Sunday, June 22, 2014

ready for three?



my girls.
yang dah besar.
yang macam-macam ragam.
sorang melompat, sorang ikut.
sorang menyepah, sorang baling barang sama.
sorang jadi elsa, sorang jadi anna.
setiap masa bukak cite frozen sampai mama pening kepala.

kakak damia 3tahun 9bulan.
adik farhah 1tahun 8bulan.
dah besar ke?

saya rasa macam baruuuuuu je lagi dapat baby.
yang wangi keluar dan nurse letak atas dada sy.
bila tengok balik gambar newborn mereka, saya rasa nakkkkkk sangat baby baru.

kawan-kawan yang bersalin lepas sy pun ramai dah mengandung semula.
ohoiii lagi teruja nak pregnant semula.

tapi kalau tanya jauhhhh di dasar hati sy rasa belum ready.
nak menghadap morning sickness dan kena pergi kerja.
nak mengadap puan pengetua yg macam singa.

heh, tak baik kan.
ready atau tak, Allah lebih tahu.
so beginilah, Allah dah tulis bila masanya rezeki anak ketiga saya akan datang.
kalau ada, tandanya Allah memang tahu sy dah cukup bersedia.
masa tu sy terima jeeee :)

eh tapi kan..tapi kann tahun depan sy nak masuk 3 series dah.
haiyo..
;p

p.s lately asyik fikir pasal newborn baby je.haha.

ebm@ setahun lapan bulan

pagi tadi sy buat operasi deep freezer.
sebab sejak mengumpul stok semula ni, sy tak catat, tak asingkan pun ebm mengikut bulan macam saya buat dulu-dulu.
main campak lambak je dalam deep freezer tu.
kaedahnya, makin anak kurang minum ni, mama semakin malas.
hah, amaun anak minum berkadar langsung dengan tahap kemalasan ibu kah?

tapi seperkara yang sy sangat jaga, kalau farhah habiskan 9oz sehari, sy mesti pam sampai dapat 9oz tu.
mesti sama atau lebih.
tak boleh negatif!
dan dalam seminggu ni, susu makin drop *nangis*
sy pam dapat 7oz je kat sekolah.3 oz pagi, tengah hari 4 oz je..huk huk huk.
so bila balik rumah, memang sy gigih la nak cukupkan jugak keperluan esoknya :p
ohoi hoiiii kena la sy berusaha lebih gigih lagi lagi nak masuk ramadhan dah ni.


susun punya susun punya susun.
asingkan ikut bulan dan masukkan dalam plastik yang berlainan.
dan kira-kira..total 290oz-------alhamdulillahhhhh :)

dah lama saya tak bagi frozen ebm kat farhah.
hari-hari guna chilled ebm je.
ye ye..sy malas nak cairkan susu, tuang dlm botol dan labelkan.
setahun lebih buat benda tu tau.
maka sekarang saya sedang bersenang lenang dalam pengurusan ebm.
setiap hari sy bekalkan susu yang diperah semalam.
so sy tak payah cairkan susu, tak payah label botol mana kena habiskan dulu, botol mana kena habiskan kemudian.
semua pun sama---> susu perah semalam.

natijahnya..ha ambik natijah gituuuu ;p
stok dalam deep freezer terbiar!
tapi takpe, stok paling lama dalam peti pun stok february.
belum cukup 6 bulan lagi.
eh, dah jaaaaaarang buka deep freezer susu tahan makin lama la kan.
kikikiki (gelak jahat)

nampaknya ramadhan ni kena juga sy gerakkan stok dan masukkan stok baru.
bertabahla ye mama.
lagi empat bulan.
yippieeeeeee :)

p.s farhah nak masuk 1 tahun 8 bulan pada 7 julai ni :)

Friday, June 13, 2014

simpan emas untuk masa depan

assalamualaikum wbt.

dua tiga hari ni sy busy-la-sangat buat research pasal simpanan emas.
hehe, takde la research sangat pun.
just baca blog orang ambik pengalaman je :)

tiba-tiba terfikir nak tambah simpanan emas.
dulu dah pernah beli gold bar.
cerita di sini.
alhamdulillah, gold bar tu masih elok dalam simpanan.
niat untuk jual masa akak damia nak sambung belajar nanti.

