Monday, December 21, 2015

sixth anniversary @ grand lexis

11 Disember 2015.

alhamdulillah usia perkahwinan sy dan encik suami menyambut ulangtahun ke enam :)

untuk tahun keenam ini encik suami bawa kami ke grand lexis port dickson :)
sebelum ni dah dua kali pegi lexis. lexis dengan grand lexis ni sebelah sebelah je.
bezanya lexis takde private swimming pool, grand lexis ada swimming pool di setiap bilik.

haa..tu yang saja gatal kali ni nak mencuba grand lexis pulak.
lama pasang niat nak ke sini. nak la merasa syok sangat ke duk bilik yang ada swimming pool sendiri ;p

overall memang best la kalau bawak anak anak.
nak honeymoon pun seronok ni :)


kami gerak ke pd hari jumaat 11 disember tu.
untunglaaa..anniversary sama dengan hari keputeraan sultan selangor.
maka cuti umum untuk negeri selangor, tak payah la encik suami apply cuti lain.
puan isteri pulak dah tentu tentu cuti sekolah. ehem!

tapi yang tak bestnyaaa..bila cuti bersambung weekend, maka harga bilik pun wajib mahal la.
tambah cuti sekolah lagi kannn..
takpela setahun sekali kan B ;p

kami gerak pagi dari puchong, dalam pukul 10 camtu, singgah makan kat r&r dengkil.
shoot ke pd, jem plak kat tol tu. ramainya umat menghala ke pd.
dah la nak kena cepat sebab encik suami kejarkan nak solat jumaat.

memang ngam ngam kami sampai pd tu, time solat.
so encik suami pegi solat, kami tunggu dalam kereta.
sambil selfie ;p eh wefie!
 



lepas encik suami solat jumaat, kami singgah pekan pd kejap, beli telekung.
kisahnya..sy lupa bawak telekung dan biasanya memang ada spare telekung dalam kereta.
tapi nak jadi cerita beberapa minggu sebelum tu encik suami pegi outstation, dan keluarkan semua barang dari dalam kereta sebab nak buh barang kerja dia.
maka merasalaa beli telekung baru kan kan kan..sambil berhuhuhu~

lepas beli telekung, meh la kita ke grand lexis.
check in time pukul 3.00pm. checkout pukul 12.00pm.

sambil encik suami check in moh lerr kita ber-wefie dulu :)
 

kami ambil bilik deluxe pool villa- above the sea.
bilik atas laut, so sekeliling memang pemandangan laut.
selain dari bilik ni boleh jugak pilih yang kat tower ataupun nak yang garden.
cuma kalau ambik bilik above sea dan garden ni, jauh sikit la nak ke biliknya.
nak pegi breakfast pun jauh.

tapi apa susah, boleh call je buggy :)
guna la segala kemudahan yang ada.
 
 

so hello room 2005 :)
gambar gambar bilik diambil masa nak checkout dah.
nampak tak betapa tak sabarnya nak terjun kolam, tak sempat ambik gambar sebelum pun.haha ;p

 
 

ada satu katil king je. tapi muat tau untuk kami berlima. 
cermin kat lantai tu untuk tengok air laut bawah tu.
boleh la nak skodeng ada ikan sikit sikit.
sambil buat learning session dgn anak anak kan.

pintu menghala ke pool.
untuk safety, pintu ke kolam ni agak susah jugak nak bukak. kaklong pun takleh nak bukak pintu ni.
kena mintak mama atau abah yang bukakkan.
 
kecik je pool dia. tapi boleh la untuk kami berendam.
takyah berangan nak berkuak lentang bagai.

kolam ni dalam 4 kaki.
tapi airnya tu kurang dari 4 kaki kot.
sebab paras air tu bawah dada sy je. atas perut tapi bawah dada.


lepas je masuk bilik, sy solat zohor.
then semua orang tukar baju.
lepas tu apa lagiiiiiii...mandi manda laaa :)

 
 

kaklong merajuk masa mandi. ada je benda nak digaduhkan dengan kakngah tu.
kaklong penakut sikit dengan air dalam ni. even dah pakai pelampung tu pun dia takut nak masuk air.
lain pulak dengan kakngah, memang berani sangat.
paling tak boleh lupa, sebab dah suk puji puji kakngah berani, agaknya dia pun jadi over confident, boleh boleh pulak dia main terjun je kolam tak pakai pelampung!

haha sabar je la.nasib baik sy ada dekat dekat dengan dia.
gelabah ayam jugak nak tarik dia balik. 
mujur laa tak jadi pape kakngah weyy.

lepas mandi sy dengan raudhah tido, encik suami layan kakak kakak bina lego.
memang purposely bawak lego datang sini sebab nak anak anak ada aktiviti.
takla diorang bosan kan.
 ada je internet dalam bilik, tapi malas nak bagi anak anak main ipad je.

dan memang dah cakap awal awal kat encik suami, dah bayar mahal ni malas nak keluar bilik.
duduk laa dalam tu sampai checkout esok.haha.
 



