Tuesday, October 28, 2014

Detail scan di mana?

Salam n haiiiiiii....

Mama dah 22 weeks++.

Terasa kejap la pulak.
Duk google (yeah, sy memang ratu google) jumpa pulak pasal detail scan.

Apa detail scan ni?
Biasanya buat minggu 20-24.
Nak check secara details adakah baby dalam perut ni membesar dengan sihat bak juara :)
Tetiba cam kagum ehhhh..dulu tak tau pun ada cmni.
Ke mama yg ketinggalan zaman.
Hehe.

Zaman damia dan farhah memang tak buat la.
Even 3d/4d scan pun tak pernah buat.
Setakat suka suka nak tengok idung ikut sapa..mata ikut sapa..baby tengah buat apa..saya rasa membazir je.

Eh ni pendapat saya je tau. No offence.

Nak cakap sebenarnya nilai ratus ratus utk 3d/4d scan tu agak mahal bagi saya.
Korang yang berkemampuan tu kalau nak buat 3d/4d eh sekarang ada 5d scan tu sila la buat :)

Tapi bila tau pasal detail scan ni rasa cam eh eh teruja pulak.
Just nak check blood circulation ok ke tak.
Check organ.
Check jantung.
Detail scan ni scan 2d biasa je tapi dia akan check mendalam la.
Semua dia akan ukur.
Scan je pun akan ambik masa setengah jam camtu.

Tu yang macam teruja nak buat.
Bukan la nak mintak..tapi kot la ada apa apa abnormality, kita boleh bersedia fizikal dan mental kannnnnn..

Tapi satu yang menjadi concern sy ialah kat mana la nak buat detail scan ni.
Rata rata yang sy google ada sorang sonografer ni yang bertugas di beberapa tempat.
Memang femes la di sekitar lembah klang ni sebab dorang kata dia baik..dia akan explain dengan telitinya..akan sabar pujuk baby dan pendek kata memang puas hati la servis dia.

Cuma satuuuuuuuu je jadi masalah.
Dia bukan islam.
Ops ops ops..
Terus saya macam errrr...taknak la.

Ok please jgn judge sy okey.
Tapi sebagai seorang ibu islam..suka sy nak ingatkan kawan kawan akan batasan aurat kita dengan bukan islam.
Dari zaman sekolah dulu sy belajar aurat wanita islam dengan bukan islam sama dengan aurat kita dengan lelaki ajnabi.

Bila sy baca efatwa pun..dia cakap benda yg sama.
Basically mazhab syafie berpegang pada pegangan ini.
Cuma ada sebahagian ulama membolehkan buka aurat depan wanita bukan islam (yang boleh dipercayai) dalam perkara yang mengharuskan--tapi tu pun masih tertakluk kepada batas tertentu.
Cuma boleh nampak bahagian rambut, leher, lengan, kaki..bahagian yang biasa dilihat je.

Lagipun pada sy detail scan ni takdela sampai jadi perkara yang tidak boleh tidak kan.
Tak buat pun takpe.

Ingat ibu ibu.
Pendidikan anak anak bermula dari alam rahim.
Bagaimana perlakuan kita masa mengandung ni akan mempengaruhi akhlak anak kita nanti.
Jangan ambil mudah tau :)
Segala checkup, scan ke..yang merupakan pilihan kita--bukan keadaan darurat, pergilah kepada doktor wanita yang islam.
Jaga aurat kita sebaiknya.

Hmmmmmmm...so macam mana?
Sy dan suami masih mencari tempat yang boleh buat detail scan---dengan syarat sonografer islam dan wanita.

Kalau jumpa nanti sy update kat sini la ye.
Kalau tak update maksudnya sy tak jumpa dan sy tak buat la tu :)

Takpela..kalau tak dapat buat pun mama doakan baby dalam perut sentiasa dalam keadaan sihat walafiat..
Sempurna..
Dan sampai masanya akan keluar dengan selamat.