kali ni sy beli untuk adik farhah pulak.
buat adik sambung belajar nanti ye :)
saya kalau boleh taknak anak-anak meminjam dengan ptptn tu.
melihat orang lain duk terkial-kial bayar hutang ptptn campur dengan bunganya lagi (ehem!)
rasa memang taknak bagi anak-anak meminjam dengan ptptn tu.
even akaun sspn pun sy tak buka untuk mereka.

dan saya dah rasa, di usia 29 tahun ni, tiada personal loan, tiada hutang ptptn, tiada hutang kad kredit.
cuma ada satu hutang baik-a.k.a hutang rumah.
hati rasa senang je bila tiada hutang keliling pinggang.
alhamdulillah.
(ini bukan menunjuk-nunjuk.ini adalah perkongsian okey :) )

jadi, selepas dua hari berurusan dengan kawan sy merangkap dealer public gold, hari ni sy dah collect item yang sy beli :)
yeay!


 kenapa membeli dari public gold pulak?
sebab public gold ni harganya lebih murah.
public gold memang ada kilang untuk keluarkan emas sendiri. so bolehla jual murah sikit berbanding kedai emas biasa kan.
lagi satu, kalau kita jual balik emas public gold, nilai susut harganya lebih rendah.
kalau gold bar 10g ni, susut nilai dalam 8%.
 





ok, dah selesai anak-anak satu goldbar 10g setiap sorang, lepas ni sy aim untuk beli dinar emas pulak.
sebab apa yang saya dah baca, nilai susut harga untuk dinar emas lebih rendah dari gold bar.
lagipun kalau beli dalam bentuk 1dinar, lebih mudah la untuk kita jual semula kalau perlukan duit.
tak perlu nak jual sekaligus, jual sekeping sekeping je :)

kenapa nak simpan emas?
sebab emas ni laku dijual semula.
dan biasanya untuk jangka masa panjang, mengikut sejarah emas sebelum-sebelum ni, kenaikan harga emas akan membuatkan kita lebih untung bila menjualnya semula.
senang cerita, beli harga rendah, jual nanti insyaAllah harga dah naik.

berbanding kalau kita simpan duit tunai, kalau 10tahun dulu harga nasi lemak RM 1.00, sekarang dah RM 3.00. duit seringgit yang kita kumpul sejak sepuluh tahun lepas takkan cukup untuk membeli nasi lemak di masa sekarang. 
semua ni disebabkan inflasi yang menyebabkan nilai wang kita makin rendah.
harga barang pun makin mahal :(
katakan dulu mama damia ambik degree dengan kos RM 28k, jadi mama damia pun simpan la duit tunai RM 28k. konon cukup la tu ;p
tapi di masa akan datang, duit RM 28k yang mama damia simpan untuk pendidikan damia tu takkan cukup untuk menampung pembelajaran dia. masa tu kos pendidikan pun dah makin mahal.

cuba kalau kita dah beli emas sejak 10tahun dulu.
kita beli 1gram emas dengan harga RM80, sekarang kita boleh jual semula dengan harga RM140.
kan ke untung tu :) kan..kan..

tapi sy tidak melihat simpanan emas sebagai pelaburan yang menguntungkan jangka masa pendek.
beli hari ni, minggu depan nak jual balik sebab nak guna duit tunai, memang akan rugi.
jadi kalau berhajat nak beli emas, guna la duit yang kita tak pakai.
daripada simpan lama-lama dalam bank, baik tukarkan jadi emas.

dan opss..jangan pulak usik simpanan kecemasan untuk beli emas ye.
kalau tiba-tiba nak pakai duit tunai kang, rugi je kena jual emas yang baru beli dengan harga lebih rendah sebab susut nilai tu.

till then, selamat menyimpan :)

Thursday, June 5, 2014

oh cadburyyyyyyyy

haaaaaaaaaa..mentang-mentang cuti sekolah, banyak la masa nak mengadap laptop kann ;p

tengok la naik sekolah balik ni, terabai la cik puan blog ni.
siannnn dia :)

baik.
cerita pasal coklat.
oo em jiiiiii..sy sangat suka coklat!
dari dulu lagi.
cuma dah tua eh berusia sikit ni dah mula kurang la makan.
dulu masa sekolah memang hantu coklat sungguh.

jadi bila timbul isu dna khinzir dalam coklat cadbury tu, me macammmm ehhhhh..hampehnyaaa!!
terdekat sebelum ni takde la makan cadbury.
tp masa hari guru hari tu ramai je student bagi cadbury.
dan terpaksa la ditong sampahkan. huhuuuuu :(


mula-mula KKM kata hasil kajian mereka ada dna cik bab.
lepas tu jakim pulak check kata eh takdela pulak ;p

jadi apa pandangan anda?

bagi saya, saya berpegang pada ini je.