 
 

malam tu encik suami keluar kejap.
cari makan.
ingat nak order tru room service je, tapi tengok menu tak menyelerakan.
tekak sy terasa nak yang berkuah kuah cenggitu..takde dalam menu.
so encik suami beralah la demi bini manjanya..wekk ;p
keluar kejap beli nasi kosong dan tomyam.
dia tapau kfc utk diri sendiri dan anak anak.

lepas makan tu ingat nak berendam kolam lagi, tapi dah pukul 11 kot.
esok je la sambung maka mentido aje la.

pepagi alam, bangun, basuh muka gosok gigi, tukar baju..moh la kita pegi breakfast.
saja taknak panggil buggy, nak ambik angin sekitar kawasan hotel.



memang cantikkkk dan menenangkan.
nama pun sekeliling laut kan :)
 
 lepas breakfast singgah main kat playground kejap.
layankan je anak anak ni.




balik bilik, tukar baju dan sambung mandi kolam lagi.
berendam sampai kecuttttt.
sampai la pukul 10 lebih baru naik, bersiap dan sedia untuk checkout!
 

lepas checkout semua, kalu ke pantai teluk kemang.
lunch..then bawak anak anak tengok pantai.
layankan anak anak yang nak main layang layang ni.
dah lama kaklong duk menyebut nak main layang layang je.

 sampai pukul empat gak kami kat pantai.
solat zohor semua, then balik ke pangkal jalan.
maka tamatlah percutian sempena anniversary keenam ini.
terima kasih encik suamiiiii sebab bawa kami jalan jalan.
dengan ucapan semoga tahun depan ada program cuti cuti malaysia lagi ye :) haha.

oh ya, masa kami pegi ni, hotel satu malam dengan harga RM800 lebih.
exact value tak ingat--pak hencik yang bayar kan ;p

berbaloi ke takkk?
sesekali boleh laa..nak selalu, rabak la poket nanti.haha.

till then :)

Sunday, December 20, 2015

2015 review


hehe update blog pun jarang, ada hati nak review---> gelakkan diri sendiri.

dah nak habis dah 2015. duk termenung kejap apa la yg aku dah buat sepanjang 2015 ni ye.
banyak kenangan sebenarnya.cuma banyak tak tertulis kat sini.

banyak yang update kat fb dan insta je.
ye la, yang tu mudah dicapai dek tangan kan.
sesambil menyusu anak pun boleh update gambar kan fb dan instagram :)

so apa yang best tahun 2015?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1. kelahiran ahli baru

yey alhamdulillah--ini rezeki paling besar untuk 2015.


nur raudhah binti muhamad fathi syafiq.
dilahirkan pada 28 februari 2015 di pusat rawatan islam azzahrah bangi.
merasa la nak anak bangi sorang kan.
hehe, sy dan encik suami memang suka bangi--tempat pertemuan katanyaaa..kuikuikui.

hujung bulan disember ni raudhah masuk 10 bulan.
alhamdulillah sihat walafiat seadanya.
walaupun masa bulan januari tahun ni, masa raudhah dlm perut, doc kata ada air dalam kepala, alhamdulillah raudhah lahir sihat walafiat ^________________________^

2. family vacation ke labuan dan sabah

antara moment seronok tahun ni.
biasanya memang tiap tahun family sy akan pegi berjalan beramai-ramai.
kalau tak sempat pegi jauh, kita pegi yang dekat dekat je.
memang dasar kaki merayap kan ;p


sejak bersalin farhah dulu, dalam cuti bersalin tu sy suka ajak sncik suami pegi bjalan.
yela, bila lagi nak merasa cuti yang bukan waktu cuti sekolah kan.
tau je la cikguuuu..kalau nak bercuti kena tunggu cuti sekolah.
dan semua orang tahu kalau cuti sekolah je..dari hotel bawak ke makanan, semuanya naik jadi mahal ya ampunnnnnn..ambik kesempatan sangat.

jadinya masa cuti bersalin je la sy boleh merasa cuti di luar cuti sekolah ni :)


flight kami ke labuan dan balik ke semenanjung dari labuan.
so boleh jalan labuan dan boleh jalan-jalan sabah.

maaf la entry sabah dah tertunggak lama dah takde mood nak sambung.haha.

3. aidilfitri 2015

tahun ni raya belah suami.
maknanya apa?

maknanyaaaa..tahun depan adalah turn johor pulak. kuikuikui. keji gila statement.


bukan tak seronok raya belah suami, tapi siapa tak happy kalau raya dengan family sendiri kan kan kan.
biasalah hidup berumahtangga kena bertoleransi.
raya bahagi bahagi tu adatlaa..ala, bukan lama mana pun.
raya sehari dua je. pastu balik ke rutin kehidupan asal.
takde benda pun nak digaduhkan sangat tang balik beraya mana ni.

janji ada suami dan anak anak di sisi--raya mana mana pun seronok! :)

4. APC

alhamdulillah, naik je dari cuti bersalin tiga bulan, dapat perkhabaran pulak yang tahun ni dapat apc (actually prestasi utk 2014)

bagi yang tak tau, apc ni anugerah penuh kontroversi--haha takdela, anugerah perkhidmatan cemerlang.
masuk tahun ketujuh perkhidmatan, Allah bagi rezeki merasa apc pulak.


november 2016 ni nanti genap 8 tahun perkhidmatan, dan boleh naik DG44.
yey alhamdulillah..rezeki banyak jugak tu kan :)

bercerita tentang kerjaya, rasanya tahun 2015 ni antara tahun paling happy sy mengajar.
mengajar kelas pt3 tahun ni, memang all out dengan budak budak.
kelas tambahan la..projek la..kelas dalam wassap la.
sangat seronok melayan bebudak ni. macam adik adik sy je semuanya.
dorang pun nampak happy--rajin stayback kelas tambahan.suka nak share share cerita semua :)