Amiiiinnnn :)

Sunday, October 19, 2014

zoo negara!

minggu 21.
alhamdulillah..mama makin sihat :)
kebanyakan masa dah rasa cergas.
tapi ada jugak hari hari yang masih muntah.
especially kalau badan dah penat sangat menjelang hujung minggu.

actually lama dah janji dengan kakak damia nak pegi tengok binatang.
damia pun asyik tuntut je.
tapi sejak lepas raya hari tu weekend mama memang busy.
sibuk kena ganti sekolah setiap sabtu sebab deepavali nak ambik cuti seminggu.
tak sempat la nak pegi zoo hari ahad.
nanti tak sempat rehat isnin dah kena ke sekolah semula.

so tunggu punya tunggu..dapat jugak tunaikan janji sabtu lepas.
sabtu pertama cuti seminggu untuk deepavali.
yeay!

kemahen seronok kakak damia.
pagi-pagi dah rela bangun, mandi.
pegi sarapan kat mamak area rumah je, pastu terus gerak ke ampang.

layannnnn gambar jela ye :)

here we come!!


muka kakak cuak tengok zirafah yang tinggi


taman butterfly
gajah

harimau

cipanzi

orang utan
safari

tak banyak pun ambik gambar sebab sibuk layan soalan kakak damia.
excited sungguh dia.
siap ada list lepas ni nak tengok apa..lepas ni nak tengok apa..
gajah makan apa..singa makan apa..harimau makan apa..

mana badak sumbu, mana badak air, mana penguin.
uihhh dah macam lawatan budak sekolah ke zoo pulak ;p

so far memang seronok sebab bawak anak kecik.
kalau mama dengan encik suami je pegi memang tak seronok la.
haha :)

oh lupa..harga tiket RM30 seorang untuk dewasa.
kanak-kanak empat tahun ke atas RM10.
tu tiket biasa..
kalau nak tengok cik panda tu kena tambah extra sorang RM20.
tapi kami tak pegi tengok panda punnnnnn ;p
rasa tak berbaloi RM20 semata untuk si panda tu je.
(ha ahhhhh..memag tak patriotik punnnn)
dah banyak kot duit kita kerajaan ambik.opps!
dan memang dari awal sy rasa projek panda ni projek ntah papeeeeee la.
no offence---pandangan sy je ;p

apa pun seharian kat zoo memang penat.
lelagi makyongg ni kan.
nasib baik la banyak tempat duduk untuk berehat.
tu pun kami dah bawak 3 botol air tau.
habisssss semua--anak-anak kejap kejap mintak air.

masuk zoo dalam kul 11, keluar balik dalam pukul 2.
tak tunggu pun show anjing laut tu.
show tu pukul 11 dan pukul 3.
malas nak tunggu..hehe.


Saturday, October 11, 2014

happy 29th birthday to me!

ops.tajuk tak menahan.

okeyyyy saja nak letak memori kat sini.
birthday damia 20 september hari tu pun belum buat entry..dulukan birthday sendiri ya ;p

actually birthday saya 9 oktober yang lepas.
yang ke????

baru 29! eh baru ke?
tahun terakhir untuk feeling feeling muda.
haha.

terima kasihhhhhhhhhhhhhh untuk semua yang wish.
melalui fb, sms, yang call.
kengkawan sekolah yang riuh dalam wassap dan telegram.

penolong kanan 1 saya yang belikan domino pizza large size untuk makyong :)



penolong kanan hem yang hadiahkan purse comel ini :)


alhamdulillah..
di kelilingi kasih sayanggggg yang banyak banyak banyak buat sy terharu :)

terima kasih you allllllllll.
hanya Allah je yang boleh balas kebaikan korang.

alahaiiii..macam mana la sy nak tukar sekolah next year camni ni ;p

Saturday, October 4, 2014

financial milestones you should achieve by 30!


Tahun depan acik dah 30!
Lap peluh..lap peluh..

Kejap je masa berlalu.
Pastu ternampak pulak kawan kawan share ni kat fb.
Macam menarik je..macam menarik je..

so let's review!

1. Financially independent - alhamdulillah..sejak kerja memang dah takde nak minta duit parents dah. minta duit encik suami je in case duit habis dalam tangan dan malas nak ke atm. aci la kan..nama pun suami kiteee ;p


2. Good credit history - alhamdulillah..hutang ada cuma rumah. Bayar memang on time. Even memang awalkan dia. Patutnya kena bayar rumah setiap 25hb..tapi 25hb baru nak gaji kan..so memang bayar sebulan awal. 

ha macam mana tu?
dulu saya start bayar rumah Mei 2012. tapi bulan april lagi sy dah asingkan duit untuk bayar rumah. so gaji mei tu untuk allocation bayar jun. gaji jun buat bayar bulan julai. dan seterusnya.

