Tuesday, December 16, 2014

cameron highland !!

cerita cameron highland pulak.

ayoyoyooooo..asyik berjalan je kan.
sampai kawan sy tegur memang suka berjalan ke?

hehe--sy ni tak dapat beli baju baru, takde tudung baru takpe.
tapi kalau tak dapat pegi berjalannnnnn....alamatnya meroyan tarik muncung panjang la sy kat rumah tu ;p

sy memang kaki berjalan.
dari kecik memang mak bapa sy suka ajak jalan..tido hotel katanya ;p
setiap kali cuti sekolah mesti pegi berjalan mana-mana biarpun dekat je.
tu yang sampai ke besar tabiat suka merayau tu melekat dalam diri.
aih nasib baik laaa encik suami pun suka pegi berjalan.
begitula..jodoh kan *tetiba*

sampai damia pun akan excited setiap kali sy kata nak pegi berjalan tido hotel ^___^

so kali ni kami buat group ke cameron highland.
haha--cameron je pun kecoh semalaysia kan.
macam laaa pegi paris. eh?

plan dengan adik beradik sy dah lama. sejak bulan 10 ke 11 macam tu.
tempah satu apartmen kat brinchang dan finally here we areeeeeeeeeeeee!!!!

tepek gambar sefamily sikit ^_____^



kami stay di sini.
crown imperial court.
betul betul atas petronas brinchang tu.
sy ni kekonon nak penginapan yang walking distance je ke pasar malam brinchang.
tau je la pasar malam tu sesakkkkkkk ya amattt.
malas nak drive dan cari tempat park kereta.
jalan kaki lagi bagus.
plusssss sy nak apartmen yang kepunyaan Muslim.




kisahnya dulu kami pernah naik cameron dan duduk kat tanah rata.
jauh la dari pasar malam, dan apartmen kepunyaan cha ya nun alif.
so macam ragu ragu je nak pakai segala pinggan mangkuk kan.

tapiiiiiiiii apartmen kami kali ni tak best mana pun.
agaknya sebab banyak sangat permintaan kat area sini, so keadaan apartmen pun so so je.
maka tak boleh la sy nak recommend kat korang semua.
tapi kalau korang jenis tak kisah nak duduk apartmen tak berapa nak cantik, yela, sepanjang masa berjalan sana sini, balik apartmen just nak tido je kan.
boleh la try google apartmen kawasan ni.

kami gerak dari KL hari sabtu pagi, dalam pukul 8.
ke kota damansara ambik adik ipar dan anak-anak buah adik sy.
lepas tu singgah R&R Sungai Buloh dan sarapan.
then direct naik cameron, ikut simpang pulai.

okey, makyong itu mabuk jalan.
nasib baik la anak-anak tido sepanjang jalan naik tu.
selamattttt la sy boleh lelapkan mata.

sampai cameron, masuk apartmen kejap, unload barang.
lepas tu terus cari makan sebab dah lapoooo gile.
makyong kalau lapar nanti dia bad mod.
baik bagi dia makan cepat-cepat ;p

*gambar makan takde sebab lapa sangat.haha*

lepas makan kami solat kejap kat masjid.
masa ni pun dah pukul 5 lebih kot.

gambar gedik di masjid.
muka happy sebab dah kenyang.haha.
 

then kami ke cactus valley.
weehooooo..bersinar sinar mata makyong tengok strawberry.
yela, sepanjang mengandung ni sy selalu sangat nak makan strawberry.
cicah cokelattt gitu. fefeeeling macam dato CT.kahkahkah.



lepak lepak makan aiskrim stroberi then kami gerak ke pasar malam.
hehe, akhirnya ke pasar malam naik kereta gak.
non hado nak jalan kaki okey.
dah alang alang kat luar kan..takdela nak balik apartmen pastu nak keluar balik.

