Thursday, June 23, 2016

result pertama kaklong

saja mama nak menyimpan kenangan kat sini.

khas untuk kaklong (dan adik-adik) bila sampai masanya kaklong pandai baca blog mama.

blog ni banyak pasal damia je kan. ye la, anak pertama excited sangat. kalau boleh semua benda nak cerita dalam blog.

anak kedua dan seterusnya..bukan tak excited..tapi sebab dah ada pengalaman kan--hihi maafkanlah mama ye farhah dan adik-adik :)

hari ni abah pegi ambik result exam kaklong.
wah pertama kali dalam hidup abah, pegi ambik result anak :)
maaf kaklong, mama tak boleh nak join sekali.
damia mesti faham mama susah sangat nak cuti. CRK 7 hari yang itu pun payah sangat nak apply.
sorry kakak--tapi mama happy dari jauh ye :)


abah wassap mama result kaklong.
alhamdulillah, senyum je mama hari ni.
kaklong memang anak bijak, sesuai dengan nama damia (maksud : bijak)

tapi kaklong.
mama nak kaklong ingat selalu, keputusan peperiksaan bukan nilaian utama kita.
ada banyak benda lain lagi yang akan menilai kita sebagai manusia, lebih-lebih lagi sebagai hambaNya.

kaklong tolong ingat, matlamat hidup kita dari Allah kepada Allah.
kita buat apa sahaja adalah untuk mendapat keredhaan Allah.

hidup dalam dunia ni tak lama kaklong.
dan mati itu sangat pasti.
dari dalam perut ibu kita ni dah ditetapkan bila tarikh kematian kita.
dan bila sampai masanya, takkan cepat ataupun lambat walau sesaat.

jadi kaklong..hidup di dunia kena sentiasa aim untuk penuhkan kantung pahala kita.
itu je bekal kita bawa 'balik' ke 'kampung' kita nanti.

buat apa yang Allah suka--solat, puasa, zakat--semua yang wajib kita buat.
tambah lagi amalan amalan sunat untuk menampung kekurangan ibadah wajib kita.

jangan lupa juga tanggungjawab sesama manusia. sentiasa cuba untuk buat baik kepada orang lain.

kena banyak sabar, buat baik kepada orang yang sayang kita memang senang.
tapi buat baik kepada orang yang buat jahat kepada kita bukan semudah yang kita jangka.

sentiasa semat dalam hati, untuk sentiasa merendah diri.
pandai dan kaya bukan tiket untuk kita memandang rendah kepada orang lain.
hidup lah dengan kesederhanaan, sentiasa cuba menolong orang.
ingat selalu kaklong, bila kita memudahkan urusan orang lain, Allah akan mudahkan semua urusan kita :)

kaklong yang mama sayang,
kaklong kena jaga diri dan jaga adik adik.
kaklong anak sulung harapan mama.

jaga solat kaklong. mesti wajib solat cukup 5 waktu sehari semalam.
zaman ini kaklong, orang sangat ramai memperlecehkan ibadah solat.
jangan jadi macam tu ya.
biar kita jadi manusia berjaya dunia, berjaya juga di akhirat :)

Tinggi harapan mama agar kaklong sentiasa memelihara maruah diri.
jaga aurat..jaga diri sendiri.

bila mama dan abah dah takde, kami harap kaklong akan menjadi penyambung generasi yang mamaabah banggakan.
yang mana akan sentiasa mendoakan mamaabah di setiap solat kaklong.

mama doakan kaklong yang solehah akan sentiasa cemerlang dunia dan akhirat.
menjadi insan yang berguna kepada agama dan masyarakat.

mama abah sayang kaklong dan adik adik sentiasa :)



Wednesday, June 15, 2016

edisi throwback hari raya

Siapa siapa yang fren kat facebook agaknya dah biasa tengok gambar-gambar ni kan.
hehe tetiba pulak mamaJihan tu terfikir untuk compile semua gambar raya sejak kahwin dengan encik suami.

tergelak gelak sensorang tengok perkembangan keluarga yang ada patternnya.
amboi mentang mentang cikgu, family planning pun bersistematik sangat okey! :)

okey kita mulaan dengan tahun 2010.
oleh kerana kami kawin Disember 2009, maka raya bersama kali pertama ialah tahun 2010 lah.