So memang tak pernah lewat bayar langsung :)


3. Kick starting your retirement savings - err err..kalau ambik skim pencen boleh kira tak? saya kan goverment servant tetap dan berpencen (walaupun ada hati nak resign..kehkehkeh)

Oh lagi satu ambik plan takaful yang utk saving. Kalau tak jadi pape insyaAllah masa umur 55/56 tu boleh dapat dalam 90k+.

Tapi alah..masa tu 90k tu apa la sangat kan..
Hmmm..nak kena cari plan lain ni..tapi tu la..dalam kepala duk asyik fikir dana pendidikan tinggi anak-anak pulak..

plan nak simpan emas juga--kena tunggu simpanan kecemasan sy cukup---sikiiiiiit je lagi ye ;p

So kesimpulannya belum mantap lagi.adala sikit sikit ;)

4. Becoming an investor - investor lunatots kira tak? 

hehe, belum lagiiii la.hari tu ada gak survey nak invest kat public mutual. tapi belum yakin lagi nak buat langkah pertama.
eh simpanan kat tabung haji kira investment la jugak kan..cuma untung tak banyak je ;p

5. Establish emergency fund - hari tu dah usik sikit masa nak invest kat lunatots..tapi takpe, sebab agreement dengan lunatots tu bila bila masa boleh keluarkan semula duit. 

tapi stilllllll..sy sedang berusaha dengan gigih untuk topup semula emergency fund itu :)

6. Adequately insured - alhamdulillah dah ambik takaful sejak umur 23tahun. suami dan anak-anak pun semua dah ada dahhhh :)

7. Having a budget - eh ini mestiiiiiii. setiap bulan saya akan tulis wishlist apa nak beli. belum gaji dah buat dah :) saya catat juga semua perbelanjaan yang saya buat. jadi saya tahu ke mana wang saya :)

8. Know your net worth - hewhew..bunyi macam baaaaaanyak harta je. haha, sy takde apa-apa pun. kira-kira saya simple je. akaun bank ada public bank, cimb bank, tabung haji. aset ada rumah je. hutang pun ada rumah je. 

9. Understand personal income tax - yang ni saya taktau. kalau ikutkan kerani akan buat potongan cukai berjadual kan. tapi saya punya takde potong lagi. ke sebab saya buat potongan zakat banyak? sebab saya memang sengaja lebihkan bayaran zakat tu. malas nak isi borang setiap tahun. maklumla kenaikan gaji tahunan boleh tahan banyak jugak. 

tapi untuk cukai ni sy dah bukak la fail LHDN bagai bagai tu.
nanti nak kena tanya kerani balik la. asyik lupaaaaa je ;p

10. Buying a property - errrrr dia kata 'a property'..maksudnya satu pun cukupla kan?
kihkihkih..sy ada rumah cinonet tu je la.atas nama sy.muka rumah dan bayaran bulanan saya bayar sendiri taknak share dengan encik suami.

dengan pesanan kepada encik suami "b..kalaula (kalaula ye..tak mintak pun..nauzubillahhhhh) satu hari nanti u tetiba nak tinggalkan i dan pergi kepada perempuan lain, maka sila la keluar dari rumah ni ye. rumah ni i punya. bukan harta sepencarian since i yang bayar semuanya dari awal. so u pergila sehelai sepinggang kepada perempuan tersebut ye"

hehe, jahat tak?
bukan apa, saya sedang menyediakan diri untuk keadaan paaaaaaling worst.
kalaupun sy ditinggalkan, saya dan anak-anak ada tempat berteduh. saya taknak berebut sana berebut sini. lalui segala macam prosedur yang makan bertahun tahun.

eh tapi sy tetap mendoakan rumahtangga sy aman bahagia berkekalan sehingga ke syurga. semoga encik suami akan tetap sayangkan saya dan mahu bersama saya sampai bila-bila :)

ok done!
so far alhamdulillahhhhhh..saya bersyukur dengan apa yang ada.
di usia nak masuk 30 ni, anak pun nak masuk 3 orang.
suami yang baik dan penyayang lagi bertanggungjawab.
kewangan yang selesa.

i don't ask more.
cuma sy doa semoga Allah redha perjalanan hidup saya.
dan pengakhirannya akan ke syurga.

itu je :)