Friday, February 21, 2014

deep freezer kosong dan wean off damia

ini cerita 2-in-1.
haha..macam minuman kan?

deep freezer saya dah kosong.
semua stok ebm dah disedekahkan kepada cik abidah bam bam, anak susuan kami tu.
cerita abidah di sini.

sila la percaya..abidah minum banyak!
tak terkejar kami dek demand dia.
kadang kadang siang hari sementara ummi dia pergi kerja, dia boleh pulun 35oz.
perghhh..patutla semangat sangat abidah.

pulak tu dah dua tiga minggu ni abidah taknak direct feed.
so ummi dia terpaksa jadi EP.
bawak ebm sana sini.
mencabar..mencabar..



tiba-tiba teringat kisah saidatina Khadijah yang menyerahkan kesemua harta dia untuk Nabi Muhammad gunakan demi agama Islam.
dan kisah beberapa orang sahabat nabi yang sanggup dermakan semua harta mereka tanpa ada rasa takut tidak cukup untuk diri sendiri.

selama ni saya selalu terbaca status orang yang mahu jadi kaya supaya boleh lebih banyak memberi.
dan terlintas di fikiran saya, semudah itukah?
bercakap dan menulis status memang senang kan.
jadi mari kita buktikan.
bila sampai satu ketika di mana kita perlu korbankan apa yang kita ada demi orang lain.

alhamdulillah, saya gembira :)
sekurang-kurangnya saya tahu setiap titis yang saya perah tidak disia-siakan.
ia diminum dan menjadi darah daging!
dengan harapan, semoga segala kebaikan yang dibuat oleh tuan punya badan, ada sedikit pahalanya untuk menolong saya di sana.
moga setiap doa yang dipohon untuk ibu bapanya, terselit sedikit untuk selamatkan saya dari azab neraka.

farhah dah nak masuk setahun empat bulan februari ni.
dah lebih setahun, saya tak risau intake ebm dia.
dia masih boleh directfeed di rumah.
lagi lagi mama dia yang cikgu tu kan banyak cuti. (eh? eh?) ;p

jadi macam mana dengan stok ebm farhah?
setakat ni saya masih mampu perah hari ni untuk bekalan farhah ke taska esoknya.
plus ada la lebihan satu, dua oz.
insyaAllah selagi tak mengandung, saya usaha untuk cukupkan keperluan dia.
saya percaya rezaki Allah tu sentiasa ada.
kita hanya berusaha bersungguh-sungguh, selebihnya minta saja dengan Allah.
Allah itu kan Maha Baik :)

cerita kedua.
dah beberapa minggu ni damia dah tak menyusu.
mula-mula tu dia asyik sebut jugak.
tapi akhirnya dia macam faham je :)
kakak dah besar kan, mama..dah tak payah minum susu mama. minum susu kotak je :)

jai kalau nak susu, dia akan mintak susu kotak dia.
tidur malam pun dah tak payah mengempeng.
alhamdulillah..mudah je nak wean off dia.
(setakat ni wean off la-kalau esok esok sambung balik sy taktau la ye ;p )



dah besar dah anak mama.


mama akan sentiasa merindui detik detik menyusukan kakak.
semoga air susu yang mengalir dalam badan kakak menjadikan kakak sihat selalu, menjadi anak solehah yang patuh pada Allah, sentiasa doakan mama bila mama dah tiada nanti :)
semoga segala jerih perih selama ni menjadi hitung amalan yang membolehkan saya jauh dari seksa kubur dan seksa neraka.
lalu dimasukkan ke dalam syurga yag kekal abadi.
aminnnnn..






Sunday, February 16, 2014

Saving

Pernah nampak seorang kawan post gambar ni dalam fesbuk.
Nampak menarik dan dan tu gak save dan plan something.

Haha..knowing cik jihan.
Kalau pasal management duit ni dia memang suka sangat :p

Fuh fuh..hopefully leh la bertahan semangat ni sampai hujung tahun.
Pastu boleh la mengendeng ngendeng encik suami ajak pegi holiday!