kakak damia meroyan tengok bulu bulu ini.
semuaaaaaa dia nak.
nak topi kepala rabbit tu--nak sarung tangan warna warni.
tu pun dia nak beli sweater frozen tapi sy tak bagi.
tak boleh nak bagi semua..rasa membazir je sebab lepas ni bukan pakai punnn.
kita beli yang murah murah je ye ;p



kat pasar malam beli makanan, then balik apartmen.
*gambar dalam apartmen tak ambik--sy kata tak cantik kannn..hehe*

esoknya kami bersiap dalam pukul 9, adik adik sy keluar beli breakfast, then kami ke agrofarm.
kekonon dorang ni nak petik stroberi.
lorrr sy ingatkan dorang tau aktiviti petik petik strawberry ni biasa awal tahun, februari ke mac macam tu.
hujung hujung tahun ni bukan musim strawberry, so kebanyakan tempat memang tak boleh petik pun strawberry.
jadi kita lepak makan makan je la yeee.

strawberry coklat lagi. yey!
 

begitu tauuuuu..strawberry ni sangat membuatkan makyong teruja.
makan la puas puas ye adik baby..sementara ada ni.

then kami ke sg palas boh tea centre.
gigih mak yong itu memanjat bukit.
sampai atas terus mengah.
haha ;p

rabbit dengan abah.
sweater ni dah pakai masa first time sy naik cameron tahun 2010 dulu.
so saja nak ambik gambar ni sebab nak compare dengan gambar tahun 2010 tu.
rabbit dah besarrrrr ^___^


ni la gambar yang sy compare tu.
ingatkan nak duduk kat port yang sama gak.
sekali port tu dah ada orang.
takpela -__-


 

makan nasi lemak, mushroom soup, minum teh.
aah, told youuu--makyong kalau lapar dia badmood.haha.

 

adik sy dengan wife dan baby hamzah :)
 



group photo sketttt :)
ni la group bercuti sy kali ni.
meriah dengan budak budak je.


jam pun dah hampir pukul 2.
kami pun decide nak turun je la.
kekonon sy teringin nak ke ladang lavender yang baru tu.
tapi fikir balik, takpela, sekadar nak tengok je tak payah.
lagipun sy ni bukan pencinta bunga sangatttt pun.kahkah.
plus tempat tu pack sangat dengan tourist.
susah nak parking, maka tak payah la pegi.

so turun ke simpang pulai, makan kat megoplex medan gopeng dan kami berpecah.
sy balik rumah MIL kat simpang pulai.
adik adik sy ada yang balik KL, ada yang balik johor terus.

dan tamatlah cerita percutian singkat kami kali ni.

next ke mana kita?
haha ^__________________^


dasar!






Thursday, December 11, 2014

5th anniversary :)

11 disember 2009 - 11 disember 2014.
alhamdulillah..hari ni anniverary sy dan encik suami yang kelima.

ayat cliche--kejap je masa berlalu kan.
kuikuikuikui..
alahai..apa ada dengan celebration yang sehari ini.

yang terpaling paling penting ialah kerjasama sepanjang tahun sepanjang berumahtangga kan.
si dia yang rajin tolong saya.
mandikan anak-anak setiap petang memang tugasan dia.
masukkan baju dalam mesin dan sidai pun tugasan tetap dia.
tolong uruskan dan hantar anak anak setiap pagi sebab sy keluar lebih awal.

kalau nak list kat sini, dah macam macam dia sacrifice untuk sy.
terima kasih hubby ^_______^

so sempena anniversary dengan ini sy umumkan seluruh selangor akan dapat cuti umum hari ni.
eh eh eh ;p
haha, kebetulan tarikh pernikahan kami sama dengan birthday sultan selangor.
dan kami sama-sama kerja di selangor.
maka setiap kali anniversary adalah cuti umum. yeay!

jadi sempena cuti hari ini marilah kita berjalan-jalan menghilangkan bosan setelah hampir seminggu memerap kat rumah.
haha, belum sampai seminggu fully duduk rumah dah bosan.
macam mana la ko nak berangan nak jadi full time housewife cik jihan oiii ;p

nah belanja gambar makyong masuk 29 weeks ini.
besar tak perut?
ramai tegur kecik je.
berat pun baru naik 6kg.