Dari Abu 'Abdillah An-Nu'man bin Basyir radhiallahu 'anhuma berkata,"Aku mendengar Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya yang Halal itu jelas dan yang haram itu jelas, dan diantara keduanya ada perkara yang samar-samar, kebanyakan manusia tidak mengetahuinya, maka barangsiapa menjaga dirinya dari yang samar-samar itu, berarti ia telah menyelamatkan agama dan kehormatannya, dan barangsiapa terjerumus dalam wilayah samar-samar maka ia telah terjerumus kedalam wilayah yang haram, seperti penggembala yang menggembala di sekitar daerah terlarang maka hampir-hampir dia terjerumus kedalamnya. Ingatlah setiap raja memiliki larangan dan ingatlah bahwa larangan Alloh apa-apa yang diharamkan-Nya. Ingatlah bahwa dalam jasad ada sekerat daging jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya dan jika ia rusak maka rusaklah seluruh jasadnya. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu adalah hati”. [Bukhari no. 52, Muslim no. 1599]

bukan dalam isu cadbury ni je.
dalam apa sahaja isu, yang kita rasa ragu-ragu, kita patut tinggalkan.
sampai la kita rasa betul-betul yakin.
langkah tu lebih selamat insyaAllah.

tak perlu la nak berdebat sakan, bertikam lidah tentang isu ini.
siapa yakin, sila makan.
kalau tak yakin, kita duduk diam-diam. tak perlu la nak judge orang yang decide untuk terus makan okey.

hmm..lepas ni nak makan coklat apa ye?
:)













Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang
apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim. - See more at: http://nailah87.blogspot.com/2008/08/yang-halal-itu-jelas-dan-yang-haram-itu.html#sthash.ZzLIrXIB.dpuf











Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang
apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim. - See more at: http://nailah87.blogspot.com/2008/08/yang-halal-itu-jelas-dan-yang-haram-itu.html#sthash.ZzLIrXIB.dpufss
Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang
apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.
Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim. - See more at: http://nailah87.blogspot.com/2008/08/yang-halal-itu-jelas-dan-yang-haram-itu.html#sthash.ZzLIrXIB.dpuf

Wednesday, June 4, 2014

tips urus kewangan

mari bercerita tentang pengurusan kewangan lagi :)
kalau kita google tak ramai yang nak share bagaimana mereka menguruskan kewangan mereka kan.
padahal hakikatnya jumlah orang kita yang muflis di usia muda punya la ramai.
yang hutang berkepuk kepuk keliling pinggang tak tau macam mana nak selesaikan pun sangat la ramai.

"alaa ko boleh la cakap..gaji banyak"
come on..come on..gaji banyak atau sikit bukan isunya.
teratas dari itu, bagaimana kita menguruskan kewangan kita, itu lebih penting :)

ha..pasal takde ilmu pengurusan wang jugak la orang kita ni sangat la cepat tertarik dengan skim skim piramid yang menjanjikan pulangan yang lumayan.
tengok je la kat fesbuk, ada je skim yang diperkenalkan.
tayang duit sana sini..tayang bonus..tayang kereta.
janji sana janji sini.
maka orang kita mudah gelap mata, tak check pun status halal haram sesuatu produk mahupun urusniaga.
nampak ramai yang join, maka kita pun terjebak sama.
hati-hati, setiap sen yang kita bawa pulang akan menjadi darah daging.
dan Allah dah janji, setiap daging yang tumbuh dari yang haram tu, api neraka yang akan membakarnya.
nauzubillahi min zaalik.

boleh baca tentang mlm oleh ustaz dr zaharuddin di sini.
kalau rasa dah join, semak la semula status kita.
nilai dengan iman, bukan dengan nafsu sebab nafsu akan sentiasa mencari alasan.

