Friday, July 17, 2015

pesanan khidmat masyarakat di hati raya

assalamualaikum wbt dan selamat hari raya :)

sedikit pesanan kasih sayang sempena hari raya ni.melalui pemerhatian sy, ada beberapa perkara kita perlu buat sedikit perubahan semasa beraya.

semoga segala ibadah yang kita laksanakan tidak sia sia.
semoga madrasah ramadhan berjaya mendidik diri dan nafsu kita agar mendahulukan perintah Allah.

sebagai peringatan bersama..semoga syawal kita tidak mengundang kemurkaan Allah.

1. tak perlu didik anak anak bersalam dengan semua orang.
ye tahu..anak anak kecil disuruh bersalam dengan semua orang untuk mendidik rasa hormat.
tapi bagi sy memadai kalau kita suruh anak bersalam dengan yang mahram sahaja kan.
sepupu sepapat, pakcik makcik yang jatuh kategori ajnabi tu takpayah la suruh anak kita salam. kang dah besar pun tetap tak boleh bersalaman kan.

2. jaga aurat wahai kaum wanita. balik kampung duduk serumah beramai ramai..jaga la aurat kita.even dari kecil kita dah terbiasa buka aurat depan sepupu sepupu, tak salah bila dah tau ni kita tutup aurat kita. jangan malu untuk melaksanakan apa yang Allah perintahkan.

3. kaum lelaki..ayah ayah dan suami suami..bantulah isteri dan wanita wanita jagaan anda supaya auratnya terpelihara. usahakan la tempat tidur yang tertutup..kesian isteri isteri dan anak anak anda..kang anda pun menanggung dosa sama kan.tak minta bilik khas pun.cukup kalau sudut sudut terpencil..buh tirai sikit supaya terselindung.lagi lagi ibu yang menyusu anak.laaagi la perlu privacy.

4. jaga ikhtilat..pergaulan lelaki perempuan walaupun sedara mara.

5. jangan la over excited nak beraya.yang mana anak anak kecil..yang tak sihat tu bawak bawak la kuarantin kat rumah..kesian kat orang lain kalau kita bawak virus ke sana ke mari.

6. berpada pada dalam semua perkara. baju raya yang menutup aurat mengikut definisi yang sepatutnya..kuih raya yang tidak berlebihan dan melakukan pembaziran.

7. bak kata prof muhaya..apa sahaja yang kita mahu lakukan..jangan fikirkan apa orang akan cakap..tetapi fikirlah apa Allah akan kata.

nah belanja gambar raya sekeping :)
tahun ni masuk geng raya rumah mak mertua.
eh sebenarnya bukan kat rumah mak mertua pun..balik kampung atuk belah encik suami.

Monday, July 6, 2015

listen or ignore?

entry selingan sabah.
kenapa entah sy cuba nak download gambar day 3 sabah tak boleh pulak.
nanti la sy try semula.



kadang kadang (sekarang rasanya dah kerap ;p )
kita perlu ada sedikit perasaan dan perbuatan untuk ignore apa yang tidak penting dalam kehidupan.

contohnya, bila sy dah decide untuk unvac anak, sy akan ignore apa sahaja panggilan orang terhadap kami.
be it unresponsible la, arrogant la--even ada doc pernah sebut perkataan 'shame on you'

dulu dulu.....duluuuuu la.
sy ni pendebat sekolah, pastu sampai ke universiti la wakil U pegi pertandingan debat sana sini.
sy sedar dulu sy seorang yang kuat melawan.
kalau ada je benda tak sama dengan pemikiran sy, memang sy bahas la.
pernah la jugak beberapa kali duk gaduh gaduh kat thread kat facebook.
haha stupido! menyampah pulek bila ingat balik.

then lama lama (agaknya sebab dah kertu ni kan) sy belajar untuk senyap.
dulu kalau ada je post yang sy tak puas hati melintas kat newsfeed, lajuuuu je nak taip balik status balas.

tapi sekarang dah lain.
sy lebih memilih untuk diam.
dan hormati pandangan orang lain.
sambil skrol laju laju taknak baca sebarang pergaduhan ;p
namun sy tetap dengan keputusan apa yang sy yakin dan percaya.

untuk membuat hujah balas sekarang ni dah tidak la kotttt.
penat.

rasanya yang membaca segala perdebatan di laman laman sosial pun dah penat.
kalau malas sangat nak layan, sy unfriend atau hide je orang orang yang sy rasa penuh dengan negativity.

