Tuesday, December 16, 2014

cameron highland !!

cerita cameron highland pulak.

ayoyoyooooo..asyik berjalan je kan.
sampai kawan sy tegur memang suka berjalan ke?

hehe--sy ni tak dapat beli baju baru, takde tudung baru takpe.
tapi kalau tak dapat pegi berjalannnnnn....alamatnya meroyan tarik muncung panjang la sy kat rumah tu ;p

sy memang kaki berjalan.
dari kecik memang mak bapa sy suka ajak jalan..tido hotel katanya ;p
setiap kali cuti sekolah mesti pegi berjalan mana-mana biarpun dekat je.
tu yang sampai ke besar tabiat suka merayau tu melekat dalam diri.
aih nasib baik laaa encik suami pun suka pegi berjalan.
begitula..jodoh kan *tetiba*

sampai damia pun akan excited setiap kali sy kata nak pegi berjalan tido hotel ^___^

so kali ni kami buat group ke cameron highland.
haha--cameron je pun kecoh semalaysia kan.
macam laaa pegi paris. eh?

plan dengan adik beradik sy dah lama. sejak bulan 10 ke 11 macam tu.
tempah satu apartmen kat brinchang dan finally here we areeeeeeeeeeeee!!!!

tepek gambar sefamily sikit ^_____^



kami stay di sini.
crown imperial court.
betul betul atas petronas brinchang tu.
sy ni kekonon nak penginapan yang walking distance je ke pasar malam brinchang.
tau je la pasar malam tu sesakkkkkkk ya amattt.
malas nak drive dan cari tempat park kereta.
jalan kaki lagi bagus.
plusssss sy nak apartmen yang kepunyaan Muslim.




kisahnya dulu kami pernah naik cameron dan duduk kat tanah rata.
jauh la dari pasar malam, dan apartmen kepunyaan cha ya nun alif.
so macam ragu ragu je nak pakai segala pinggan mangkuk kan.

tapiiiiiiiii apartmen kami kali ni tak best mana pun.
agaknya sebab banyak sangat permintaan kat area sini, so keadaan apartmen pun so so je.
maka tak boleh la sy nak recommend kat korang semua.
tapi kalau korang jenis tak kisah nak duduk apartmen tak berapa nak cantik, yela, sepanjang masa berjalan sana sini, balik apartmen just nak tido je kan.
boleh la try google apartmen kawasan ni.

kami gerak dari KL hari sabtu pagi, dalam pukul 8.
ke kota damansara ambik adik ipar dan anak-anak buah adik sy.
lepas tu singgah R&R Sungai Buloh dan sarapan.
then direct naik cameron, ikut simpang pulai.

okey, makyong itu mabuk jalan.
nasib baik la anak-anak tido sepanjang jalan naik tu.
selamattttt la sy boleh lelapkan mata.

sampai cameron, masuk apartmen kejap, unload barang.
lepas tu terus cari makan sebab dah lapoooo gile.
makyong kalau lapar nanti dia bad mod.
baik bagi dia makan cepat-cepat ;p

*gambar makan takde sebab lapa sangat.haha*

lepas makan kami solat kejap kat masjid.
masa ni pun dah pukul 5 lebih kot.

gambar gedik di masjid.
muka happy sebab dah kenyang.haha.
 

then kami ke cactus valley.
weehooooo..bersinar sinar mata makyong tengok strawberry.
yela, sepanjang mengandung ni sy selalu sangat nak makan strawberry.
cicah cokelattt gitu. fefeeeling macam dato CT.kahkahkah.



lepak lepak makan aiskrim stroberi then kami gerak ke pasar malam.
hehe, akhirnya ke pasar malam naik kereta gak.
non hado nak jalan kaki okey.
dah alang alang kat luar kan..takdela nak balik apartmen pastu nak keluar balik.

kakak damia meroyan tengok bulu bulu ini.
semuaaaaaa dia nak.
nak topi kepala rabbit tu--nak sarung tangan warna warni.
tu pun dia nak beli sweater frozen tapi sy tak bagi.
tak boleh nak bagi semua..rasa membazir je sebab lepas ni bukan pakai punnn.
kita beli yang murah murah je ye ;p



kat pasar malam beli makanan, then balik apartmen.
*gambar dalam apartmen tak ambik--sy kata tak cantik kannn..hehe*

esoknya kami bersiap dalam pukul 9, adik adik sy keluar beli breakfast, then kami ke agrofarm.
kekonon dorang ni nak petik stroberi.
lorrr sy ingatkan dorang tau aktiviti petik petik strawberry ni biasa awal tahun, februari ke mac macam tu.
hujung hujung tahun ni bukan musim strawberry, so kebanyakan tempat memang tak boleh petik pun strawberry.
jadi kita lepak makan makan je la yeee.