 
actually hari tu dah naik sampai 8kg, sekali minggu lepas sy demam 4 hari, maka berat turun 2kg.
jadi setakat ni average kenaikan baru 6kg.
dengan dah masuk trimester ketiga ni selera makan dah kurang sangat sangat.
setiap hari sokmo taktau nak makan apa -__-
takpela adik baby--mama doakan kamu sihat sihat je dalam perut.
takpayah la naik berat banyak sangat.
supaya senang mama nak slim semula lepas bersalin ye ;p

eh jauhnyaaa melalut.
ok sambung cerita anniversary.
hari ni ajak anak-anak ke ioi mall.
kesian dorang duk menyebut asyik nak naik kuda je.
baiklah hanak hanak. marila mama tunaikan permintaan korang.
sayang sikit! muah!

tapi sebelum tu kita makan dulu la ye.
isi minyak pape yang patut supaya ada tenaga nak pusing pusing mall ;p
 
 makyong makan kueyteow goreng aje. tu pun tak habis encik suami kena tolong habiskan.

 

ok dah.
sudah makan marilah kita terjah kuda marry go round ini.
sekali naik RM4 rasanya.
lama dah bebudak ni tak naik.
kalau tak tu tiap minggu memang acara wajib la naik kuda ajaib ni.
 

dah sudah naik kuda, mulanya bercadang nak ajak bebudak ni tengok wayang.
saja nak isi masa lapang taktau nak buat apa.
tengok iklan macam ada cerita kartun penguin tu kan.
tapi encik suami macam tak kompiden je nak bawak bebudak masuk wayang.
kot meragam kang potong stim je nak layan wayang.

maka plan seterusnya ialah main indoor playground.

reka zone ni dalam ioi mall je.
dah lama usha tempat ni tapi ingatkan untuk budak besar je.
sebab tengok dari luar dia ada main panjat tinggi tinggi.
sekali rupanya anak anak kecik pun boleh je masuk.
mak ayah siap tertido tido dalam tu menunggu anak anak siap main.

ops, nak masuk kena la bayar.
plus kena pakai stoking.
kalau tak bawak stoking sila la bertabah dan membeli stoking baru di kaunter tersebut. haha.
tiket masuk, sila refer gambar di bawah okey :)

 

mula-mula masuk farhah takut je nak main.
sokmo duk mengendeng kat abah.
paut je kaki abah.
dah lelama tu okey je.
seronok main ball banyak banyak :)
 

 banyak juga mainan dalam ni.
tapi mainan biasa je la.
gelongsor..bola bola api--eh bola bola kecik.
boleh main rumah rumah kalau ada geng.
ada tempat nak lompat lompat.

keseluruhan kawasan pun pasang alas lembut tu.
so takdela risau anak jatuh dan sakit kan :)





lebih dua jam jugak kami dalam tu.
sampai sy pun dah naik mengantuk nak tunggu dorang puas main.
tu pun tak puas puas gak.
tapi memandangkan belum solat zohor semua, maka sila la keluar ye anak-anak.
lain kali mama ajak datang lagi.

dah sudah solat, anak anak dah mengantuk.
sorang dah tido dalam stroller, sorang tido dalam dukungan abah.
so plan nak balik rumah.

sekali dalam kereta kakak damia terjaga dan taknak balik pulak.
dah sudahhhhh ko kenapa kak?
jadinya kami balik rumah kejap, ambik basikal dan bawak anak-anak ke dataran putrajaya.
gituuuuu tau.
hari ni memang hari melayan anak-anak je la.


tapi kejap je kat putrajaya sebab dah mula hujan rintik rintik.
dalam pukul 6 petang kami pun gerak balik.
tengok mood akak pun dah okey, dah dapat main puas-puas, so boleh la balik rumah ;p

yeay maka tamatla cerita anniversary kami.
hingga berjumpa lagi di anniversary akan datang.hehe.

