosan

kepala agak tingtong. maklumla dah khamis.
maksudnya esok dah jumaat haha :)

kemain kau ye jihan.

well 10 oktober ni dah start PT3.
wah i is nebes uolls.

bukan murid je nebes, cikgu pun tumpang nebes sama.
kalau budak tak score, cikgu yang kena marah hahahhahah.

lantokkan la situ.
takpela kut tak jadi guru cemerlang ke..tak naik pangkat ke apa ke.

janji di mata pelajar kita masih guru yang baik ^___________________________^

well u know, penilai kita yang sebenar of kos la anak murid kita kan.
pemantau yang lain tu, tengok kejap kejap je. biasanya time pemantau nak datang, semuanya mantap dan perfect haha.

tapi sebenarnya yang bersama kita sepanjang masa, tru ups dan down mood kita adalah murid kita. so nak nilai kita sebenarnya di tahap mana, sila la tanya anak anak murid kita :)

semalam viral pasal video anak Dato SM Faizal tu.
huwarghhh i pun ikut sama rasa sebak.

kesian anak anak kan.
bila bercerai, anak anak jadi mangsa.

sy baca jugak penjelasan Dato SMF kat IG dia tu.

tapi sy takde la nak judge pape.
sebab kita sendiri pun tak tau cerita sebenar kan.
even mereka yang terlibat secara langsung pun, mestilah mempunyai sudut pandang yang berbeza.
mestilah masing masing merasakan diri betul dan bekas pasangan tu salah kan.

cuma sy agak tak selesa dengan zaman facebook sekarang.
satunya mudah sangat orang share share sesuatu benda.
viralkan video isteri pukul suami la (memang lah kononnya nak memberi pengajaran, tapi tak boleh nak fikir ke dalam video tu ada orang dalam keadaan aib--memang la MUNGKIN sedang berzina, tapi aib tetap aib kan)

then lebih menyesakkan dengan kewujudan page page yang suka sangat dengan benda benda viral ni utk dijadikan bahan dalam page dorang, so that rating page dorang naik la bila dapat share sana sini.

even status biasa biasa pun kadang boleh jadi viral dek page page ni.
ada sekali tu sy terbaca pasal mak yang anaknya hidup 13 hari je..adoi benda tu pun nak jadi bahan ke dalam page?
adakah kematian anak tu sesuatu yang seronok utk diviralkan? -_____________-

di satu sudut pulak, timbul lagi isu copywriting la apa la. naik status sana sini pasal ciplak menciplak tanpa bagi kredit kepada penulis asal ni. *sigh*

kadang pening nak skrol facebook dah.
rasa nak deactivate je fb tu.
(tapi sy susah nak tinggal fb sebab ada group yang sy selalu masuk dan ambil info di dalamnya)

ni pun duk la menunggu encik mark tu--kan dia suruh tukar nama penuh supaya akaun tak di delete kan.

takde maknanya derrrr..mak taknak tukar nama pun.
kalau dia nak delete, maka agaknya sampai di situ je lah riwayat facebook sy.
malas dah nak ketagih dengan fb. tangan tak boleh berhenti dari skrol fb huhuhu.
quran taknak pegang lama lama macam pegang smartphone pulak. sobs.

so kalau dah tak jumpa fb sy tu..maksudnya dah kena delete so kita jumpa kat IG dan blog je la ye :)

ok lah dah banyak membebel.
tak berfaedah pun entry ni haha.
sekadar meluah perasaan tapi tetap rasa bengong ni.

menunggu longgggg weekend yey alhamdulillah.

Sunday, September 18, 2016

Prosedur permohonan pembiayaan perumahan

.
.
.
Sambungan dari cerita kelayakan hari tu.
Jom sembang pasal prosedur permohonan pulak.