ini picture berdua bersama. satu satunya tahun berdua kot.
eh sebenarnya ni pun sedang bertiga.
mamaJihan sedang mengandungkan damia--tunggu hari je ni.
dan damia lahir 12syawal. seb baik sempat bagi mama beraya :)

raya tahun 2010 ni tak meriah mana pun.
sebab May 2010 tu kan abang saya eksiden dan meninggal. so ini first time raya tanpa dia, i is sooo sad. huhu.
baju raya encik suami pun recycle baju kami masa bertunang, baju raya saya pun beli sehari sebelum raya. mujurlah mengandung tak besar sangat so masih boleh pakai baju kurung pahang kot tu kalau tak silap.
cumanya kain tak boleh kancing la.
welll, as usual la kalau mengandung. 

next tahun 2011 turn beraya belah encik suami pulak.
balik kampung atuk encik suami kat felda ijok selama. tapi dok korek korek takde pun gambar kami sekeluarga.
huhu encik suami aii is busy ambik gambar orang lain. mana nak ingat ambik gambar bini sendiri :p

ni ada gambar beramai ramai dengan MIL dan adik adik ipar aje.

 

then raya kedua gerak balik johor, raya ketiga baru la ada proper family picture bersama cik damia yang raya for the first time. yey :)


tahun 2012, beraya kat johor lagi, dengan perut second round. bahahaha.
tak ingat masa ni mengandung berapa minggu.
tapi dalam 28 weeks gitu jugak.
sebab masa ni pun kain takleh kancing.
kaklong damia dah besar sikit masa ni.
umur setahun lebih kot sebab kaklong dapat adik masa umur 2tahun 1bulan++


kemudian tahun 2013 beraya dengan anak dua pulak :)
turn raya belah suami, tapi masa ni mak mertua decide taknak balik kampung.
nak beraya rumah sendiri je.
so beraya la kami kat simpang pulai. 
tema coklat uolls.


tahun 2014 raya kat johor lagi dan mengandung lagi.
haha..sungguh la tak aci. setiap kali raya johor, setiap kali tu la mamaJihan preggy uolls.
tapi masa ni early pregnancy lagi. around 9weeks macam tu.

ada masalah sikit sebab awal awal tu spotting la..bleeding la.
even sehari sebelum raya ni pun bleeding banyak jugak. 
memang susah hati sangat, plus macam dah rasa yang baby tak survive.
tapi nak pegi scan, haruslah semua klinik tutup di hari raya.
nak ke hospital malas pulak sebab hospital jauhhhhhh lebih 30km.

then raya ketiga masa on the way balik perak, singgah hospital batu pahat jap, pegi scan.
alhamdulillah semuanya okey je.
dah nampak jantung baby berkelip kelip masa tu :)


then tahun 2015 raya dengan baby baruuuu.
raudhah umur 4 bulan lebih kot masa ni.
takleh nak pakai baju kurung pun. takut dia tak selesa, so pakai baju biasa aje la ye. 


tahun 2016 raya kat mana?
mestilah raya johor pulak..weeeeee..

kita mengamalkan konsep bergilir gilir ye.
tak kesah la kalau viral kat fb yang duk kata isteri kena raya rumah suami...rumah suami dan rumah suami tu.
weoll tak macam tu.

beraya ni nak gilir gilir ke, nak belah suami je ke, nak belah isteri je ke, ikut muafakat kita suami isteri la.
tak semestinya kena ikut cara orang lain kan.

even ada pasangan yang sy kenal, raya asing-asing suami isteri setiap tahun. yang suami balik rumah mak suami, yang isteri balik rumah mak isteri.
bahagia je tengok.
yang penting masing masing redha kan.
raya sehari dua je pun..jangan la bergaduh sangat.
balik kampung tiga empat hari, lepas tu kembali kepada rutin asal kan.
why soooo serious?

so..so..so mamaJihan mengandung lagi ke 2016 ni?
hahahhahahhaaaa belum okey..belum. 

tapi taktau la kalau tiba tiba raya 2017 ada baby baru.
haha larikkkkkkkkkkk!

Friday, June 10, 2016

Update 5 ramadhan

Wah sejak sejak berhibernate dari fb maka kat sini la mama jihan membebel bebel ye.