kepada encik suami,
terima kasih untuk segalanya.
segala pengorbanan, kesetiaan, susah senang yang dilalui sepanjang lima tahun ini (sebenarnya dah couple 10 tahun ;p )
terima kasih atas segala kepercayaan, kasih sayang dan perhatian.
tak tau nak ungkap macam mana yang syg betul betul rasa bertuah dijodohkan dengan b sepanjang tempoh perkahwinan ini :)
semoga perkahwinan kita kekal bahagia sampai ke syurga.
sambung lagi hidup bersama selamanya di sana.

dan semoga biar 20 tahun akan datang sekalipun, b takkan jadi macam laki si mah yang nak kena sumpah tu.
eh eh?
;p

happy anniversary sayanggggg :)
i love u.


Tuesday, December 9, 2014

rinduuuuuuuu

ada rindu yang tak terungkap.
yang disimpan jauhhhhh di sudut hati.

rindu yang tidak pernah dirasakan.
pada tempat setenang dan seabadi ini.

moga ada ruang dan kesempatan.
untuk kembali meletakkan dahi dan bersujud di bumi barakah ini.

Monday, December 8, 2014

cuti cuti pengkalan balak

cuti sekolah bermula!
yeay maka entry pun berbaur cuti cuti malaysia :)
gitewww la kau kan--tak menyempat tarik napas dah sibuk pegi bercuti ;p

actually sy arrange satu percutian dengan kawan-kawan.
sorang kawan saya akan bertukar ke kuala selangor mulai januari ni.
bajet asalnya sy just ajak dia pegi shopping, atau hi tea je.
just nak spent masa sama-sama.
lepas ni tak tau bila lagi boleh berjumpa kannnn.

tapi kak masz suggest untuk pergi bercuti.
wau, ini sudah bagussss :)
makyong ni pantang diajak berjalan--sokmo gatal kaki yee ;p

plan asal nak ke PD je.
tapi makyong yang itu banyak pulak demandnyee..
nak chalet tepi pantai la pulakkk.
maka ke pengkalan balak la kita :)

actually sy tak pernah tau kewujudan tempat ni.
padahal dekatttttt sangat dah dengan matrik melaka nun.
haha, dasarrrr sangat walaupun setahun duduk kat matrik melaka kan.
yela..acik duk matrik jadi budak baikkk--study je bagi dapat 4-rata (baca 4 flat ;p ) dua dua semester kan.
mana sempat nak berjimba ria ke sini sana ni ;p

baca blog orang lain, call sana sini sebab chalet banyak penuhhhh.
maklomla coti skolah semua org nak coti kan kan..
tu pun sy cuma dapat 5 bilik je.
lagi dua bilik terpaksa sewa kat chalet lain.
jangan risauuuu..kat sini ada banyak chalet sepanjang menyusur pantai.

maka sabtu pertama cuti sekolah ke sini la kami.
7 keluarga--14 dewasa dan 14 kanak-kanak.
memang meriah! :)

ok kita mulakan dengan penginapan.
kami menginap di Seraya Pantai Chalet.
walking distance dengan pantai.

syok weiiii..nak mandi takyah renyah renyah cari tempat tukar baju.
semuanya tukar di bilik saja.
anak-anak lagiiiiii la suka.
tak cukup petang sabtu, ahad pagi pun mintak mandi laut lagiiii.

dapat bilik dengan tiga katil single macam ni.
lengkap aircond, tv.
satuuuuuu je takde.
water heater!
ayoyoyoyoyoyo..nasib baik la ni bercuti versi mandi pantai tak hingat.
bukan edisi honey buney moon ;p
maka ia tak menjadi masalah sangatlah!
tapi kalau berhajat nak honeymoon, sila la jangan ke sini.
gigil korang wei nak mandi kang takde heater ;p

harga bilik RM150.
ha ah, murah!
padanla penuhhhh memanjang.
sampai habis cuti sekolah dia dah fully booked tau.