2015 jugak tahun sy buat kajian tindakan.
yeah rajin-la-sangat.
ketua panitia sy ada phd tau. so memang sy rasa sangat produktif bekerja dengan dia.
dia selalu push sy untuk buat something yg bg benefit kpd sy sendiri.
tu yang buat kajian tindakan tu.
boleh gak jadi bahan nak masuk fail peribadi.

ni pun dia tengah offer untuk buat workbook.
sedang dlm perbincangan lagi.
kalau jadi, ada la produk akan datang sy ye.kalau tak jadi tu buat senyap je la.
kita tunggu peluang lain :)

5. short vacation sempena 6th anniversary

 

haa yang ni kena million thanks kat encik suami sebab belanja ke grand lexis :)
actually start dari bulan 10 tu encik suami memang busy gileee..anak anak dah merungut abah asyik keje, mama pulak dah start nak tarik tarik muka. haha perangai sangat tuuu ;p

maka abah kena la bawa kami pegi vacation.
kaklong pun sejak tunjuk gambar hotel kolam, asyik tanya hari ni hari apa..bila nak jumaat..nak pegi tido hotel kolam :)

so sambutan anniversary keenam kami di sini.
alhamdulillah..enam tahun dah. dikelilingi dengan tiga puteri yang menyejukkan mata.
maka nikmat mana lagi yang mampu sy dustakan.

entry enniversary sy buat lain la ye.
(ye la tuuuuuuu...)

6. simpanan

haa part ni kan part kegemaran ;p

tahun ni buku bertambah lagi satu.
sempena bertambahnya seorang lagi ahli baru.

sy, encik suami, kaklong dan kakngah dah daftar haji.
tinggal raudhah je belum daftar.
ingat nak pegi daftarkan masa cuti sekolah ni, memanjangnye tak sempat.
insyaAllah minggu depan masa sibuk meeting kat sekolah tu boleh kot menyinggah kejap.

so bila tengok buku rasa nak senyum ke nak nangis?

awal awal tahun tu nak nangis la jugak.
yela, bersalin kan memang guna banyak duit.
lagi la sy pilih bersalin swasta kali ni. tapi syukur juga bila company encik suami tanggung sebahagian besar bil.
selebihnya sy bayar la kan..kena la korek sikit duit tabung.
tu pun sy memang simpan banyak jugak sebelum bersalin tu just in case sy terpaksa czer masa bersalin.
tau je la kalau dah namanya czer kat hosp swasta.mahal ya ampunnnn.
nasib baik sy bersalin normal akhirnya :)

tapi lepas tu catch up balik.
simpan semula mana yang boleh simpan.
segala bonus raya (ada eh bonus masa raya ari tu?), mana duit lebih lebih tiap bulan, kenaikan gaji..memang terus sy masuk dlm tabung haji.

maka hujung tahun boleh la senyum semulaaaa ^__________________^

tiada aset yang bertambah. emas ada la sikit.
rumah tetap satu, kereta tetap jugak yang itu.

rasanya itu je yang menarik tahun 2015.
takde yang gempak sangat pun..semuanya biasa biasa saja.

so apa azam 2016?

honestly belum fikir pun lagi.
ada jugak beberapa target nak buat, tapi belum jot down betul betul lagi.

kena ambik masa, feeling feeling tenang dan mula menulis impian 2016 pulak :)

kewangan 2016 dijangka lebih mencabar, dengan permulaan kenaikan tol la, tambang pengangkutan awam la..harga barang naik mendadak dadak la..
huii nak sebut pun terasa semputnya.

yee..walaupun orang kata kakitangan kerajaan patut bersyukur la, gaji banyak la..hoi, terasa jugak tau dengan segala kenaikan ini.
dengan nilai ringgit yang makin jatuh, kebanyakan bisnes pun macam slowww je bunyinya.

dah bersedia ke kita ni nak menempuh 2016?
semoga semuanya baik baik saja.

mari teruskan berdoa dan bertabah.
mula cut benda benda yang tidak perlu.
makan la seadanya dan jangan membazir ok!



Tuesday, November 10, 2015

bukan anak susuan

lama tak sembang pasal susu ibu.

alhamdulillah anak ketiga ni masih diberikan rezeki untuk terus berjuang.
ia bukan satu perjalan yang mudah, tapi ia juga bukan mustahil untuk dilaksanakan.

ni cerita beberapa bulan lepas.
sejak raudah lahir 28 februari lepas, sy start mengepam bulan mac.
tapi kaedahnyaaa, kali ni sy memang 'rajin' sangat nak cairkan susu.
maka raudhah minum chilled ebm sepenuhnya.

ya ampunnnn tak tau la kenapa vitamin M sangat menguasai diri kali ni.
saya malas nak cairkan susu, malas nak tuang tuang dalam botol, malas nak nomborkan botol.
jadi stok susu memang tak gerak langsung. raudhah tak pernah minum frozen ebm.

sampai bulan ogos, susu dah 5 bulan dalam deep freezer.
nak buang memang sayanglaaaa..so sy ajukan kepada encik suami untuk ambik anak susuan lagi (sebelum ni dah ada 4 anak susuan kan)
encik suami okey je, so sy proceed la. post je kat grup ibu menyusu.

then ada sorang mommy pm sy.
nakkan susu tu, tapi anak dia dah lebih 2 tahun.
kiranya kalau dia ambik susu sy pun, takkan jadi anak susuan lah.

hmmm menarik jugak idea tu.
actually sy tak kisah pun kalau ada anak susuan lagi.
asalkan tak terbuang susu yang ada.