Muehehehe :)

umrah bersama anak kecil 2013 : ziarah wida' dan pulang

entry terakhir.
sedih sebenarnya menghabiskan catatan ini.
tapi rasa tak best berhutang cerita dengan anda.
mana boleh cerita sekerat jalan kan :)
semoga lepas ni murah rezeki kita semua untuk ke sini..aminnnnn :)

kalau ke Makkah jangan lupa rasa aiskrim dia ni tau.
kakak damia asyik mintak aiskrim je.
nasib la sedappp-mama pun tumpang makan sekali :)


subuh terakhir di Masjidilharam.
angkut anak-anak naik stroller walaupun anak-anak masih tidur.
taknak lepaskan peluang ni.
pukul 3.30am dah ke masjid.
ingatkan sempat la nak tawaf sunat ke apa.
sekali sangat ramai orang.
risau nak berebut tempat solat, kami terus pegi masuk ruangan solat dan cop tempat je.
baca quran je pun jadi la :)


balik masjid, kami tolak sorang satu stroller.
tetiba ada sorang makcik dari Malaysia tahan kami.
nak ambik gambar katanya.
kih kih kih-tetiba feeling retis di bumi Makkah youuu ;p

motif sangat kan makcik tu.
katanya saja nak bawak balik gambar nak tunjuk kat anak cucu.
dia kata nak buktikan kat anak-anak dia yang bawak anak kecik pegi umrah ni tak susah.
anak dia taknak bawak anak (cucu dia la kot) sebab risau nanti payah nak handle anak kecik.
ayyo..ayyo..kami relakan je la gambar diambil ;)

balik hotel, sarapan dan terus balik bilik.
mandi, siapkan anak-anak dan kemas barang-barang.
kami dijadualkan naik bas pukul 2.30pm.
nak kena buat tawaf wida' semua.

pukul 10.30am, saya, mak, adik dan kakak ipar ke Masjidilharam.
nak buat tawaf selamat tinggal.
wajib buat ni.
dan lepas tawaf ni kita dah tak boleh nak berlama-lamaan kat masjid.
tak boleh membeli belah, tak boleh ambik gambar dah lepas ni sampailah kita keluar dari tanah haram tu.

memandangkan ada anak-anak kecil, saya decide utk buat tawaf ni awal sikit.
bagi peluang encik suami ke masjid waktu zohor nanti.
kalau nak buat tawaf lepas zohor saya takut tak sempat.
nak handle anak-anak dan kembali ke hotel untuk lunch, sedangkan kena naik bas pukul 2.30pm.
jadi masa saya ke Masjidilharam untuk tawaf ni, encik suami tolong jagakan anak-anak kat bilik hotel.

dalam perjalanan ke Masjidilharam, saya snap gambar-gambar ni.
kenangan.
nanti tahun-tahun akan datang, bila saya datang semula ke sini, mesti rupa keadaannya dah tak sama.
maklumlah, sekarang pun dah tengah proses major renovation kan.



mak saya pulak nak bergambar berlatarbelakangkan kaabah.
satu impian yang tak tercapai kat sini ialah nak ambik gambar family depan kaabah.
susah betul sebab kami solat asing-asing.
pastu ramai orang dalam masjid, susah nak janji kumpul dalam masjid.
kalau nak makan pun janji jumpa kat luar masjid je.


selesai tawaf wida', kami balik hotel.
masa ni dah pukul 12.00pm.
tunggu sampai 12.30pm, solat zohor kat bilik, kami terus turun lunch.

makan tengahari kat hotel dan cepat-cepat naik bas.
sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :(

sepatutnya kami akan berhenti solat kat masjid terapung.
dekat dengan  laut merah.
tapi nape entah driver tu taknak bawak kami ke situ :(
singgah solat kat RnR biasa je.

smpai kat Jeddah International airport pukul 5.00pm.
cecepat masing-masing keluarkan handphone.
maklumla dh keluar dari tanah haram kan..kan..
dasar gila bergambar ;p

bapak lama kena tunggu flight kami pukul 11.23malam tau.
siap kitorang boleh tergolek mentido kat surau kat airport tu.


check-in.
wrap segala stroller.
ambik makanan dan masuk ke ruangan menunggu.