 

kat chalet ni dia tak benarkan masak memasak.
jadi kalau anda anda berhajat nak buat BBQ dengan kawan-kawan, sila buat di tepi pantai.
tapi kami tak buat pun..
sebab ramai baby kecik, risau pulak kami nak bersuka sukaan di tepian pantai waktu malam.

more info tentang chalet ni, sila klik sini.
recommended untuk family day dan bercuti dalam kelompok ramai :)

 
jadi sabtu tengahari tu kami janji untuk berkumpul kat tepi pantai.
lebih kurang pukul 12 ke pukul 1, kami buat lunch secara potluck kat sini.
memang best!
makan makan ditemani desiran bayu laut.haha--ambik kau dah kena kenan laut.

anak-anak nampak laut je dah menggeletis.
tak dan nak makan dah..nak terus terjun laut je.
lepas tu masing masing pakat demam sebab mandi tengah tengah panas.hehe..






kami buat potluck sampai la ke maghrib.
malam tu aktiviti bebas.
masing-masing masuk bilik je terus terbongkang sebab dah letih mandi laut ;p

esoknya (ahad) kami breakfast tepi pantai je.
ala tak susah pun..kat sini banyak gerai jual sarapan.
beli je nasi lemak bungkus dan makan la beramai-ramai di tepi pantai.
nama pun bercuti dengan anak-anak kan.
anak-anak je yang syok mandi laut lebih lebih.
mak mak duk bergosip sakan.
maklumla..antara kami ni ada yang dah lama berpindah ke sekolah lain, baru ni berjumpa semula.

kira acara kali ni sebenarnya reunion dan farewell jugak laa :)
sampai ke tengahari, kami checkout dan berpecah mengikut destinasi masing-masing.

yang makyong tu sambung ke klebang cari coconut shake ;p

so itu je la versi percutian pendek kami kali ni.
next vacation pun dah ada ura uranya tau.
kemahennnnn kan cikgu cikgu kalau dapat berjalan :)

till then, selamat bercuti kawan-kawan :)

Monday, November 3, 2014

detail scan @ klinik aisha

assalamualaikum wbt.

hai mommies :)

okey, seperti yang dijanjikan dalam entry lepas.
lepas survey punya survey punya survey, saya dapat tahu klinik aisha ni menyediakan perkhidmatan detain scan.
doktor perempuan muslimah yang sangat keibuan.
tq my bff azimah for the info :)

so sabtu lepas kami terjah la klinik ni.
patutnya kena buat appoinment tapi sepanjang minggu call tak dapat dapat.
tiba tiba pulak sabtu pagi tu saya saja je try call lagi.
eh dapat pulak.
tanya petugas klinik yang jawab call sy tu, dia kata boleh je nak walk in hari tu sebab orang tak ramai.
oh ya, sabtu pun dia bukak sampai pukul 1pm tau.

maka yeay!
ke bangi la kitaaaaaaaa :)

banyak gambar sebenarnya..tapi tak larat nak upload masuk semua.
simpan dalam cd je la yeh ;p

check heartbeat

backbone


tangan tutup muka

kaki kiri, kaki kanan

kepala

hati, diafragma, peparu

plasenta

saya tak reti sangat nak tengok gambar gambar ni.
tapi saya dengar la setiap explanation doktor tu.
memang best!

check jantung--cukup 4 chamber ke tak.
takde percampuran darah (sy assume dara beroksigen dan terdeoksigen kot)
maklomla dulu kelas biologi selalu tido.
ambik spm pun baca bio tak habis.
maka sila la redha dapat gred C5.
haha, habis cacat result spm.
satu subjek tu je la sangkut C.
eh eh apa pulak melalut masuk result spm nih?

ok sambung bab check baby :)
doktor kata insyaAllah takde jantung berlubang.
check ginjal ok..
check saraf--insyaAllah semua normal, takde terkeluar kat leher atau kat tulang belakang.

check kepala, bahagian hidung dan mulut insyaAllah takde cleft palate.
semua normal.
takde sumbing, bibir dah terbentuk elok dah.
plasenta okey, air ketuban ok.
banyak lagi la yang dia check.
scan pun lama..dalam 30 ke 60 minit camtu.