so ini keluarga baru kami.
anak baru nama adel, minum susu mama jihan tapi tak jadi anak susuan mama jihan.
pun bolehhhhh la ye!



alhamdulillah 699oz ebm bertukar tangan.
stok mac - julai.
sy tinggalkan stok ogos je untuk raudhah.
sampai sekarang pun masih belum pakai. haha. stok ogos, sept, okt dan nov masih dalam deep freezer.
tak la banyak sangat tapi bolehlaaa kalau ada kecemasan.

rasanya raudhah kali ni kurang minum susu berbanding kakak kakak.
biasa dia habiskan kat taska pun 12oz je.
kakak kakak dulu pernah sampai 18oz.

perjalanan penyusuan kali ni jadi slow and steady.
pam hari ni untuk esok.
sehari target 12oz je. kalau tak cukup, sy sambung pam kat rumah.
bila ada lebih je baru bekukan.

till then :)

update anak anak

update progress anak-anak.
simpan untuk kenangan.

1. damia dan farhah akan ke pasti mulai 2016. ada pasti baru betul betul depan taska sekarang. alhamdulillah Allah mudahkan. tak payah risau nak naik bas sekolah ke apa.

pagi ke pasti, tengah hari sampai petang duk taska sampai mama balik sekolah :)

2. farhah dah wean off beberapa hari menjelang usia 3 tahun hari tu. farhah sambut birthday seven-eleven. alhamdulillah, pun dipermudahkan.

tak payah paksa bagai, anak dah besar dia boleh faham sendiri bila kita terangkan elok elok.

3. raudhah dah boleh duduk sendiri :) kekadang jatuh gak ke belakang. risau kepala asyik terhantuk je. raudhah dah mula makan solid food, tapi nampak macam tak minat sangat. makan dua tiga sudu, lepas tu taknak dah. berat taktau berapa--sebab ioll kan tak checkup anak. haha ;p

masih menyusu ibu sepenuhnya.

minggu lepas kena measles kalau tak silap (tak pegi klinik)
khamis malam tu memang naik merah merah, ingatkan alergik. esoknya cikgu taska kata campak, tapi tak demam pulak.

rupanya dia demam masa hari sabtu birthday kakngah (7/11). tengah hari start demam, suhu tinggi 38.5 macam tu--naik sampai 39. asyik menangis sepanjang hari, bawak main air pun nangis..menyusu pun nangis.

tapi kejap je demam, maghrib dah kebah. terus sihat. tapi ni tengah batuk dan selesema pulak. hopefully naik cuti deepavali ni akan sihat sepenuhnya.

ah mujur jugak anak sakit masa mama cuti hampir seminggu ni. tak susah hati nak pegi kerja.

4. seminggu ni rasa moody je. ada banyak benda dalam kepala yang tak terluah.

tapi entahla..hopefully perasaan akan kembali seperti sediakala. biasalah hidup mesti ada up and downnya kan.

nah belanja gambar anak-anak dara :)
till then.


terlepas temuduga cbbptb

salam :)

mid july hari tu ada apply cuti belajar bergaji penuh tanpa biasiswa.

salahkan kpm sebab tak alertkan pemohon (kami satu sekolah, yg apply semua terlepas interview)
dan salahkan diri sendiri sebab tak semak kat laman web kpm.
surat tawaran ni tarikh 15 oktober (interview 29 oktober).
masa tu pulak busy dengan bebudak pt3.
dengan duk kalut cuti jerebu la.

minggu lepas tu dah sibuk dengan moderasi, marking pt3.
sekali ada satu hari tu, tergerak nak check laman web kpm.

haaaaaaa...memang nangis tak berlagu laaa gamaknya.


takpelah, Allah tak izin sambung belajar tahun ni kot.
tahun depan nak apply lagi.
masa tu nak bersedia sepenuhnya.

tahun ni apply last minute.
sebab keadaan sekolah huru hara--pengetua bermasalah memang gegak gempita sekolah.
tu yg kelam kabut isi--konon nak lari dari sekolah kejap.

sekarang dah tukar pengetua, sangat okey--rasa sayang la pulak nak tinggal sekolah.huhuuuuu..

lagipun markah 2012 tak cantik sangat.
so kalau apply tahun depan, markah 2012 dah tak kira. haha :)

so cuti ni plan nak siapkan model soalan, nak cantikkan fail peribadi, nak semak semula kajian tindakan tu nak bagi comel lebih.
so tahun depan boleh apply dengan penuh kompiden.

semoga berjaya laaaa :)

Friday, October 30, 2015

mana nak mula?

assalamualaikum :)

jihan, saya ni baru nak mula belajar menguruskan kewangan. jadi mana nak start?

pertama, berhenti membuat hutang.
berhutang ni ibarat mengorek lubang. makin banyak kita hutang, makin dalam lubang yang kita korek. akhirnya kita terjerumus ke dalam lubang yang lebih dalammm dan sangat susah untuk keluar semula.

cukup cukuplah dengan hutang kereta, hutang rumah, kad kredit, ansuran sana sini. hentikan tabiat berhutang dan mula berazam untuk melangsaikan hutang satu demi satu.

kedua, kebanyakan pakar kewangan akan menyarankan kita mempunyai minimum simpanan sebanyak tiga bulan gaji (atau tiga bulan amaun perbelanjaan--kalau takde gaji tetap). ini sangat penting supaya bila berlaku sebarang kecemasan, tidak la kita meminjam sana sini. (dan menambah kedalaman lubang kita)

jadi mari perlu mulakan dengan ini.

