Monday, December 21, 2015

sixth anniversary @ grand lexis

11 Disember 2015.

alhamdulillah usia perkahwinan sy dan encik suami menyambut ulangtahun ke enam :)

untuk tahun keenam ini encik suami bawa kami ke grand lexis port dickson :)
sebelum ni dah dua kali pegi lexis. lexis dengan grand lexis ni sebelah sebelah je.
bezanya lexis takde private swimming pool, grand lexis ada swimming pool di setiap bilik.

haa..tu yang saja gatal kali ni nak mencuba grand lexis pulak.
lama pasang niat nak ke sini. nak la merasa syok sangat ke duk bilik yang ada swimming pool sendiri ;p

overall memang best la kalau bawak anak anak.
nak honeymoon pun seronok ni :)


kami gerak ke pd hari jumaat 11 disember tu.
untunglaaa..anniversary sama dengan hari keputeraan sultan selangor.
maka cuti umum untuk negeri selangor, tak payah la encik suami apply cuti lain.
puan isteri pulak dah tentu tentu cuti sekolah. ehem!

tapi yang tak bestnyaaa..bila cuti bersambung weekend, maka harga bilik pun wajib mahal la.
tambah cuti sekolah lagi kannn..
takpela setahun sekali kan B ;p

kami gerak pagi dari puchong, dalam pukul 10 camtu, singgah makan kat r&r dengkil.
shoot ke pd, jem plak kat tol tu. ramainya umat menghala ke pd.
dah la nak kena cepat sebab encik suami kejarkan nak solat jumaat.

memang ngam ngam kami sampai pd tu, time solat.
so encik suami pegi solat, kami tunggu dalam kereta.
sambil selfie ;p eh wefie!
 



lepas encik suami solat jumaat, kami singgah pekan pd kejap, beli telekung.
kisahnya..sy lupa bawak telekung dan biasanya memang ada spare telekung dalam kereta.
tapi nak jadi cerita beberapa minggu sebelum tu encik suami pegi outstation, dan keluarkan semua barang dari dalam kereta sebab nak buh barang kerja dia.
maka merasalaa beli telekung baru kan kan kan..sambil berhuhuhu~

lepas beli telekung, meh la kita ke grand lexis.
check in time pukul 3.00pm. checkout pukul 12.00pm.

sambil encik suami check in moh lerr kita ber-wefie dulu :)
 

kami ambil bilik deluxe pool villa- above the sea.
bilik atas laut, so sekeliling memang pemandangan laut.
selain dari bilik ni boleh jugak pilih yang kat tower ataupun nak yang garden.
cuma kalau ambik bilik above sea dan garden ni, jauh sikit la nak ke biliknya.
nak pegi breakfast pun jauh.

tapi apa susah, boleh call je buggy :)
guna la segala kemudahan yang ada.
 
 

so hello room 2005 :)
gambar gambar bilik diambil masa nak checkout dah.
nampak tak betapa tak sabarnya nak terjun kolam, tak sempat ambik gambar sebelum pun.haha ;p

 
 

ada satu katil king je. tapi muat tau untuk kami berlima. 
cermin kat lantai tu untuk tengok air laut bawah tu.
boleh la nak skodeng ada ikan sikit sikit.
sambil buat learning session dgn anak anak kan.

pintu menghala ke pool.
untuk safety, pintu ke kolam ni agak susah jugak nak bukak. kaklong pun takleh nak bukak pintu ni.
kena mintak mama atau abah yang bukakkan.
 
kecik je pool dia. tapi boleh la untuk kami berendam.
takyah berangan nak berkuak lentang bagai.

kolam ni dalam 4 kaki.
tapi airnya tu kurang dari 4 kaki kot.
sebab paras air tu bawah dada sy je. atas perut tapi bawah dada.


lepas je masuk bilik, sy solat zohor.
then semua orang tukar baju.
lepas tu apa lagiiiiiii...mandi manda laaa :)

 
 

kaklong merajuk masa mandi. ada je benda nak digaduhkan dengan kakngah tu.
kaklong penakut sikit dengan air dalam ni. even dah pakai pelampung tu pun dia takut nak masuk air.
lain pulak dengan kakngah, memang berani sangat.
paling tak boleh lupa, sebab dah suk puji puji kakngah berani, agaknya dia pun jadi over confident, boleh boleh pulak dia main terjun je kolam tak pakai pelampung!

haha sabar je la.nasib baik sy ada dekat dekat dengan dia.
gelabah ayam jugak nak tarik dia balik. 
mujur laa tak jadi pape kakngah weyy.

lepas mandi sy dengan raudhah tido, encik suami layan kakak kakak bina lego.
memang purposely bawak lego datang sini sebab nak anak anak ada aktiviti.
takla diorang bosan kan.
 ada je internet dalam bilik, tapi malas nak bagi anak anak main ipad je.

dan memang dah cakap awal awal kat encik suami, dah bayar mahal ni malas nak keluar bilik.
duduk laa dalam tu sampai checkout esok.haha.
 