alhamdulillah alhamdulillah..
setakat scan tu doktor tak jumpa sebarang abnormality.
semuanya baik baik saja mengikut perkembangan yang sepatutnya :)

dan jantina............................

doktor tanya kat damia "kakak nak baby apa?"
laju je kakak damia jawab "nak baby perempuan ;p "
hehe, damia memang nak baby girl since dia ada dua sepupu lelaki.
belah encik suami ada baby lelaki, belah saya pun baby lelaki baru lahir julai lepas.
so damia rasa macammmmm eh baby boy kan dah ada.
nak baby perempuan pulak.
gituuuuuuuuuuu :)

 
i tengok jantina--tapi sy tak reti tengok.haha
sekali doktor kata "pandai kakak teka"
memang baby girl.
siap doktor boleh check bahagian klitoris baby.
so insyaAllah confirm, mama jihan akan dapat sorang lagi powerpuff girl!

syok kan detail scan ni :)

so kepada mommies yang nak buat detail scan kat sini, ni sy bagi alamatnya.

KLINIK AISHA,
NO 60 GROUND FLOOR,
JALAN 7/7B
SEKSYEN 7
BANDAR BARU BANGI.

call : 03 89122663

kliniknya sebelah dengan speedmart.
harga detail scan RM 70 tanpa CD dan RM 90 dengan CD.
boleh la pilih nak yang mana.
ada jugak dia printkan beberapa keping gambar :)

till then, jumpa lagi :)


Tuesday, October 28, 2014

Detail scan di mana?

Salam n haiiiiiii....

Mama dah 22 weeks++.

Terasa kejap la pulak.
Duk google (yeah, sy memang ratu google) jumpa pulak pasal detail scan.

Apa detail scan ni?
Biasanya buat minggu 20-24.
Nak check secara details adakah baby dalam perut ni membesar dengan sihat bak juara :)
Tetiba cam kagum ehhhh..dulu tak tau pun ada cmni.
Ke mama yg ketinggalan zaman.
Hehe.

Zaman damia dan farhah memang tak buat la.
Even 3d/4d scan pun tak pernah buat.
Setakat suka suka nak tengok idung ikut sapa..mata ikut sapa..baby tengah buat apa..saya rasa membazir je.

Eh ni pendapat saya je tau. No offence.

Nak cakap sebenarnya nilai ratus ratus utk 3d/4d scan tu agak mahal bagi saya.
Korang yang berkemampuan tu kalau nak buat 3d/4d eh sekarang ada 5d scan tu sila la buat :)

Tapi bila tau pasal detail scan ni rasa cam eh eh teruja pulak.
Just nak check blood circulation ok ke tak.
Check organ.
Check jantung.
Detail scan ni scan 2d biasa je tapi dia akan check mendalam la.
Semua dia akan ukur.
Scan je pun akan ambik masa setengah jam camtu.

Tu yang macam teruja nak buat.
Bukan la nak mintak..tapi kot la ada apa apa abnormality, kita boleh bersedia fizikal dan mental kannnnnn..

Tapi satu yang menjadi concern sy ialah kat mana la nak buat detail scan ni.
Rata rata yang sy google ada sorang sonografer ni yang bertugas di beberapa tempat.
Memang femes la di sekitar lembah klang ni sebab dorang kata dia baik..dia akan explain dengan telitinya..akan sabar pujuk baby dan pendek kata memang puas hati la servis dia.

Cuma satuuuuuuuu je jadi masalah.
Dia bukan islam.
Ops ops ops..
Terus saya macam errrr...taknak la.

Ok please jgn judge sy okey.
Tapi sebagai seorang ibu islam..suka sy nak ingatkan kawan kawan akan batasan aurat kita dengan bukan islam.
Dari zaman sekolah dulu sy belajar aurat wanita islam dengan bukan islam sama dengan aurat kita dengan lelaki ajnabi.

Bila sy baca efatwa pun..dia cakap benda yg sama.
Basically mazhab syafie berpegang pada pegangan ini.
Cuma ada sebahagian ulama membolehkan buka aurat depan wanita bukan islam (yang boleh dipercayai) dalam perkara yang mengharuskan--tapi tu pun masih tertakluk kepada batas tertentu.
Cuma boleh nampak bahagian rambut, leher, lengan, kaki..bahagian yang biasa dilihat je.