strawberry coklat lagi. yey!
 

begitu tauuuuu..strawberry ni sangat membuatkan makyong teruja.
makan la puas puas ye adik baby..sementara ada ni.

then kami ke sg palas boh tea centre.
gigih mak yong itu memanjat bukit.
sampai atas terus mengah.
haha ;p

rabbit dengan abah.
sweater ni dah pakai masa first time sy naik cameron tahun 2010 dulu.
so saja nak ambik gambar ni sebab nak compare dengan gambar tahun 2010 tu.
rabbit dah besarrrrr ^___^


ni la gambar yang sy compare tu.
ingatkan nak duduk kat port yang sama gak.
sekali port tu dah ada orang.
takpela -__-


 

makan nasi lemak, mushroom soup, minum teh.
aah, told youuu--makyong kalau lapar dia badmood.haha.

 

adik sy dengan wife dan baby hamzah :)
 



group photo sketttt :)
ni la group bercuti sy kali ni.
meriah dengan budak budak je.


jam pun dah hampir pukul 2.
kami pun decide nak turun je la.
kekonon sy teringin nak ke ladang lavender yang baru tu.
tapi fikir balik, takpela, sekadar nak tengok je tak payah.
lagipun sy ni bukan pencinta bunga sangatttt pun.kahkah.
plus tempat tu pack sangat dengan tourist.
susah nak parking, maka tak payah la pegi.

so turun ke simpang pulai, makan kat megoplex medan gopeng dan kami berpecah.
sy balik rumah MIL kat simpang pulai.
adik adik sy ada yang balik KL, ada yang balik johor terus.

dan tamatlah cerita percutian singkat kami kali ni.

next ke mana kita?
haha ^__________________^


dasar!






Thursday, December 11, 2014

5th anniversary :)

11 disember 2009 - 11 disember 2014.
alhamdulillah..hari ni anniverary sy dan encik suami yang kelima.

ayat cliche--kejap je masa berlalu kan.
kuikuikuikui..
alahai..apa ada dengan celebration yang sehari ini.

yang terpaling paling penting ialah kerjasama sepanjang tahun sepanjang berumahtangga kan.
si dia yang rajin tolong saya.
mandikan anak-anak setiap petang memang tugasan dia.
masukkan baju dalam mesin dan sidai pun tugasan tetap dia.
tolong uruskan dan hantar anak anak setiap pagi sebab sy keluar lebih awal.

kalau nak list kat sini, dah macam macam dia sacrifice untuk sy.
terima kasih hubby ^_______^

so sempena anniversary dengan ini sy umumkan seluruh selangor akan dapat cuti umum hari ni.
eh eh eh ;p
haha, kebetulan tarikh pernikahan kami sama dengan birthday sultan selangor.
dan kami sama-sama kerja di selangor.
maka setiap kali anniversary adalah cuti umum. yeay!

jadi sempena cuti hari ini marilah kita berjalan-jalan menghilangkan bosan setelah hampir seminggu memerap kat rumah.
haha, belum sampai seminggu fully duduk rumah dah bosan.
macam mana la ko nak berangan nak jadi full time housewife cik jihan oiii ;p

nah belanja gambar makyong masuk 29 weeks ini.
besar tak perut?
ramai tegur kecik je.
berat pun baru naik 6kg.

 
actually hari tu dah naik sampai 8kg, sekali minggu lepas sy demam 4 hari, maka berat turun 2kg.
jadi setakat ni average kenaikan baru 6kg.
dengan dah masuk trimester ketiga ni selera makan dah kurang sangat sangat.
setiap hari sokmo taktau nak makan apa -__-
takpela adik baby--mama doakan kamu sihat sihat je dalam perut.
takpayah la naik berat banyak sangat.
supaya senang mama nak slim semula lepas bersalin ye ;p

eh jauhnyaaa melalut.
ok sambung cerita anniversary.
hari ni ajak anak-anak ke ioi mall.
kesian dorang duk menyebut asyik nak naik kuda je.
baiklah hanak hanak. marila mama tunaikan permintaan korang.
sayang sikit! muah!

tapi sebelum tu kita makan dulu la ye.
isi minyak pape yang patut supaya ada tenaga nak pusing pusing mall ;p
 
 makyong makan kueyteow goreng aje. tu pun tak habis encik suami kena tolong habiskan.