ok dah habis membebel.
cerita pasal pengurusan kewangan saya pulak.
saya sangatttt suka baca buku tentang pengurusan kewangan.
ini antara buku yang ada dalam simpanan saya :)




kalau kita google pun ada banyak je tips macam mana nak uruskan kewangan kita bila dapat gaji.
cuma nak atau taknak buat je la.
yela..duit ni kan panas.
tak boleh duk lelama dalam tangan.laju je dia nak mengalir keluar.
memang mujahadah la kalau nak menyimpan amaun yang banyak tu.
bila dapat gaji je, tiba-tiba rasa semua benda urgent dan perlu dibeli kan kan :)

okey, mari share apa yang saya buat untuk kewangan saya.
perlu diingat, soal pengurusan kewangan ni ambil masa nak nampak hasilnya.
bukan hari ni simpan, esok dah berganda-ganda duit dalam bank.
kena berdisiplin dan bersabar, baru la boleh senyum dengan pencapaian diri sendiri :)

1. simpan sekurang-kurangnya 10% dari gaji yang kita dapat - ini benda basic yang sy kira semua orang wajib buat. dapat je gaji, terus asingkan dan pindahkan ke akaun yang kita susah nak akses. kalau macam sy, sy memang auto deduct dalam slip gaji terus masuk ke akaun tabung haji sy.
pay yourself first.

2. sumbangan kepada ibu bapa - yang ini pun sy memang deduct dalam slip gaji, terus masuk akaun tabung haji mak dan ayah sy.

3. catat setiap perbelanjaan. lihat bagaimana pattern perbelanjaan kita. buat analisis dan lihat di mana penjimatan boleh dilakukan. 
dalam dua tahun kebelakangan ni sy dah mula bawa bekal ke sekolah. sebab sebenarnya dulu kantin sekolah kami tu tak sedap langsung. tapi bila dah mula bawa bekal ni saya dapat rasa penjimatan yang sangat ketara dalam perbelanjaan makanan saya. bayangkan dalam sebulan, bajet untuk makan je mesti takkan lebih RM200 :)

4. sy bukan jenis kaki shopping. sy sangat jarang beli baju, beli tudung. entahla ye..bukan tak teringin, tapi sy ni banyak kira-kiranya. bagi sy, kalau sepasang baju tu lebih RM100 pun sy dah rasa mahal. sesekali tu boleh la..misalnya nak raya, atau rasa macam dah lama gileee sy tak beli baju, so sy akan beli la..tapi bukan setiap bulan, dua bulan sekali..memang tidak la :)

tipsnya, kena la muhasabah diri selalu. kenapa nak berbaju baru, baju cantik-cantik..
tujuan berpakaian untuk menutup aurat. tak semestinya baru.asalkan baju baju kita sesuai untuk menutup aurat, tak perlu kisah kalau orang mengata kita asyik pakai baju yang sama.
orang tu bukannya tau berapa banyak kita ada dalam bank kan?
orang tu tak tau apa matlamat kewangan kita.
jadi abaikan je la apa orang kata.
janji kita tau apa yang kita buat :)

5. tuliskan matlamat kewangan anda. dengan detail!
contoh, matlamat jangka pendek, mesti cukupkan simpanan kecemasan sebanyak 3 bulan gaji (minimum).
katakan 3 bulan gaji bersamaan RM 9000.
jadi tetapkan berapa lama untuk menyimpan sebanyak RM 9000 ini.
kalau sebulan boleh simpan RM 500, maka anda perlukan 18 bulan untuk mencapai matlamat ini.
tuliskan bila mula dan bila target nak habiskan matlamat ini.
dan kena la disiplin. tak boleh la nak korek-korek simpanan kan ;p
perlu diingat, simpanan kecemasan ni la perkara paling penting perlu kita buat.
biasanya perunding kewangan cadangkan amaunnya bersamaan 3 hingga ke 6 bulan gaji kita.