1. Lepas dah semak kelayakan, dah berjaya jumpa rumah idaman, boleh la proceed dengan bayaran booking atau deposit (jika perlu)

2. Then silakan tanda tangan S & P (sale and purchase agreement)

Sale and purchase agreement

3. Lepas dah sign s&p, peguam kena pegi buat stamping hasil semua, tunggu sehingga dapat salinan di tangan kita.

4. Bila dah dapat salinan, boleh la isi borang permohonan di laman web LPPSA.

Note : better isi borang lepas ada s&p di tangan kita. Tak perlu tergesa gesa nak isi sebab banyak info diperlukan cth mcm details pemaju, details unit yg dibeli..semua info ni ada dalam s&p tu.

5. Pastikan borang permohonan diisi dengan teliti. Sebab once dah submit nanti, kalau tetiba baru sedar ada kesilapan, dah x boleh betulkan dek nonnn.

Nota : hari tu sy silap isi borang sob sob sob. Patutnya tarikh sah jawatan 16.12.2010 tapi sy terisi 16.12.2008.

Kalau nak betulkan kesilapan ni, kena buat secara manual. Sy buat satu surat rasmi dan kepilkan bersama borang permohonan yang dicetak.

6. Lepas dah siap isi borang permohonan secara online, print out dan dapatkan tandatangan bos.

7. Lengkapkan semua dokumen yang diperlukan. Banyak jugak dokumen dia nak masa ni. Bergerak cepat sikit ok. Lelagi yang bos dia spesis macam bos sy--kejap ada kejap takda dalam opis. Pengetua cemerlang katakan  jenuh jugak nak kejar dia masuk opis nak mintak sign banyak benda.

Sign bosku yang mahal ya amat 😊

8. Borang permohonan beserta dokumen yang lengkap hendaklah dihantar ke LPPSA dalam masa dua minggu lepas kita hantar permohonan secara online tu.

Nota : pastikan dokumen semua lengkap selengkapnya supaya takde kuiri dari pihak LPPSA. kalau ada kuiri, akan drag la masa kita.uhuhuhu.


Dokumen siap utk dihantar 😊

9. Sila lah menunggu kelulusan pinjaman anda. Biasanya kalau takde kuiri pape, kejap je boleh lulus.

Macam sy, hantar borang dan dokumen ke LPPSA 30 ogos(selasa) , then 31 ogos cuti..weekend lagi..tup tup 7 september(khamis) check laman web, dah lulus.

Alhamdulillah 

Surat kelulusan alhamdulillah

10. Lepas dah lulus, print out surat kelulusan dan surat setuju terima. Surat ni ada disediakan dalam laman web lppsa tu.

11. Dapatkan tandatangan bos untuk surat setuju terima tu. Surat ni perlu dikembalikan ke LPPSA dalam masa 30 hari lepas kelulusan loan okay.

** saya baru sampai step sini. So sambungan step seterusnya akan dibuat kemudian **

Semoga bermanfaat uolls  ❤

Friday, September 9, 2016

Deposit rumah oh deposit rumah



Sambung cerita beli rumah.
Since mamajihan bercuti banyak masa ye nak update blog haha.

Personally sy agak kurang bersetuju dengan idea membuat personal loan untuk deposit rumah.
Tak tau la kenapa sejak azali sy ni agak anti dengan personal loan--haha matilanakkk kena kecam--

Bagi sy, personal loan ni macam kita pinjam duit cash kat orang. Which is sebenarnya kita boleh je tahan keinginan dan ambil sedikit masa untuk kumpul dulu kan?

*pendapat ini tidak terpakai utk kes kes emergency cthnya nak bayar kos operation-which is melibatkan nyawa ok*

Kebanyakan orang sekeliling sy mempunyai personal loan. Paling glamour dua benda ni-buat loan utk kawin atau buat loan utk bisnes.

Bacalah mana mana otai kewangan, anda akan dapati kedua dua langkah ini adalah salah sama sekali. Hoah.berani kau jihan.
Tak tak..ini cuma nasihatttt.
Sy tau ada adik adik yg membaca blog sy.

Sama jugak utk membayar deposit rumah.ada orang sanggup buat personal loan yang banyakkkk sebab takde deposit utk beli rumah.