 

ok dah.
sudah makan marilah kita terjah kuda marry go round ini.
sekali naik RM4 rasanya.
lama dah bebudak ni tak naik.
kalau tak tu tiap minggu memang acara wajib la naik kuda ajaib ni.
 

dah sudah naik kuda, mulanya bercadang nak ajak bebudak ni tengok wayang.
saja nak isi masa lapang taktau nak buat apa.
tengok iklan macam ada cerita kartun penguin tu kan.
tapi encik suami macam tak kompiden je nak bawak bebudak masuk wayang.
kot meragam kang potong stim je nak layan wayang.

maka plan seterusnya ialah main indoor playground.

reka zone ni dalam ioi mall je.
dah lama usha tempat ni tapi ingatkan untuk budak besar je.
sebab tengok dari luar dia ada main panjat tinggi tinggi.
sekali rupanya anak anak kecik pun boleh je masuk.
mak ayah siap tertido tido dalam tu menunggu anak anak siap main.

ops, nak masuk kena la bayar.
plus kena pakai stoking.
kalau tak bawak stoking sila la bertabah dan membeli stoking baru di kaunter tersebut. haha.
tiket masuk, sila refer gambar di bawah okey :)

 

mula-mula masuk farhah takut je nak main.
sokmo duk mengendeng kat abah.
paut je kaki abah.
dah lelama tu okey je.
seronok main ball banyak banyak :)
 

 banyak juga mainan dalam ni.
tapi mainan biasa je la.
gelongsor..bola bola api--eh bola bola kecik.
boleh main rumah rumah kalau ada geng.
ada tempat nak lompat lompat.

keseluruhan kawasan pun pasang alas lembut tu.
so takdela risau anak jatuh dan sakit kan :)





lebih dua jam jugak kami dalam tu.
sampai sy pun dah naik mengantuk nak tunggu dorang puas main.
tu pun tak puas puas gak.
tapi memandangkan belum solat zohor semua, maka sila la keluar ye anak-anak.
lain kali mama ajak datang lagi.

dah sudah solat, anak anak dah mengantuk.
sorang dah tido dalam stroller, sorang tido dalam dukungan abah.
so plan nak balik rumah.

sekali dalam kereta kakak damia terjaga dan taknak balik pulak.
dah sudahhhhh ko kenapa kak?
jadinya kami balik rumah kejap, ambik basikal dan bawak anak-anak ke dataran putrajaya.
gituuuuu tau.
hari ni memang hari melayan anak-anak je la.


tapi kejap je kat putrajaya sebab dah mula hujan rintik rintik.
dalam pukul 6 petang kami pun gerak balik.
tengok mood akak pun dah okey, dah dapat main puas-puas, so boleh la balik rumah ;p

yeay maka tamatla cerita anniversary kami.
hingga berjumpa lagi di anniversary akan datang.hehe.

kepada encik suami,
terima kasih untuk segalanya.
segala pengorbanan, kesetiaan, susah senang yang dilalui sepanjang lima tahun ini (sebenarnya dah couple 10 tahun ;p )
terima kasih atas segala kepercayaan, kasih sayang dan perhatian.
tak tau nak ungkap macam mana yang syg betul betul rasa bertuah dijodohkan dengan b sepanjang tempoh perkahwinan ini :)
semoga perkahwinan kita kekal bahagia sampai ke syurga.
sambung lagi hidup bersama selamanya di sana.

dan semoga biar 20 tahun akan datang sekalipun, b takkan jadi macam laki si mah yang nak kena sumpah tu.
eh eh?
;p

happy anniversary sayanggggg :)
i love u.


Tuesday, December 9, 2014

rinduuuuuuuu

ada rindu yang tak terungkap.
yang disimpan jauhhhhh di sudut hati.

rindu yang tidak pernah dirasakan.
pada tempat setenang dan seabadi ini.

moga ada ruang dan kesempatan.
untuk kembali meletakkan dahi dan bersujud di bumi barakah ini.