fokus sy sekarang untuk share apa sahaja kebaikan yang sy percaya :)
*orang nak terima atau tak tu terpulang*
masing masing ada pendirian kan.
dan berlapang dada menghadapi apa jua respon.
senyumkan aje kalau yang tak setuju tu :)

bagi sy berinteraksi di laman sosial, kita perlu lebih menjaga hati kita dari meminta minta orang menjaga hati kita.

faham ke?

maksudnya daripada kita duk tak puas hati orang tu cakap camni..orang ni cakap camtu..
baik kita sendiri yang berusaha untuk bertenang semasa membaca apa sahaja komen orang lain.
kalau suka ambil pengajaran, kalau tak suka banyak benda kita boleh buat.
skrol laju laju, hide, unfriend, block.
pilih je mana satu asalkan segala yang kita rasa negatif tu tidak mempengaruhi kita.

memang tak mudah..rasa bengkekkk je hati ni--lelagi kalau kita digelar macam macam.
tapi sebenarnya perasaan yang negatif ini hanya merugikan diri sendiri.

orang yang matang akan sentiasa bertindak positif terhadap perkara negatif yang datang kepadanya.

cheahhhhh nak kata diri sendiri matang la tu kan?
hahahhahahah :)

Friday, July 3, 2015

sabah day 2

day two. 30 april 2015. khamis.

bangun pagi gosok gigi cuci muka terus mandi.
lalallalalla.

okey bangun pagi sangat happy sebab nak ke sabah :)
yey, sy sangat suka sabah.

membesar selama 17 tahun di sini, buat sy rasa macam.........................................

sabah tanah airku..
negeri kita yang tercinta, 
pemuda pemudi semua marilah,
bangunla bersatu semuaaaa..
*eh eh siapa ikut sy nyanyi tuuuu*

pepagi lepas breakfast kami terus ke jeti.
nak naik feri ke menumbok.
pakcik sy dah siap siap belikan tiket untuk kami.
siap pakej pinjamkan dua buah kereta untuk kegunaan kami.
bahaaa terbaiklah percutian kali ni kan ;p

oh ya, kami naik feri yang boleh bawak kereta.
kalau tak bawak kereta boleh naik speedboat direct terus ke KK.
naik feri ni akan turun kat menumbok, perjalanan sejam setengah, pastu kena sambung naik kereta dalam dua jam lagi untuk ke KK. 

harga tiket?
adui dui dui..tak sure.
tapi murah je rasanya--dalam RM 5 sorang kot. eh yeke RM 5? 
*sorry ini tak membantu*

atas feri
 
 
feri ni ada tiga tingkat, bawah sekali untuk kenderaan, tingkat 1 untuk tempat duduk penumpang.
atas sekali kawasan lapang boleh lepak lepak.
masa kami naik ni orang ramaiii..penuh tempat duduk kat tingkat 1 tu.
so kami naik ke atas dan lepak kat sini je sesambil menjoyah ;p

haaa sila la tengok bukti kejoyahan kami ;p

 

 
 

sampai je menumbok kami singgah beaufort jap.
ke SMK Kota Klias, sekolah ayah sy dulu.
kami tinggal kat beaufort ni dua tahun, dari saya darjah 4 sampai darjah 6.
so ada la jugak kenangan bersekolah kat sini :)

ayah sy janji nak jumpa kawan lama dia, kami follow je pegi makan kat beaufort central.



 then singgah sekolah lama saya---SK St Paul.
masa sy sekolah sini nama dia SRK St Paul. kali ni dah tukar nama pulak.
tapi rupa masih adaaaaa.
masih berbukit bukau macam dulu.


 memijak kembali tempat tempat di mana saya membesar adalah sangat seronok!
siap bawak suami dan anak anak tu double seronok!!
teringat ingat masa berlari larian kat sini.
yela, nama pun sekolah rendah kan.
sekolah kami ni ada gereja. tapi serius orang orang sabah ni tak pernah timbul isu keagamaan.
sepanjang sy membesar kat sini, kami semua relax je hidup aman harmoni takde nak gaduh pasal isu agama.
tak pernah la nak ejek ejek agama atau bangsa kami.
takde pun nak berpiket suruh turunkan salib nanti rosak akidah okey tetttttttttttttttttttttttttttttttttt ;p

ok dah.
lepas melawat sekolah lama kami terus gerak ke KK.
malam ni akan bermalam di KK sebelum esoknya ke ranau dan kundasang.

petang tu kami makan kat tepi pantai.
apa nama tempat makan tu ek?
anjung senja ye?
 