sila abaikan muka tembam.
makan tak beringat sepanjang kat sini.
melantak nasi bariani kambing macam apa.
sila la terima kenyataan kenaikan berat badan.
wuhuuuhuhuhu :(


at last, naik flight dan masing-masing tertidur.
anak-anak kepenatan tapi adik mengamuk sebab tido atas riba.
yela, dia mana ada kerusi kan.
so akhirnya kami bentang selimut bawah kaki.
kakak damia tido kat lantai bawah, adik tido kat seat kakak.
alhamdulillah settle masalah.
sambung tido dengan lena.

kali ni kami solat subuh dalam flight.
yela, gerak pukul 11.23malam, masa perjalanan 8 jam, kami sampai KLIA 1.00 petang.
so dalam pukul 4pagi kami ambik wudhuk guna spray tu je.
dalam flight saudi air ni ada tempat solat.
takde masalah.
solat je dengan pakaian yang sedang dipakai.
takyah tukar-tukar telekung pun.


at last, sampai juga di KLIA.
semua orang dapat sebotol 10L air zam zam.
kami berempat maka kat rumah kami dapat empat botol zam zam :)

ambik segala beg dan cari limo untuk balik puchong.
kali ni ambik dua van besar sikit.
harga tak ingat-dalam RM130 satu van kot.

sampai rumah ngam-ngam asar.
masing-masing jet leg dan tido.

alhamdulillah..alhamdulillah.
tamat sudah travelog umrah kami kali ini.
segala puji bagi ALlah yang memberi segala ruang peluang rezeki dan kesempatan untuk ke sana.

semoga cacatan ini boleh memberi sedikit panduan kepada kawan-kawan yang nak ke sana.
eh eh..dah baca ni nanti bila pegi sana doakan saya diberi rezeki untuk ke sana lagi tau :)

till then.
kalau ada apa-apa boleh la pm saya kat fb, atau sms/wassap je 0193119017.


umrah bersama anak kecil 2013 : hari kesepuluh- ziarah kota makkah dan umrah terakhir

21 disember 2013.
hari ni ada ziarah ke muzium dua masjid dan ladang unta.
lepas tu berniat di hudaibiyah bagi sesiapa yang nak buat umrah lagi.

aktiviti hari ni tak termasuk dalam pakej so kami bayar SR25 sekepala untuk join.
kalau ikutkan badan yang penat memang la taknak join.
tapi memikirkan entah bila lagi nak ke sini..
lagi lagi dah tinggal hari ni je untuk buat umrah.
esok nak balik dah :(

muzium dua masjid ni menempatkan barang-barang dari Masjidilharam dan Masjid Nabawi.
nak masuk muzium ni bukan suka suki je.
kena minta permit.
dan kerajaan arab saudi memang limitkan pengunjung yang masuk sini.
kira rezeki kami jugak la dapat masuk..alhamdulillah :)

jadi layan gambar je la ye.
nak terangkan pun tak reti sangat sebab semua penerangan dalam bahasa arab ;p















kejap je kat muzium tu.
dalam setengah jam, kami gerak ke ladang unta pulak.
bau untaaaaaaa ;p
tapi semangat gila kakak damia nak main dengan unta.


boleh beli susu unta fresh.
sebotol dia jual SR5.
sebelum datang sini, masa tengah study pengalaman orang yang dah pernah ke sini, dorang kata jangan minum susu unta tu terus.
sebab susu unta ni pelawas yang baik.
nanti tak pasal nak mencari toilet kat tengah padang pasir ni :)



next, kami ke masjid hudaibiyah.
ya, di sini la perjanjian hudaibiyah berlaku.
di bawah sepohon pokok, di antara orang Islam yang bersama rombongan Nabi untuk menunaikan haji di Makkah dan kaum Musyrikin Makkah.
tapi menurut mutowif kami, pokok tersebut telah ditebang sebab banyak sangat berlaku perkara yang khurafat kat situ.



solat sunat ihram, berniat umrah dan kami kembali kehotel.

terus ke masjidilharam sebab nak selesaikan umrah cepat-cepat.
masih ramai jemaah sebab masih weekend kan.




siap buat umrah selepas zohor, kami jalan cari makan.
balik hotel dan rehat :)

esok nak balik.
sedihnya meninggalkan tanah haram ini :(