Haha bukan apa..gian kot nak menulis nulis, nak share pape.

Padahal benda nak share nya xde pekdah.
Lagha semata mata 😁

Uolls buka makan apa?

Setakat lima hari puasa ni iolls makan simple simple je.

1 ramadhan - kat kampung johor. Maka memang meriah gile makanan sebab semua org ada kat rumah atok nenek.yey!

2 ramadhan - iolls masak sup tulang. Encik suami dah beli tulang sejak sebelum puasa hari tu..baru la berkesempatan nak masaknya.

3 ramadhan- iolls masak nasi lemak. Simple je. Nasi lemak, sambal ikan bilis, telur rebus. Sayur semua non hado.

4 ramadhan - masak ayam paprik. Request dari encik suami. Baik pak hencek..mak hencek menurut perintah. Sonang sap sap soi je sebab ioll masuk je semua segala sayur mayur dalam tu. Satu lauk cukup.

5 ramadhan - masak kari daging. Sayur plak iolls celur je sawi pendek (apakah sawi pendek memandai je kau bagi nama kan?) Dengan bunga kubis..pastu buh oyster sauce. Siap!

Semua masakan takde gambar. Iolls malas nak snap gambar. Tau nak makan je.bahaaa..

Kaklong semangat gila nak buka puasa sepanjang lima hari puasa ni. Makan sampai tiga pinggan hari hari. pdahalnya dia tak puasa ponnn haha. Puasa sekerat sekerat hari, tapi buka puasanya lebih dari org puasa.

Tapi takpelah, tandanya mama masak sedap kan.baha matiklaa nak..puji diri sendiri 😰

Sepanjang seminggu puasa ni rasa okay. Mentang mentang cuti sekolah kan. Tapi bagus jugak, 1 ramadhan selangor tak cuti. Kalau bukan cuti sekolah, dah tentu tentu kena kerja 1 ramadhan. Rasanya 1 ramadhan la paling mencabar heheh.

Next monday dah naik kerja. Harapnya mampu la bertahan dengan baik. Dengan nak mengepam segala 😥😥

Cuak jugak ni. Dah relax sangat duk rumah dua minggu.

Oh ya. Tadi timbang dah turun lagi. Ni yang iolls suka bulan ramadhan 😀😀

Nak tips?
Rasa dah banyak dah tips kurus yang iolls bagi.
Masalahnya uolls follow tak tips tu?

Tuesday, June 7, 2016

Diet ramadhan

Saja nak menyimpan kenangan di sini.

Ini hasil timbang 2 ramadhan.

Kalau ikutkan sebenarnya 48.1 tapi bila timbang lagi sekali sambil pegang phone (nak tangkap gambar), jadi 48.3.

Pun boleh laa..

Agak agak 30 ramadhan nanti berat jadi berapa?

Hari tuuuu..rasa macam nak diet je bulan puasa ni.dapat turun ke 47 ke 46 ke ok gak kan?

Tapi setakat 2 hari puasa ni takde mood plak nak diet. Tapi tidak la jugak mood makan makan.

Bukak puasa pun xmakan banyak.
Bangun sahur tekak meloya macam orang menandung.

Hahhhh korang jangan nak speku sangat.
Acik dah check negatipppp okeh.

Agaknya hormon tak betul kot.
Dari minggu lepas badan rasa tak sedap.

So nak diet ke idok ni?

Salam ramadhan

2 ramadhan.

Alhamdulillah dah dua hari berpuasa.

Uolls puasa amcam? Ada ponteng kah?

Ioll berharap tahun ni boleh berpuasa penuh. Cik kawan baik belum menjengah walaupun raudhah dah setahun tiga bulan.

Bulan ramadhan ni xyah datang la ye.lepas lepas ni je 😁😁

Ioll tengah nak berhibernate berfesbuk.
Rasa dah terikat sangat dengan fb tu.huhu.

Ingatkan nak deactivate acc je, tapi sebab fb tu banyak sangat ilmu boleh dapat, so stay je la.
Cuma ramadhan ni je rasa nak berehat dari fb kejap.

Enjoy life.

Take care uolls.

Selamat berpuasa. Semoga kita memanfaatkan setiap ruang ibadah yang ada 😊😊