Adik adik yang disayangi, kiranya anda membaca blog akak yang tak seberapa ini, sudilah kiranya mendengar sedikit pendapat akak ye..ye..tak terima pun takpe.

Kalau nak beli rumah, mohon sediakan cash money at least 15% dari harga rumah.
10% akan digunakan sebagai deposit.
5% akan digunakan sebagai kos guaman-kos utk s&p la, MOT la dll.

Tak mampu ke?

Mampu.
Bila kita merendahkan kemahuan kita.

Semua orang mahu membeli rumah seawal mungkin kan?
Tapi masa tu pulak gaji kita kecik lagi. Simpanan pun alahai berapa la sangat.

Maka satu caranya ialah rendahkan lah expectation kita.
Untuk rumah pertama, tak perlu la kita aim nak landed house, kalau boleh nak paling paling pun teres dua tingkat. Best kalau dapat yang corner lot.

Paling best kalau dapat semiD atau banglo.
Amboi kau dikkkk. Banyak sangat tengok cerita tv pukul 7 malam ni.

Wake up adikkk.
Ukur baju di badan sendiri.

Untuk rumah pertama, beli je rumah murah murah.
Yang penting selesa di poket dan boleh dijadikan investment.
Rumah rumah macam flat atau apartment terutamanya di kawasan yang hot (dekat dengan kemudahan awam) memang akan menjadi satu investment yang sangat menguntungkan.

Serius dik. Tak rugi beli properties yang nampak macam busuk ni.

Esok esok..bila gaji dah naik sikit, kewangan dah makin stabil, boleh la cari rumah landed idaman kalbu itu.

So katakan adik nak beli rumah harga 150k, cuma perlu sediakan rm22 500 sebagai deposit dan bayaran peguam.

Berbanding kalau beli rumah harga 400k, kena sediakan rm60 000.

Rumah rumah jenis flat dan apartment ni, boleh jadi pasif income kita di masa akan datang. Masa masa dah pencen nanti, sewakan dan dapat duit bulan bulan.

Atau pada zaman anak anak kita nak belajar, nak kawin..boleh la kita jual rumah rumah kecil ini utk dapatkan tunai yang banyak.
Jangan bagi anak berhutang ptptn tettttt. Hutang kawin pun jangan buat.

Tapi kak camne plak nak simpan rm 22 500 tu?

Ikat perut la dik.
Honestly cakap, sy asingkan duit gaji utk simpanan lebih banyak dr apa yg sy belanjakan. Utk dua buah rumah ni, sy memang banyak ikat perut sebab nak simpan duit.

Sbb sy pk takpela, benda ni investment utk sy bila dah pencen dan investment utk anak anak.

Bukannya tak boleh nak buat personal loan..boleh..

Cuma personal loan, terutama yg ikat lama tu akan menurunkan DSR kita. Lelagi kalau jenis culas membayar, memang buruk la rekod ccris.

Hadkan hutang kita kpd hutang hutang baik sahaja. Elakkan personal loan, credit card, courts mammoth ke aeon ke..

Pengurusan kewangan perlu bermula dari awal.
Pastikan kita ajar anak anak kita nanti ok!




syarat permohonan LPPSA

syukur alhamdulillah.

permohonan pembiayaan perumahan sy dah diluluskan. so dah boleh share sikit sikit kot :)

disclaimer : segala perkongsian dengan niat semata mata perkongsian. semoga tidak disalahertikan dan semoga Allah melindungi hati sy dari sifat-sifat yang tidak baik.
dan maafkan sy kalau ada sebarang perkataan yang menyinggung hati tuan puan.

baiklah, pada yang rapat rapat tu mungkin dah tau yg sy dalam proses membeli rumah kedua.
rumah pertama masa beli apartment puchong tahun 2012 tu.
cerita di sini.