 


makan kat sabah ni agak mahal kalau nak bandingkan dengan semenanjung.
contoh nasi goreng seafood dalam RM 6 macam tu, tapiiiii percayalah seafood dia fresh tak macam semenanjung.
haha kalau kat KL mintak la nasi goreng udang ke..seafood ke..maka anda dapat seafood yang alahai--ni makcik ikhlas nak masak ke tak ni ;p
bahahahha.


kami siap makan, dah malam.
sini maghrib cepat ye..pukul 6 lebih dah maghrib.

malam tu kami stay kat seri borneo hotel.
hotel bajet kot sebab kecik je.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii yang penting berdepan je dengan pasar filipin.
dan betul betul di tapak pasar malam.

hahaaaa menarik gila nak shopping!
memang heaven duduk sini nak shopping turun bawah je.
so balik makan malam tu sy singgah pasar malam cuci mata dan poket.

oleh kerana banyak ni nak beli *cheaaaaaaa ada orang tu memang aim nak shopping sampai lebam kat sabah*
so malam ini round pertama shopping.
 
rambang mata tengok mutiara
 okey tips lagi, beli kat pasar malam ni lagi banyak choice dari pasar filipin.
cantikkkkkk dan murah kalau pandai tawar.

plus kalau ko speaking speaking sabah lagi murah ko boleh dapat tu.
*baca slang sabah*

oh sy suka..sy suka..sy suka.
oh ya, jangan lupa beli kuih cincin dan ampalang jugak ek.
kat semenanjung susah nak jumpa ni :)

bersambung lagi esok day 3 :)


Thursday, July 2, 2015

sabah day 1


ok cerita jalan jalan pulak.
cerita dah separa basi--lama baru nak update.haha.

masa dalam pantang hari tu sy dah bodek bodek encik suami untuk bawa sy pergi berjalan.
reward la kunun sebab sy penat bersalin tau.haha ye la tu ;p

takdelah..sebab sy fikir, masa dalam cuti bersalin la sy boleh pergi berjalan tanpa perlu tunggu cuti sekolah. boleh pergi weekday tanpa perlu apply cuti :)
cikgu kan kedekutttt cuti--7 hari je setahun.

mulanya sy plan nak ke langkawi je.tiap kali bersalin pun nak pegi langkawi ;p
eh tapi serius langkawi tu best.
boleh shopping...
ada Haji Ismail Group..
ada coklat..

eh silap.
sebenarnya mana mana je tempat shopping adalah best ;p
termasuk bandung kan b?hahahahhahahha.

tapi bila bincang punya bincang, rasa nak ke labuan pulak.
sy ada makcik kat sana. dah bertahun janji nak g rumah dia, tak sampai sampai jugak.
so ada masa dan kesempatan baik la kita pergi sekarang.
tunda tunda kang sampai anak sepuluh tak pegi pegi jugak.
ceahhhh cita cita anak sepoloh kau adooo.

sekali bila bagitau mak ayah dan adik beradik sy, semua pakat nak ikut---dah sudah, marilah berombongan cik kiah kita ni yeee :)

so macam biasa, kalau ada trip family kami suami isteri akan jadi tukang arrange.
beli tiket untuk semua orang--ni encik suami punya kepakaran ;p
ayah sy kontek anak murid lama dia masa kat tawau dulu.
sebab anak murid dia pernah janji nak sponsor penginapan kami sekeluarga kalau kami nak ke sabah--wehuuuu jimat banyak di situ :)

tapi disebabkan nak pergi ramai dan ramai jugak ahli rombongan yang bekerja, terpaksa la bercuti di waktu public holiday jugak.
kebetulan cuti hari pekerja hari tu bersambung dengan wesak kan.
maka pilih je la date tersebut.

kami ambil flight hari rabu 29 april.
naik air asia dari KLIA 2 ke labuan, seorang dewasa plus makan plus insurans bagai dalam RM 360 pergi balik.
kanak kanak harga sama, infant RM100 pergi balik.