Lagipun pada sy detail scan ni takdela sampai jadi perkara yang tidak boleh tidak kan.
Tak buat pun takpe.

Ingat ibu ibu.
Pendidikan anak anak bermula dari alam rahim.
Bagaimana perlakuan kita masa mengandung ni akan mempengaruhi akhlak anak kita nanti.
Jangan ambil mudah tau :)
Segala checkup, scan ke..yang merupakan pilihan kita--bukan keadaan darurat, pergilah kepada doktor wanita yang islam.
Jaga aurat kita sebaiknya.

Hmmmmmmm...so macam mana?
Sy dan suami masih mencari tempat yang boleh buat detail scan---dengan syarat sonografer islam dan wanita.

Kalau jumpa nanti sy update kat sini la ye.
Kalau tak update maksudnya sy tak jumpa dan sy tak buat la tu :)

Takpela..kalau tak dapat buat pun mama doakan baby dalam perut sentiasa dalam keadaan sihat walafiat..
Sempurna..
Dan sampai masanya akan keluar dengan selamat.

Amiiiinnnn :)

Sunday, October 19, 2014

zoo negara!

minggu 21.
alhamdulillah..mama makin sihat :)
kebanyakan masa dah rasa cergas.
tapi ada jugak hari hari yang masih muntah.
especially kalau badan dah penat sangat menjelang hujung minggu.

actually lama dah janji dengan kakak damia nak pegi tengok binatang.
damia pun asyik tuntut je.
tapi sejak lepas raya hari tu weekend mama memang busy.
sibuk kena ganti sekolah setiap sabtu sebab deepavali nak ambik cuti seminggu.
tak sempat la nak pegi zoo hari ahad.
nanti tak sempat rehat isnin dah kena ke sekolah semula.

so tunggu punya tunggu..dapat jugak tunaikan janji sabtu lepas.
sabtu pertama cuti seminggu untuk deepavali.
yeay!

kemahen seronok kakak damia.
pagi-pagi dah rela bangun, mandi.
pegi sarapan kat mamak area rumah je, pastu terus gerak ke ampang.

layannnnn gambar jela ye :)

here we come!!


muka kakak cuak tengok zirafah yang tinggi


taman butterfly
gajah

harimau

cipanzi

orang utan
safari

tak banyak pun ambik gambar sebab sibuk layan soalan kakak damia.
excited sungguh dia.
siap ada list lepas ni nak tengok apa..lepas ni nak tengok apa..
gajah makan apa..singa makan apa..harimau makan apa..

mana badak sumbu, mana badak air, mana penguin.
uihhh dah macam lawatan budak sekolah ke zoo pulak ;p

so far memang seronok sebab bawak anak kecik.
kalau mama dengan encik suami je pegi memang tak seronok la.
haha :)

oh lupa..harga tiket RM30 seorang untuk dewasa.
kanak-kanak empat tahun ke atas RM10.
tu tiket biasa..
kalau nak tengok cik panda tu kena tambah extra sorang RM20.
tapi kami tak pegi tengok panda punnnnnn ;p
rasa tak berbaloi RM20 semata untuk si panda tu je.
(ha ahhhhh..memag tak patriotik punnnn)
dah banyak kot duit kita kerajaan ambik.opps!
dan memang dari awal sy rasa projek panda ni projek ntah papeeeeee la.
no offence---pandangan sy je ;p

apa pun seharian kat zoo memang penat.
lelagi makyongg ni kan.
nasib baik la banyak tempat duduk untuk berehat.
tu pun kami dah bawak 3 botol air tau.
habisssss semua--anak-anak kejap kejap mintak air.

masuk zoo dalam kul 11, keluar balik dalam pukul 2.
tak tunggu pun show anjing laut tu.
show tu pukul 11 dan pukul 3.
malas nak tunggu..hehe.