kalau gaji RM 2000, so simpanan kena ada minimum RM 6000.
kalau gaji RM 4000, simpanan kena ada minimum RM 12 000 la..

ni minimum je tau. kalau ada lebih, laaagi bagus :)

macam mana nak buat? banyak tu amaun nak simpan. lagipun asal simpan mesti korek..asal simpan mesti korek balik.

haaa..cara mengatasi masalah korek balik tu ialah.......


bak mai duit awak sini sy tolong simpankan ;p

haha, okey salah satu cara kalau kita tak boleh nak disiplin sangat menyimpan ialah dengan bagi orang lain simpan duit kita.

be it mak kita ke..mak mertua ke..kawan kawan yang anda percayai.
tapi kalau kita yakin dengan diri sendiri, boleh la menyimpan dalam bank, tanpa perlu ada kad atm (yang akan menaikkan kebarangkalian kita mengorek semula duit simpanan)

macam mana nak menyimpan? sekarang pun tak cukup nak belanja.

haa..di sini lah pentingnya kawal nafsu, downgrade kehidupan.
sebenarnya banyak je ruang untuk kita menyimpan, tapi masalah kita ialah sangatttt sukar menolak kehendak.
semua kehendak nampak macam keperluan yang mendesak.
kita kekurangan skil untuk menangguhkan kehendak tu.

selagi masalah yang satu ni kita tak boleh nak handle, memang sampai sudahlaa takkan berjaya menyimpan wang.
walaupun kita ada dua tiga empat side income, percayalah kalau pengurusan kewangan kita fail, maka amaun dalam bank pun takkan pernah menaik.

jadi apa cadangan saya supaya anda boleh menyimpan dengan lebih banyak?

1. berhenti shopping baju, tudung, beg, jajan dll. catat segala sen yang anda belanjakan.

2. jual barang prelove yang tak pakai di rumah anda. mesti ada je barang yang boleh dijual. join grup menjual barang prelove di fesbuk tu.

3. simpan kenaikan gaji tahunan. kalau selama ni anda boleh je hidup dengan sekian amaun, so bila ada pertambahan gaji, simpan lah semuanya.

melainkan ada kenaikan kos kehidupan. tapi tu pun still kena menyimpan selebihnya. contoh, kenaikan gaji adalah RM 225, anak masuk sekolah tahun depan yuran sebulan RM 140. so lebihan RM 85 tetap kena masuk akaun simpanan.

sentiasa ingatkan diri bahawa selagi matlamat menyimpan tidak tercapai, jangan harap nak berjoli sakan.

4. hidup seadanya. makan untuk hidup dan bukan hidup untuk makan. jika anda mencatat segala perbelanjaan anda, pasti anda terkejut bila melihat amaun yang digunakan hanya untuk makan. belajar berjimat bab makanan.

5. belajar menukar cara untuk reward diri. jika selalunya anda akan reward diri anda dengan membeli barangan baru, cuba tukar mindset. reward diri anda dengan membeli emas contohnya. atau masukkan duit lebih (yang konon kononnya nak beli baju atau beg baru tu) dalam akaun simpanan, dan katakan pada diri anda, ini lah reward anda kerana penat bekerja.

sangat rugi rasanya bila setiap hari keluar awal pagi, balik lewat petang/ malam, tapi at the end, setiap penghujung tahun kita dapati simpanan dalam bank kita tidak bertambah kan -____- dah banyak kali naik gaji, tapi kita tetap berasa sempittt sepanjang masa.

okeyyyyy, mama jihan bagi lima tips dulu. tips lain akan menyusul kemudian :)

baru lepas baca buku ni. tentang orang yang dulunya berhutang keliling pinggang, apa yang dia lakukan sehingga boleh selesaikan semua hutang-hutangnya  :)

Sunday, September 27, 2015

mommy anak tiga

rindu nak update.

update dengan cepat sambil layan anak anak.
musim jerebu, pls stay indoor, minum air banyak banyak.

kesian musim anak anak demam batuk selesema jugak. cuaca tak elok, cepat je anak anak tak sihat. raudhah pun baru pas demam empat hari. isnin sampai khamis. nasib baik ngam ngam cuti sekolah tapi plan dating suami isteri terpaksa dibatalkan. hukhukhuk.

its okey la. asalkan anak mama sihat aje.
dating tu kita postpone hujung tahun ye b :)

ops panjang intro melalut.
sedikit updates mommy anak tiga.

1. keadaan rumah sangat huru hara. tahap skala taktau berapa. sepah sana sini. nak jalan kuis kuis mainan lepas tu buat tak nampak.

2. its okey. anak anak sedang membesar.

3. hati mama akan kosong kalau anak anak takde. sepah pun sepah la. mama is redha.

4. damia baru celebrate 5th birthday 20.09.2015 lepas.

5. farhah akan celebrate birthday ketiga 07.11.2015 nanti.

6. raudhah akan masuk 7 bulan 28.09.2015 ini.

7. raudhah baru start solid food hari ni. yey. makan puree lobak. makan sikit je. takpela. masih belajar kan.

8. esok monday 28.09.2015 adalah cuti jerebu. yang kedua untuk bulan ini. 15.09 hari tu dah cuti.

9. yey but kepala serabut. 5.10 will be anugerah koko. kena siapkan sijil but bawak balik sijil kosong sikut je. camne nak pegi ambik sijil kosong dengan tiga handbagsss ini? musim jerebu tak lalu plak nak bawak dorang keluar.