6. simpan wang untuk bulan kritikal.
bulan kritikal tu apa?
bulan nak raya, bulan di mana kita kena bayar insurans dan road tax kereta.bulan anak nak masuk sekolah.
kiranya bulan di mana kita akan berbelanja lebih.
kalau macam sy, hujung tahun mesti nak pegi bercuti.haha ;p
jadi sy kena tabungkan duit untuk keperluan-keperluan ni dari awal.
ahaaa..tabungan ni tak boleh campur dengan tabungan kecemasan tu tau.
buat tabung yang lain.

kalau tahun lepas sy buat sistem simpanan satu ringgit macam di sini.
bila sampai je raya aidilfitri tahun lepas, sy memang dah takde tukar-tukar duit kat bank.
saya memang guna duit seringgit seringgit yang saya simpan ni buat duit raya.
tu pun ada berlebih lagi untuk bawa ke tahun ni.

tahun ni saya buat tabung ini pulak.
baca sini.
aim hujung tahun nak pegi bercuti kan.
kena menyimpan dari awal supaya sy tak usik bajet bulanan apatah lagi nak usik akaun kecemasan.
no no no.

matlamat kewangan mesti jelas.
jangka panjang..jangka pendek.
tulis dengan jelas bila nak mula, bila nak habis.
kalau berhajat nak beli sesuatu yang mahal, yang tak boleh nak masuk dalam bajet bulanan, boleh la buat sistem sampul, kumpul duit beberapa bulan dan beli la apa yang kita inginkan :)

kunci pengurusan kewangan ni sebenarnya disiplin yang tinggi.
jangan bandingkan diri dengan orang lain sebab keperluan dan kehendak kita tak sama.

buat satu demi satu.
kalau belum ada akaun kecemasan, mulakan dari sekarang.
bila akaun kecemasan dah mencapai sasaran, buat matlamat lain.
buat pula akaun haji atau akaun pendidikan anak-anak.

dalam masa yang sama, kawal perbelanjaan.
elakkan diri dari terjebak dengan hutang, kad kredit mahupun hutang persendirian.
hidup di bawah kemampuan dan banyakkan menyimpan.
jangan lupa banyakkan bersedekah juga.
yang ini pun perlu diletakkan dalam bajet bulanan.
letakkan 5-10% dari gaji kita untuk tujuan ini.
lebih banyak lebih baik :)

jangan risau, biar tak nampak mewah, asalkan kita boleh tidur lena setiap malam sebab kita tau paras kewangan kita macam mana.
hutang keliling pinggang buat kita tidur tak lena kan.
duk asyik fikir macam mana nak bayar hutang kan.
lagi bahaya kalau kita banyak hutang tapi kita tak rasa apa-apa.
bahaya sangat tu.
takut takut kalau kita mati, hutang tu akan menghalang kita pergi dengan aman.
tergantung gantung antara langit dengan bumi.
jangan main-main dengan hutang ni.

ok dah.
rasa banyak sangat membebel dah.
walaupun macam banyak je lagi nak tulis.
nanti kita sambung lagi la ye :)
yang belum mula tu, cepat ambil mana-mana buku kosong, mula catatkan matlamat kewangan anda.

kalau bukan sekarang, bila lagi?
:)

Monday, June 2, 2014

Daftar haji anak-anak

Alhamdulillah.

Benda yang saaaaaaaangat lama ada dalam to do list sy.
Tp asyik tertangguh je.
Walauuuupunnnn opis encik suami tu sepuluh langkah je boleh sampai lembaga tabung haji kelana jaya tu ;p

Semalam akhirnya berjaya jugak daftarkan anak-anak untuk menunaikan haji.
Ambikkkk..dapat turn tahun 2071 kauu..
Masa tu damia dah 61 tahun.
Farhah 59 tahun.
Saya?
Entah wujud lagi entah tak di muka bumi ni.

Tp takpela.
Sekarang kan mekah tengah renovate besar-besaran.
Masjidil haram tengah dibesarkan..lebih banyak hotel dibina semula.
Hopefully beberapa tahun akan datang ni kuota haji akan bertambah banyak so peruntukan tahun tu akan berganjak ke depan sikit.
Berharap..berharap :)

Terima kasih.
Anda anda yang pernah menyumbang untuk anak-anak.
Setiap sen yang disedekahkan untuk anak-anak sy akan sy simpan dlm akaun tabung haji mereka.
Dan sekarang anak-anak dah setapak dalam melaksanakan rukun islam kelima ini.
Alhamdulillah :)