kami naik flight pagi, pukul 7.35am.
tips travel nak banyakkan masa di tempat percutian tanpa perlu menambah kos penginapan, ambik tiket sangat awal pagi, balik semula ambil tiket lewat petang/malam.
so kami sampai di labuan dalam pukul 10 lebih pagi, petang tu dah bleh ronda ronda labuan :)

tapi yang tak bestnya ialah pukul 3lebih dah kena bangun bersiap, naik van ke KLIA 2 pukul 5 pagi.
mencabarnya dengan anak anak kecil sebab susah nak kejut.hihi.kesian nak suruh mandi, maka anak anak tak mandi.
malam tu pulak entah kenapa kakak damia muntah muntah.
ah sudahhh..risau sangat kalau dia demam.
tapi alhamdulillah esoknya dia sihat je, seronok sangat tengok anak anak happy dapat berjalan.

tambang limo pun mahal la sebab waktu lepas tengah malam ke subuh kan.
kami ambik van besarrr yang muat 14orang tu, RM280.
nak drive dan tinggal kereta kat KLIA 2 tu tak berani la pulak kan :)

KLIA 2 sementara menunggu nak check in

my SIL--nak boarding dah masa ni

airport

oh ya, kami solat subuh kat masjid KLIA 2 tu je. tak makan sebab nanti dalam flight akan makan kan.

dalam flight
haaa..ada drama dalam ni.
ye la, dah kena kejut awal pagi, meragam la anak anak dalam flight.
kakak damia mengantuk, mengamuk apa entah, nangis dalam flight.
kena tegur dek flight attendant pun lagi kuat dia nangis.
mengantuk la tuuu..dah puas mengamuk elok je dia tido sampai labuan.
kakak oh kakak..nanti kalau kakak dah pandai baca, ha ni mama cerita perangai kakak dalam blog ;p

dalam flight makan nasi lemak pak naser yang glamour ituuu..
tapi bagi sy biasa biasa je.
sy ni tak cerewet sangat pasal makan..apa pun bolehhh :)

dah sampai labuan :)
sampai labuan pukul 10 lebih, pakcik sy dah tunggu nak ambik kami.
dekat je rumah dia dengan airport, lima minit drive dah sampai.
kami ke rumah dia, rehat rehat..makan tengah hari then petang kami keluar ambik angin kat pantai.
tak plan nak shopping masa ni sebab masih boleh shopping masa nak balik nanti :)

makan tepi pantai depan sek sains labuan

us :)
ahli rombongan cik kiah

mak, adik dan anak buah sy

malam tu pakcik sy ajak makan kat luar.
tapi kami anak beranak tak join sebab nak bagi anak anak rehat.
yela seharian dah travel, esok nak ke sabah pulak.
risau anak anak penat sangat esok meragam plak masa berjalan.

so malam tu kami rehat kat rumah, yang lain pergi makan.

tu je cerita hari pertama.

bersambung lagi cerita esoknya.
ye sabah here we comeeeee!!!

Wednesday, July 1, 2015

risau ke dengan hubungan susuan?

lama tak bercerita tentang penyusuan susu ibu.

actually kami suami isteri sedang fikirkan untuk ambil anak susuan lagi.
ni raudhah dah 4 bulan, stok susu sejak sy mengepam bulan tiga hari tu tak gerak langsung.
raudhah minum chilled ebm je setakat ni.

ye..mak anak tiga kali ni malas ya amat nak cairkan frozen ebm -__-
jadi hari hari bekalkan chilled ebm je.huhu.
tu pun dia minum sikit. masih ada lebih yang sy bekukan hari hari.

alhamdulillah murah rezeki susu anak anak.
sebab tu jugak sy berfikir untuk cari anak lagi.
tak gamak rasa nak buang buang susu kalau expired.

setakat ni kami dah ada empat anak susuan.
dua orang dapat masa menyusu damia, dua orang dapat masa menyusu farhah.
ni menyusu raudhah kena cari anak lain.haha :)

tapi disebabkan dah ada ramai anak susuan sebelum ni, sy banyak berfikir cara untuk maintain hubungan sesama saudara sesusuan ni.
so sy cakap kat husband, kali ni nak cari anak yang betul betul memerlukan susu ibu.
sama ada anak yang sakit atau anak yang premature.

bukan sy taknak bagi ibu ibu yang low supply. ada jugak ibu hamil yang bertanya kepada sy.
satunya stok sy ni takla melimpah ruah sampai tak cukup space deep freezer.stok sy biasa biasa je.tapi ada la lebih sikit sikit yang boleh disedekahkan.