 
 

malam tu encik suami keluar kejap.
cari makan.
ingat nak order tru room service je, tapi tengok menu tak menyelerakan.
tekak sy terasa nak yang berkuah kuah cenggitu..takde dalam menu.
so encik suami beralah la demi bini manjanya..wekk ;p
keluar kejap beli nasi kosong dan tomyam.
dia tapau kfc utk diri sendiri dan anak anak.

lepas makan tu ingat nak berendam kolam lagi, tapi dah pukul 11 kot.
esok je la sambung maka mentido aje la.

pepagi alam, bangun, basuh muka gosok gigi, tukar baju..moh la kita pegi breakfast.
saja taknak panggil buggy, nak ambik angin sekitar kawasan hotel.



memang cantikkkk dan menenangkan.
nama pun sekeliling laut kan :)
 
 lepas breakfast singgah main kat playground kejap.
layankan je anak anak ni.




balik bilik, tukar baju dan sambung mandi kolam lagi.
berendam sampai kecuttttt.
sampai la pukul 10 lebih baru naik, bersiap dan sedia untuk checkout!
 

lepas checkout semua, kalu ke pantai teluk kemang.
lunch..then bawak anak anak tengok pantai.
layankan anak anak yang nak main layang layang ni.
dah lama kaklong duk menyebut nak main layang layang je.

 sampai pukul empat gak kami kat pantai.
solat zohor semua, then balik ke pangkal jalan.
maka tamatlah percutian sempena anniversary keenam ini.
terima kasih encik suamiiiii sebab bawa kami jalan jalan.
dengan ucapan semoga tahun depan ada program cuti cuti malaysia lagi ye :) haha.

oh ya, masa kami pegi ni, hotel satu malam dengan harga RM800 lebih.
exact value tak ingat--pak hencik yang bayar kan ;p

berbaloi ke takkk?
sesekali boleh laa..nak selalu, rabak la poket nanti.haha.

till then :)

Sunday, December 20, 2015

2015 review


hehe update blog pun jarang, ada hati nak review---> gelakkan diri sendiri.

dah nak habis dah 2015. duk termenung kejap apa la yg aku dah buat sepanjang 2015 ni ye.
banyak kenangan sebenarnya.cuma banyak tak tertulis kat sini.

banyak yang update kat fb dan insta je.
ye la, yang tu mudah dicapai dek tangan kan.
sesambil menyusu anak pun boleh update gambar kan fb dan instagram :)

so apa yang best tahun 2015?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1. kelahiran ahli baru

yey alhamdulillah--ini rezeki paling besar untuk 2015.


nur raudhah binti muhamad fathi syafiq.
dilahirkan pada 28 februari 2015 di pusat rawatan islam azzahrah bangi.
merasa la nak anak bangi sorang kan.
hehe, sy dan encik suami memang suka bangi--tempat pertemuan katanyaaa..kuikuikui.

hujung bulan disember ni raudhah masuk 10 bulan.
alhamdulillah sihat walafiat seadanya.
walaupun masa bulan januari tahun ni, masa raudhah dlm perut, doc kata ada air dalam kepala, alhamdulillah raudhah lahir sihat walafiat ^________________________^

2. family vacation ke labuan dan sabah

antara moment seronok tahun ni.
biasanya memang tiap tahun family sy akan pegi berjalan beramai-ramai.
kalau tak sempat pegi jauh, kita pegi yang dekat dekat je.
memang dasar kaki merayap kan ;p


sejak bersalin farhah dulu, dalam cuti bersalin tu sy suka ajak sncik suami pegi bjalan.
yela, bila lagi nak merasa cuti yang bukan waktu cuti sekolah kan.
tau je la cikguuuu..kalau nak bercuti kena tunggu cuti sekolah.
dan semua orang tahu kalau cuti sekolah je..dari hotel bawak ke makanan, semuanya naik jadi mahal ya ampunnnnnn..ambik kesempatan sangat.

jadinya masa cuti bersalin je la sy boleh merasa cuti di luar cuti sekolah ni :)


flight kami ke labuan dan balik ke semenanjung dari labuan.
so boleh jalan labuan dan boleh jalan-jalan sabah.

maaf la entry sabah dah tertunggak lama dah takde mood nak sambung.haha.