tiba tiba tahun ni macam tergerak hati nak cari rumah lain.
gomen loan sy pun tak pakai lagi.
actually sy kekonon berangan nak pegi korea hahaha :)
tapi bila fikir balik, dari sy spent belas belas ribu ke sana dan habis dalam masa beberapa hari..baik la sy spent belas belas ribu untuk satu property kan.

kata nak ada misi satu anak satu rumah kehkehkeh ;p

lagipun kalau beli sekarang, sy masih boleh ikat selama 30 tahun, takaful pun masih murah.
ye..sila ambil perhatian kalau dah berusia baru nak beli rumah, harga takaful yang perlu dibayar akan jadi lebih mahal ye.

so kali ni sy nak share langkah-langkag pertama pembelian rumah menggunakan loan kerajaan.
nama rasmi dia Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

1. sila semak kelayakan anda. sy sertakan jadual terkini setakat hari ini ye.





untuk pengetahuan, kelayakan adalah mengikut GAJI POKOK sahaja ye. tidak termasuk elaun segala bagai itu.

jadi kalau ikut jadual ini, kelayakan saya adalah 475k.

wauuuuu..bunyi macam banyak. tapi ops! nanti dulu. ada syarat lain perlu dipatuhi.

2. next, sila kira semua komitmen sedia ada (komitmen yang potong dalam slip gaji tau--nursery anak tak kira haha), plus komitmen rumah baru ni, pastikan nilainya tidak melebihi 60% dari JUMLAH PENDAPATAN (gaji pokok+elaun) anda.

cara kira begini :

(komitmen sedia ada dlm slip+komitmen rumah baru) / jumlah pendapatan x 100

Jihannnn..macam mana pulak nak tau komitmen rumah baru berapa?

sila la gunakan kalkulator yang terdapat di web LPPSA. masukkan segala details yang diperlukan, maka akan keluar lah anggaran bayaran bulanan yang kita akan bayar nanti.

rasional syarat yang ini ialah supaya kita kita ni tidak la terlibat dengan keberhutangan yang serius. kiranya lepas tolak tolak dalam slip gaji, masih ada 40% dari jumlah pendapatan untuk kita meneruskan kehidupan. ceahhh.

3. melalui syarat kedua di atas juga kita boleh anggarkan harga rumah yang mampu kita nak beli.
maka bolehlah teruskan survey rumah mengikut budget sedia ada yahuuuuu!

4. ni syarat tambahan- nak pakai, pakai. taknak pakai sudah.

kalau ikut kelayakan dan syarat 60% di atas tu, sy masih layak utk memohon sehingga harga rumah 475k tu. tapi sy tak cari pun rumah yang harga sebegitu.

kalau ada yang follow post post kewangan sy yang lepas lepas, sy selalu tekankan untuk meminimumkan komitmen.
jangan push yourself keterlaluan, mentang mentang kelayakan sampai 475k, kau pun pegi cari rumah harga ngam ngam 475k (bayaran bulanan 2300+ selama 30 tahun)

amboi sangat perangai macam itu tau!
memangla secara mata kasarnya lppsa boleh bagi kelulusan, tapi ingatlah, saban tahun komitmen luar slip akan bertambah.

anak bertambah, anak nak sekolah, tol naik la, harga barang naik la.
suka atau tidak kos hidup saban tahun akan meningkat.
jadi di sini lah pentingnya 'lebihan gaji' tadi.
supaya kita masih boleh rasa selesa.
idok la tercekik sangat semata nak bayar rumah saja.
ok?

Rasanya tu je kot syarat nya.
Syarat syarat lain macam kena sah jawatan dulu, bukan dalam tindakan tatatertib etc semua tu uolls boleh la tengok kat web lppsa ye.

Ni cuma pengalaman mak je. Mak pun memula nak apply tu duk google google jugak.

Tapi kalau uolls tak lepas syarat syarat di atas, tapi nak mencuba nasib jugak, silakanlah.

Cuma kalau lambat lulus atau tak lulus, jangan marah mak yeee.

Jangan kata mak tak payunggg 😁😁