10. selamat hari raya aidiladha. balik johor hari tu sempat masak spagethi, nasi arab dan daging dendeng untuk family. happy :)

11. banyak benda sebenarnya nak cerita. hari tu dapat apc belum cerita..bday celebration anak anak belum cerita. kisah raudhah dan kahak kenapa entah dah taip tapi takmau published. projek kat sekolah dan macam macam.

tapi tu la..susah sangat nak on lappy. kalau on pun sibuk buat keje jap, pastu off.
tapi fb dan instagram updated selalu.haha.
tu sebab fb dan insta boleh update sambil baring baring susukan anak. blog susah nak buat camtu.

nah belanja la gambar mommy anak tiga yang serabut.

Friday, July 17, 2015

pesanan khidmat masyarakat di hati raya

assalamualaikum wbt dan selamat hari raya :)

sedikit pesanan kasih sayang sempena hari raya ni.melalui pemerhatian sy, ada beberapa perkara kita perlu buat sedikit perubahan semasa beraya.

semoga segala ibadah yang kita laksanakan tidak sia sia.
semoga madrasah ramadhan berjaya mendidik diri dan nafsu kita agar mendahulukan perintah Allah.

sebagai peringatan bersama..semoga syawal kita tidak mengundang kemurkaan Allah.

1. tak perlu didik anak anak bersalam dengan semua orang.
ye tahu..anak anak kecil disuruh bersalam dengan semua orang untuk mendidik rasa hormat.
tapi bagi sy memadai kalau kita suruh anak bersalam dengan yang mahram sahaja kan.
sepupu sepapat, pakcik makcik yang jatuh kategori ajnabi tu takpayah la suruh anak kita salam. kang dah besar pun tetap tak boleh bersalaman kan.

2. jaga aurat wahai kaum wanita. balik kampung duduk serumah beramai ramai..jaga la aurat kita.even dari kecil kita dah terbiasa buka aurat depan sepupu sepupu, tak salah bila dah tau ni kita tutup aurat kita. jangan malu untuk melaksanakan apa yang Allah perintahkan.

3. kaum lelaki..ayah ayah dan suami suami..bantulah isteri dan wanita wanita jagaan anda supaya auratnya terpelihara. usahakan la tempat tidur yang tertutup..kesian isteri isteri dan anak anak anda..kang anda pun menanggung dosa sama kan.tak minta bilik khas pun.cukup kalau sudut sudut terpencil..buh tirai sikit supaya terselindung.lagi lagi ibu yang menyusu anak.laaagi la perlu privacy.

4. jaga ikhtilat..pergaulan lelaki perempuan walaupun sedara mara.

5. jangan la over excited nak beraya.yang mana anak anak kecil..yang tak sihat tu bawak bawak la kuarantin kat rumah..kesian kat orang lain kalau kita bawak virus ke sana ke mari.

6. berpada pada dalam semua perkara. baju raya yang menutup aurat mengikut definisi yang sepatutnya..kuih raya yang tidak berlebihan dan melakukan pembaziran.

7. bak kata prof muhaya..apa sahaja yang kita mahu lakukan..jangan fikirkan apa orang akan cakap..tetapi fikirlah apa Allah akan kata.

nah belanja gambar raya sekeping :)
tahun ni masuk geng raya rumah mak mertua.
eh sebenarnya bukan kat rumah mak mertua pun..balik kampung atuk belah encik suami.

Monday, July 6, 2015

listen or ignore?

entry selingan sabah.
kenapa entah sy cuba nak download gambar day 3 sabah tak boleh pulak.
nanti la sy try semula.



kadang kadang (sekarang rasanya dah kerap ;p )
kita perlu ada sedikit perasaan dan perbuatan untuk ignore apa yang tidak penting dalam kehidupan.

contohnya, bila sy dah decide untuk unvac anak, sy akan ignore apa sahaja panggilan orang terhadap kami.
be it unresponsible la, arrogant la--even ada doc pernah sebut perkataan 'shame on you'

dulu dulu.....duluuuuu la.
sy ni pendebat sekolah, pastu sampai ke universiti la wakil U pegi pertandingan debat sana sini.
sy sedar dulu sy seorang yang kuat melawan.
kalau ada je benda tak sama dengan pemikiran sy, memang sy bahas la.
pernah la jugak beberapa kali duk gaduh gaduh kat thread kat facebook.
haha stupido! menyampah pulek bila ingat balik.

then lama lama (agaknya sebab dah kertu ni kan) sy belajar untuk senyap.
dulu kalau ada je post yang sy tak puas hati melintas kat newsfeed, lajuuuu je nak taip balik status balas.

tapi sekarang dah lain.
sy lebih memilih untuk diam.
dan hormati pandangan orang lain.
sambil skrol laju laju taknak baca sebarang pergaduhan ;p
namun sy tetap dengan keputusan apa yang sy yakin dan percaya.

untuk membuat hujah balas sekarang ni dah tidak la kotttt.
penat.

rasanya yang membaca segala perdebatan di laman laman sosial pun dah penat.
kalau malas sangat nak layan, sy unfriend atau hide je orang orang yang sy rasa penuh dengan negativity.

fokus sy sekarang untuk share apa sahaja kebaikan yang sy percaya :)
*orang nak terima atau tak tu terpulang*
masing masing ada pendirian kan.
dan berlapang dada menghadapi apa jua respon.
senyumkan aje kalau yang tak setuju tu :)

bagi sy berinteraksi di laman sosial, kita perlu lebih menjaga hati kita dari meminta minta orang menjaga hati kita.

faham ke?