Monday, December 8, 2014

cuti cuti pengkalan balak

cuti sekolah bermula!
yeay maka entry pun berbaur cuti cuti malaysia :)
gitewww la kau kan--tak menyempat tarik napas dah sibuk pegi bercuti ;p

actually sy arrange satu percutian dengan kawan-kawan.
sorang kawan saya akan bertukar ke kuala selangor mulai januari ni.
bajet asalnya sy just ajak dia pegi shopping, atau hi tea je.
just nak spent masa sama-sama.
lepas ni tak tau bila lagi boleh berjumpa kannnn.

tapi kak masz suggest untuk pergi bercuti.
wau, ini sudah bagussss :)
makyong ni pantang diajak berjalan--sokmo gatal kaki yee ;p

plan asal nak ke PD je.
tapi makyong yang itu banyak pulak demandnyee..
nak chalet tepi pantai la pulakkk.
maka ke pengkalan balak la kita :)

actually sy tak pernah tau kewujudan tempat ni.
padahal dekatttttt sangat dah dengan matrik melaka nun.
haha, dasarrrr sangat walaupun setahun duduk kat matrik melaka kan.
yela..acik duk matrik jadi budak baikkk--study je bagi dapat 4-rata (baca 4 flat ;p ) dua dua semester kan.
mana sempat nak berjimba ria ke sini sana ni ;p

baca blog orang lain, call sana sini sebab chalet banyak penuhhhh.
maklomla coti skolah semua org nak coti kan kan..
tu pun sy cuma dapat 5 bilik je.
lagi dua bilik terpaksa sewa kat chalet lain.
jangan risauuuu..kat sini ada banyak chalet sepanjang menyusur pantai.

maka sabtu pertama cuti sekolah ke sini la kami.
7 keluarga--14 dewasa dan 14 kanak-kanak.
memang meriah! :)

ok kita mulakan dengan penginapan.
kami menginap di Seraya Pantai Chalet.
walking distance dengan pantai.

syok weiiii..nak mandi takyah renyah renyah cari tempat tukar baju.
semuanya tukar di bilik saja.
anak-anak lagiiiiii la suka.
tak cukup petang sabtu, ahad pagi pun mintak mandi laut lagiiii.

dapat bilik dengan tiga katil single macam ni.
lengkap aircond, tv.
satuuuuuu je takde.
water heater!
ayoyoyoyoyoyo..nasib baik la ni bercuti versi mandi pantai tak hingat.
bukan edisi honey buney moon ;p
maka ia tak menjadi masalah sangatlah!
tapi kalau berhajat nak honeymoon, sila la jangan ke sini.
gigil korang wei nak mandi kang takde heater ;p

harga bilik RM150.
ha ah, murah!
padanla penuhhhh memanjang.
sampai habis cuti sekolah dia dah fully booked tau.

 

kat chalet ni dia tak benarkan masak memasak.
jadi kalau anda anda berhajat nak buat BBQ dengan kawan-kawan, sila buat di tepi pantai.
tapi kami tak buat pun..
sebab ramai baby kecik, risau pulak kami nak bersuka sukaan di tepian pantai waktu malam.

more info tentang chalet ni, sila klik sini.
recommended untuk family day dan bercuti dalam kelompok ramai :)

 
jadi sabtu tengahari tu kami janji untuk berkumpul kat tepi pantai.
lebih kurang pukul 12 ke pukul 1, kami buat lunch secara potluck kat sini.
memang best!
makan makan ditemani desiran bayu laut.haha--ambik kau dah kena kenan laut.

anak-anak nampak laut je dah menggeletis.
tak dan nak makan dah..nak terus terjun laut je.
lepas tu masing masing pakat demam sebab mandi tengah tengah panas.hehe..






kami buat potluck sampai la ke maghrib.
malam tu aktiviti bebas.
masing-masing masuk bilik je terus terbongkang sebab dah letih mandi laut ;p

esoknya (ahad) kami breakfast tepi pantai je.
ala tak susah pun..kat sini banyak gerai jual sarapan.
beli je nasi lemak bungkus dan makan la beramai-ramai di tepi pantai.
nama pun bercuti dengan anak-anak kan.
anak-anak je yang syok mandi laut lebih lebih.
mak mak duk bergosip sakan.
maklumla..antara kami ni ada yang dah lama berpindah ke sekolah lain, baru ni berjumpa semula.

kira acara kali ni sebenarnya reunion dan farewell jugak laa :)
sampai ke tengahari, kami checkout dan berpecah mengikut destinasi masing-masing.

yang makyong tu sambung ke klebang cari coconut shake ;p

so itu je la versi percutian pendek kami kali ni.
next vacation pun dah ada ura uranya tau.
kemahennnnn kan cikgu cikgu kalau dapat berjalan :)

till then, selamat bercuti kawan-kawan :)