Friday, January 3, 2014

umrah bersama anak kecil 2013 : hari keenam-rehat-rehat :)

masuk bilik untuk tido pukul 3 pagi.
subuh adalah 5.30am.
dan mama tidak ke masjid.
anak-anak baru dapat tido lena atas katil sesudah beberapa jam tak lena kena dukung sana sini.
so mama pun ambik kesempatan lena sama.
encik suami je ke masjidilharam semula :)

dalam pukul 9am, terjaga dan rasa segar sikit.
rindu dengan kaabah dalam masjidilharam tu.
semalam tengok kejap je, dengan letih lagi. tak fokus!
rasa teruja dan tak percaya boleh sampai ke sini pun tak habis lagi. heheh :)

msg encik suami, ajak ke masjid.
siapkan anak-anak.
dalam pukul 11 camtu ke masjid jalan kaki.
zohor pukul 12.30 pm.

masjidilharam memang tak pernah sunyi.
sentiasa ramai yang keluar masuk kat sini.
ada yang sesaja duduk kat dataran kaabah.

Al Tabrani meriwayatkan di dalam al-Mu`jam al-Kabir daripada Ibn Abbas bahawa Rasulullah SAW menyatakan: “Sesungguhnya Allah menurunkan 120 rahmat ke atas Kaabah, setiap hari 60 untuk orang yang melakukan tawaf, 40 untuk orang yang solat dan 20 untuk orang yang memandangnya.”

indahnya berada di sini.
ketenangan dan kedamaian yang tidak boleh ditukar dengan apa pun.
alhamdulillah, diberi rezeki untuk menginjak kaki di sini dalam usia 28tahun adalah nikmat paling besar dalam hidup.
walaupun duit takde kepuk-kepuk dalam bank, rahsia Allah tak siapa tahu kan :)
Allah tu beri rezeki tak semestinya melalui tangan kita, boleh jadi juga diberi melalui tangan orang lain :)
maka bolehla pergi free kan ;p

ok, jangan melalut!
sambung cerita.

tempat wudhuk lelaki
 lepas solat zohor di masjidilharam, kami balik hotel untuk makan tengahari.
dan kembali semula ke masjid untuk solat asar, sekali maghrib dan isyak.
yela, memandangkan jarak hotel yang agak jauh, kami decide untuk beriktikaf je kat masjid.
lagipun kat hotel takde nak buat apa.
lepas isyak baru ada makan malam.

masjidilharam

anak-anak kecil excited bila mama keluarkan pencil colour :)

masjidilharam yang sedang dalam proses pembesaran

encik suami dan adik saya

me and the kids

family pic :)
yeah, ni la yang paling saya tunggu-tunggu.
ambil gambar berlatarbelakangkan kaabah :)
dan ia adalah gambar complete family kami.
seronoknya!
alhamdulillah..

lepas asar, kami ke zam zam tower.
sebenarnya ayah saya cari restoran felda d'saji.
(dan sebenarnya ia terletak kat safwa tower, bukan zam zam tower)
haha :)
tak jumpa, maka kami makan je la kat food court kat sini.

pergi shopping complex pakai telekung.
agak-agak pegi midvalley boleh tak nak pakai camni?
ngeh ngeh ngeh :)

encik suami makan nasi bariani, mak saya makan roti.
ada yang order kebab.
kakak damia sibuk bila nampak KFC.
KFC versi arab ni lain sikit rasanya.
bolehla, setakat nak rasa kan.
walaupun agak tak kena dengan tekak melayu saya.

oh ya, set makanan kat sini biasanya sekali dengan pepsi.
kat sini memang senang sangat jumpa air berkarbonat.
minuman panas adalah mahal.
teh secawan kecil dalam SR3, kopi dalam SR4.
mungkin sebab kat sini susah nak dapat bekalan air bersih.
air untuk kegunaan harian pun dapat dari hasil sulingan air laut.
haaa..tang ni kena bersyukur duduk kat Malaysia.
jangan nak bazir-bazir air :)


KFC!
menariknya kebanyakan kedai mengasingkan kaunter lelaki dan perempuan.
seronokla camtu kan :)

dalam pukul 5pm, kami kembali ke masjid untuk solat maghrib.
tunggu sampai lepas isyak, balik hotel.
dinner dan berehat.
mandi, basuh baju mana yang perlu.
siapkan anak-anak dan tidur :)

esok kami ada aktiviti jalan-jalan sekitar Makkah :)

No comments:

Post a Comment