maksudnya daripada kita duk tak puas hati orang tu cakap camni..orang ni cakap camtu..
baik kita sendiri yang berusaha untuk bertenang semasa membaca apa sahaja komen orang lain.
kalau suka ambil pengajaran, kalau tak suka banyak benda kita boleh buat.
skrol laju laju, hide, unfriend, block.
pilih je mana satu asalkan segala yang kita rasa negatif tu tidak mempengaruhi kita.

memang tak mudah..rasa bengkekkk je hati ni--lelagi kalau kita digelar macam macam.
tapi sebenarnya perasaan yang negatif ini hanya merugikan diri sendiri.

orang yang matang akan sentiasa bertindak positif terhadap perkara negatif yang datang kepadanya.

cheahhhhh nak kata diri sendiri matang la tu kan?
hahahhahahah :)

Friday, July 3, 2015

sabah day 2

day two. 30 april 2015. khamis.

bangun pagi gosok gigi cuci muka terus mandi.
lalallalalla.

okey bangun pagi sangat happy sebab nak ke sabah :)
yey, sy sangat suka sabah.

membesar selama 17 tahun di sini, buat sy rasa macam.........................................

sabah tanah airku..
negeri kita yang tercinta, 
pemuda pemudi semua marilah,
bangunla bersatu semuaaaa..
*eh eh siapa ikut sy nyanyi tuuuu*

pepagi lepas breakfast kami terus ke jeti.
nak naik feri ke menumbok.
pakcik sy dah siap siap belikan tiket untuk kami.
siap pakej pinjamkan dua buah kereta untuk kegunaan kami.
bahaaa terbaiklah percutian kali ni kan ;p

oh ya, kami naik feri yang boleh bawak kereta.
kalau tak bawak kereta boleh naik speedboat direct terus ke KK.
naik feri ni akan turun kat menumbok, perjalanan sejam setengah, pastu kena sambung naik kereta dalam dua jam lagi untuk ke KK. 

harga tiket?
adui dui dui..tak sure.
tapi murah je rasanya--dalam RM 5 sorang kot. eh yeke RM 5? 
*sorry ini tak membantu*

atas feri
 
 
feri ni ada tiga tingkat, bawah sekali untuk kenderaan, tingkat 1 untuk tempat duduk penumpang.
atas sekali kawasan lapang boleh lepak lepak.
masa kami naik ni orang ramaiii..penuh tempat duduk kat tingkat 1 tu.
so kami naik ke atas dan lepak kat sini je sesambil menjoyah ;p

haaa sila la tengok bukti kejoyahan kami ;p

 

 
 

sampai je menumbok kami singgah beaufort jap.
ke SMK Kota Klias, sekolah ayah sy dulu.
kami tinggal kat beaufort ni dua tahun, dari saya darjah 4 sampai darjah 6.
so ada la jugak kenangan bersekolah kat sini :)

ayah sy janji nak jumpa kawan lama dia, kami follow je pegi makan kat beaufort central.



 then singgah sekolah lama saya---SK St Paul.
masa sy sekolah sini nama dia SRK St Paul. kali ni dah tukar nama pulak.
tapi rupa masih adaaaaa.
masih berbukit bukau macam dulu.


 memijak kembali tempat tempat di mana saya membesar adalah sangat seronok!
siap bawak suami dan anak anak tu double seronok!!
teringat ingat masa berlari larian kat sini.
yela, nama pun sekolah rendah kan.
sekolah kami ni ada gereja. tapi serius orang orang sabah ni tak pernah timbul isu keagamaan.
sepanjang sy membesar kat sini, kami semua relax je hidup aman harmoni takde nak gaduh pasal isu agama.
tak pernah la nak ejek ejek agama atau bangsa kami.
takde pun nak berpiket suruh turunkan salib nanti rosak akidah okey tetttttttttttttttttttttttttttttttttt ;p

ok dah.
lepas melawat sekolah lama kami terus gerak ke KK.
malam ni akan bermalam di KK sebelum esoknya ke ranau dan kundasang.

petang tu kami makan kat tepi pantai.
apa nama tempat makan tu ek?
anjung senja ye?
 
 


makan kat sabah ni agak mahal kalau nak bandingkan dengan semenanjung.
contoh nasi goreng seafood dalam RM 6 macam tu, tapiiiii percayalah seafood dia fresh tak macam semenanjung.
haha kalau kat KL mintak la nasi goreng udang ke..seafood ke..maka anda dapat seafood yang alahai--ni makcik ikhlas nak masak ke tak ni ;p
bahahahha.


kami siap makan, dah malam.
sini maghrib cepat ye..pukul 6 lebih dah maghrib.

malam tu kami stay kat seri borneo hotel.
hotel bajet kot sebab kecik je.
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii yang penting berdepan je dengan pasar filipin.
dan betul betul di tapak pasar malam.

hahaaaa menarik gila nak shopping!
memang heaven duduk sini nak shopping turun bawah je.
so balik makan malam tu sy singgah pasar malam cuci mata dan poket.

oleh kerana banyak ni nak beli *cheaaaaaaa ada orang tu memang aim nak shopping sampai lebam kat sabah*
so malam ini round pertama shopping.
 
rambang mata tengok mutiara
 okey tips lagi, beli kat pasar malam ni lagi banyak choice dari pasar filipin.
cantikkkkkk dan murah kalau pandai tawar.

plus kalau ko speaking speaking sabah lagi murah ko boleh dapat tu.
*baca slang sabah*

oh sy suka..sy suka..sy suka.
oh ya, jangan lupa beli kuih cincin dan ampalang jugak ek.
kat semenanjung susah nak jumpa ni :)

bersambung lagi esok day 3 :)