then sy tau sy tak mampu nak fully supply kepada anak susuan.
maksudnya sy tak mampu la kalau ibu tu mengharap sy akan supply 20oz sehari untuk anak dia.
sy taknak baby tu bergantung sepenuhnya dengan susu sy--sy akan rasa bersalah kalau tak dapat nak supply nanti.
sekarang ni sy cuma pam dua kali sehari.
sy takut bile raudhah makin besar, demand dia makin banyak dan sy terpaksa stop supply susu kepada anak susuan.

bagi sy, kalau ambil yang betul betul memerlukan, contohnya premature baby atau baby yang sakit, dorang memang sangat kritikal perlukan susu ibu--tak kira sikit atau banyak.
sedikit pun sudah memadai..mana tahu keajaiban susu ibu membantu anak anak kecil ni untuk survive.
kita semua tahu kebaikan susu ibu kan :)

eh faham ke reason sy ni?bahahaha beriya iya sy explain kan ;p

semalam ada seorang kawan bertanya sy untuk anak sepupunya.
baby yang dalam icu sakit jantung.
sy dah sepakat dah dengan husband nak bagi susu.

tup tup parents baby tu cancel semula.
alasan, sebab baby tu baby boy, anak sy semua girl.
takut satu hari nanti dorang berkenalan.

ya Tuhannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..

hehe satunya memang sy frust bila dengar alasan tu (but still, sy tetap respect keputusan parents tu.sy tak boleh paksa kan)

inilah masalah dalam masyarakat kita bila kita sebut tentang hubungan susuan.
TAKUT TERKAHWIN.

come on--terpengaruh sangat dengan drama atau novel ni -______________-

then let me explain.

1. Allah takkan pernah silap membuat sebarang hukum. dalam alquran sendiri Allah kata kalau tak mampu susukan anak, bapa boleh upah wanita lain untuk menyusukan anak tu.

cuba fikir dalam dalam..kenapa mesti susu ibu juga? bagi je la susu formula.kan senang takde masalah nak jaga jaga hubungan ni.

jawapannya, pasti ada 'sesuatu' dalam susu ibu ni yang takkan boleh diganti dengan benda lain.

tak dapat susu ibu kandung, carilah ibu susuan.
nampak tak betapa Allah nak juga kita bagi anak anak kecil ni susu manusia?

2. hati ini milik Allah sayang sayang sekalian. Allah yang jaga hati kita. bila kita berbuat sesuatu kerana menuruti apa yang Allah suruh dalam quran, adakah kita merasakan Allah akan biar kita lalui perkara yang menyusahkan kita kelak?

jaga hubungan dengan saudara sesusuan sekarang ni cukup mudah. internet hujung jari hari hari boleh contact, boleh send gambar. jadi celah mana kita rasa kita boleh lost contact dengan saudara sesusuan tu?

3. kita berusaha--simpan salinan birth certificate, terangkan kepada anak anak kita semasa mereka membesar. anak anak kita sampai masa akan faham tentang hubungan susuan ni. minta mereka berjaga jaga sampai tiba masa mereka mahu berumahtangga.

kenapa? kita takut anak kita jatuh cinta at the first sight kemudian cinta terhalang gituuuu. hehe.
kalau memang dari kecil sentiasa keep contact, sesekali bawa jumpa keluarga susuan, tak timbul kot isu cinta terhalang sebab hubungan susuan ni.

macam adik beradik tiri jugak laaa..mak pak bercerai, kawin lain dan ada anak lain.tak duduk serumah tapi masih boleh kenalkan supaya tak terkawin sesama adik beradik kan kan kannnn.

4. yakinlah sepenuh hati, apa jua yang Allah sebut dalam quran adalah yang terbaik. akal fikiran kita tak tercapai untuk hadam apa yang Allah tahu. tapi lama kelamaan kita pasti akan nampak hikmah di sebalik apa yang Allah dah tetapkan.

ilmu Allah seluas lautan, dan Dia cuma bagi kita setitik je.
(tu pun dengan setitik kita selalu bongkak, rasa kita maha tahu)

sekalipun kita rasa macam menyusahkan, jangan sampai terkeluar perkataan perkataan yang seolah olah mempertikaikan apa yang Allah dah tetapkan. bahaya tauuuuu ;)

lastly, selalu sy pegang kata kata ni,

JAGALAH ALLAH, ALLAH AKAN MENJAGAMU ;)
lepas kita dah berusaha untuk menjaga hubungan sesama keluarga susuan, maka bertawakkal la kepada Allah.

till then.

siapa nak jadi anak susuan saya?

spread the love <3

*macam banyak sangat je susu.padahal nak cari sorang je*