3. aidilfitri 2015

tahun ni raya belah suami.
maknanya apa?

maknanyaaaa..tahun depan adalah turn johor pulak. kuikuikui. keji gila statement.


bukan tak seronok raya belah suami, tapi siapa tak happy kalau raya dengan family sendiri kan kan kan.
biasalah hidup berumahtangga kena bertoleransi.
raya bahagi bahagi tu adatlaa..ala, bukan lama mana pun.
raya sehari dua je. pastu balik ke rutin kehidupan asal.
takde benda pun nak digaduhkan sangat tang balik beraya mana ni.

janji ada suami dan anak anak di sisi--raya mana mana pun seronok! :)

4. APC

alhamdulillah, naik je dari cuti bersalin tiga bulan, dapat perkhabaran pulak yang tahun ni dapat apc (actually prestasi utk 2014)

bagi yang tak tau, apc ni anugerah penuh kontroversi--haha takdela, anugerah perkhidmatan cemerlang.
masuk tahun ketujuh perkhidmatan, Allah bagi rezeki merasa apc pulak.


november 2016 ni nanti genap 8 tahun perkhidmatan, dan boleh naik DG44.
yey alhamdulillah..rezeki banyak jugak tu kan :)

bercerita tentang kerjaya, rasanya tahun 2015 ni antara tahun paling happy sy mengajar.
mengajar kelas pt3 tahun ni, memang all out dengan budak budak.
kelas tambahan la..projek la..kelas dalam wassap la.
sangat seronok melayan bebudak ni. macam adik adik sy je semuanya.
dorang pun nampak happy--rajin stayback kelas tambahan.suka nak share share cerita semua :)

2015 jugak tahun sy buat kajian tindakan.
yeah rajin-la-sangat.
ketua panitia sy ada phd tau. so memang sy rasa sangat produktif bekerja dengan dia.
dia selalu push sy untuk buat something yg bg benefit kpd sy sendiri.
tu yang buat kajian tindakan tu.
boleh gak jadi bahan nak masuk fail peribadi.

ni pun dia tengah offer untuk buat workbook.
sedang dlm perbincangan lagi.
kalau jadi, ada la produk akan datang sy ye.kalau tak jadi tu buat senyap je la.
kita tunggu peluang lain :)

5. short vacation sempena 6th anniversary

 

haa yang ni kena million thanks kat encik suami sebab belanja ke grand lexis :)
actually start dari bulan 10 tu encik suami memang busy gileee..anak anak dah merungut abah asyik keje, mama pulak dah start nak tarik tarik muka. haha perangai sangat tuuu ;p

maka abah kena la bawa kami pegi vacation.
kaklong pun sejak tunjuk gambar hotel kolam, asyik tanya hari ni hari apa..bila nak jumaat..nak pegi tido hotel kolam :)

so sambutan anniversary keenam kami di sini.
alhamdulillah..enam tahun dah. dikelilingi dengan tiga puteri yang menyejukkan mata.
maka nikmat mana lagi yang mampu sy dustakan.

entry enniversary sy buat lain la ye.
(ye la tuuuuuuu...)

6. simpanan

haa part ni kan part kegemaran ;p

tahun ni buku bertambah lagi satu.
sempena bertambahnya seorang lagi ahli baru.

sy, encik suami, kaklong dan kakngah dah daftar haji.
tinggal raudhah je belum daftar.
ingat nak pegi daftarkan masa cuti sekolah ni, memanjangnye tak sempat.
insyaAllah minggu depan masa sibuk meeting kat sekolah tu boleh kot menyinggah kejap.

so bila tengok buku rasa nak senyum ke nak nangis?

awal awal tahun tu nak nangis la jugak.
yela, bersalin kan memang guna banyak duit.
lagi la sy pilih bersalin swasta kali ni. tapi syukur juga bila company encik suami tanggung sebahagian besar bil.
selebihnya sy bayar la kan..kena la korek sikit duit tabung.
tu pun sy memang simpan banyak jugak sebelum bersalin tu just in case sy terpaksa czer masa bersalin.
tau je la kalau dah namanya czer kat hosp swasta.mahal ya ampunnnn.
nasib baik sy bersalin normal akhirnya :)

tapi lepas tu catch up balik.
simpan semula mana yang boleh simpan.
segala bonus raya (ada eh bonus masa raya ari tu?), mana duit lebih lebih tiap bulan, kenaikan gaji..memang terus sy masuk dlm tabung haji.

maka hujung tahun boleh la senyum semulaaaa ^__________________^

tiada aset yang bertambah. emas ada la sikit.
rumah tetap satu, kereta tetap jugak yang itu.

rasanya itu je yang menarik tahun 2015.
takde yang gempak sangat pun..semuanya biasa biasa saja.

so apa azam 2016?

honestly belum fikir pun lagi.
ada jugak beberapa target nak buat, tapi belum jot down betul betul lagi.

kena ambik masa, feeling feeling tenang dan mula menulis impian 2016 pulak :)

kewangan 2016 dijangka lebih mencabar, dengan permulaan kenaikan tol la, tambang pengangkutan awam la..harga barang naik mendadak dadak la..
huii nak sebut pun terasa semputnya.

yee..walaupun orang kata kakitangan kerajaan patut bersyukur la, gaji banyak la..hoi, terasa jugak tau dengan segala kenaikan ini.
dengan nilai ringgit yang makin jatuh, kebanyakan bisnes pun macam slowww je bunyinya.

dah bersedia ke kita ni nak menempuh 2016?
semoga semuanya baik baik saja.

mari teruskan berdoa dan bertabah.
mula cut benda benda yang tidak perlu.
makan la seadanya dan jangan membazir ok!