Thursday, July 2, 2015

sabah day 1


ok cerita jalan jalan pulak.
cerita dah separa basi--lama baru nak update.haha.

masa dalam pantang hari tu sy dah bodek bodek encik suami untuk bawa sy pergi berjalan.
reward la kunun sebab sy penat bersalin tau.haha ye la tu ;p

takdelah..sebab sy fikir, masa dalam cuti bersalin la sy boleh pergi berjalan tanpa perlu tunggu cuti sekolah. boleh pergi weekday tanpa perlu apply cuti :)
cikgu kan kedekutttt cuti--7 hari je setahun.

mulanya sy plan nak ke langkawi je.tiap kali bersalin pun nak pegi langkawi ;p
eh tapi serius langkawi tu best.
boleh shopping...
ada Haji Ismail Group..
ada coklat..

eh silap.
sebenarnya mana mana je tempat shopping adalah best ;p
termasuk bandung kan b?hahahahhahahha.

tapi bila bincang punya bincang, rasa nak ke labuan pulak.
sy ada makcik kat sana. dah bertahun janji nak g rumah dia, tak sampai sampai jugak.
so ada masa dan kesempatan baik la kita pergi sekarang.
tunda tunda kang sampai anak sepuluh tak pegi pegi jugak.
ceahhhh cita cita anak sepoloh kau adooo.

sekali bila bagitau mak ayah dan adik beradik sy, semua pakat nak ikut---dah sudah, marilah berombongan cik kiah kita ni yeee :)

so macam biasa, kalau ada trip family kami suami isteri akan jadi tukang arrange.
beli tiket untuk semua orang--ni encik suami punya kepakaran ;p
ayah sy kontek anak murid lama dia masa kat tawau dulu.
sebab anak murid dia pernah janji nak sponsor penginapan kami sekeluarga kalau kami nak ke sabah--wehuuuu jimat banyak di situ :)

tapi disebabkan nak pergi ramai dan ramai jugak ahli rombongan yang bekerja, terpaksa la bercuti di waktu public holiday jugak.
kebetulan cuti hari pekerja hari tu bersambung dengan wesak kan.
maka pilih je la date tersebut.

kami ambil flight hari rabu 29 april.
naik air asia dari KLIA 2 ke labuan, seorang dewasa plus makan plus insurans bagai dalam RM 360 pergi balik.
kanak kanak harga sama, infant RM100 pergi balik.

kami naik flight pagi, pukul 7.35am.
tips travel nak banyakkan masa di tempat percutian tanpa perlu menambah kos penginapan, ambik tiket sangat awal pagi, balik semula ambil tiket lewat petang/malam.
so kami sampai di labuan dalam pukul 10 lebih pagi, petang tu dah bleh ronda ronda labuan :)

tapi yang tak bestnya ialah pukul 3lebih dah kena bangun bersiap, naik van ke KLIA 2 pukul 5 pagi.
mencabarnya dengan anak anak kecil sebab susah nak kejut.hihi.kesian nak suruh mandi, maka anak anak tak mandi.
malam tu pulak entah kenapa kakak damia muntah muntah.
ah sudahhh..risau sangat kalau dia demam.
tapi alhamdulillah esoknya dia sihat je, seronok sangat tengok anak anak happy dapat berjalan.

tambang limo pun mahal la sebab waktu lepas tengah malam ke subuh kan.
kami ambik van besarrr yang muat 14orang tu, RM280.
nak drive dan tinggal kereta kat KLIA 2 tu tak berani la pulak kan :)

KLIA 2 sementara menunggu nak check in

my SIL--nak boarding dah masa ni

airport

oh ya, kami solat subuh kat masjid KLIA 2 tu je. tak makan sebab nanti dalam flight akan makan kan.

dalam flight
haaa..ada drama dalam ni.
ye la, dah kena kejut awal pagi, meragam la anak anak dalam flight.
kakak damia mengantuk, mengamuk apa entah, nangis dalam flight.
kena tegur dek flight attendant pun lagi kuat dia nangis.
mengantuk la tuuu..dah puas mengamuk elok je dia tido sampai labuan.
kakak oh kakak..nanti kalau kakak dah pandai baca, ha ni mama cerita perangai kakak dalam blog ;p

dalam flight makan nasi lemak pak naser yang glamour ituuu..
tapi bagi sy biasa biasa je.
sy ni tak cerewet sangat pasal makan..apa pun bolehhh :)

dah sampai labuan :)
sampai labuan pukul 10 lebih, pakcik sy dah tunggu nak ambik kami.
dekat je rumah dia dengan airport, lima minit drive dah sampai.
kami ke rumah dia, rehat rehat..makan tengah hari then petang kami keluar ambik angin kat pantai.
tak plan nak shopping masa ni sebab masih boleh shopping masa nak balik nanti :)

makan tepi pantai depan sek sains labuan

us :)
ahli rombongan cik kiah

mak, adik dan anak buah sy

malam tu pakcik sy ajak makan kat luar.
tapi kami anak beranak tak join sebab nak bagi anak anak rehat.
yela seharian dah travel, esok nak ke sabah pulak.
risau anak anak penat sangat esok meragam plak masa berjalan.

so malam tu kami rehat kat rumah, yang lain pergi makan.

tu je cerita hari pertama.

bersambung lagi cerita esoknya.
ye sabah here we comeeeee!!!