Tuesday, December 24, 2013

umrah bersama anak kecil 2013 : perjalanan hari pertama

sambung cerita :)

entry dimulakan dengan gambar menyengih kami semua ;p
yang tengah tu la akak ipar saya.
kisah tak dapat visa tu. baca sini.


kami bertolak dari puchong pukul 10.30am.
kami kena berkumpul kat sana untuk taklimat pada pukul 12 tghari dan akan fly pukul 3.00 petang.
call limo KLIA dan sewa dua buah mpv untuk angkut kami bersepuluh-masa ni adik ipar saya (pn suri) dan akak ipar saya (pn syakirah) dihantar oleh family masing-masing terus ke KLIA.

sewa mpv adalah RM100 sebuah-sempat lagi bagitau tu :)

en suami selfie ;p
disambut di KLIA oleh family akak ipar saya, siap dengan makanan tengahari tu.
memang terbaiklah! ;)


sila lihat muka excited masing-masing.
padahal sebelum tu dah banjir air mata sebab sehingga jam 11.30am, pemergian akak ipar saya masih belum boleh disahkan sebab visa belum lulus.
sadis kan.
visa tak lulus tapi gamble je packing barang dan bawa ke KLIA.
petugas andalusia yang suruh.
kalau sampai ke sudah tak dapat visa, kena la akak ipar saya tu balik semula ke melaka dengan beg besarnya tu.

tapi tu la.
Allah Maha Pemberi Rezeki.
tiada siapa boleh menolak jika Allah kata ya :)
semua orang mendoakan dia.
mak ayah dia, mak bapa saya, kami semua pakat buat solat hajat supaya dia dapat bersama kami ke sana.
dah lama sebenarnya plan nak menunaikan umrah satu family, tapi sebab susah nak dapat visa bulan disember.
maka haruslah sedih kalau ada yang tak boleh join sekali kan :)


beratur untuk check passport, scan beg bla bla bla.
biasala prosedur naik flight.

naik aerotrain untuk ke terminal.
bajet kagum-canggih jugak KLIA ;p



pesawat kami-saudi airlines :)


solat jamak zohor dan asar, terus check-in di gate c3.


adik lelaki dan adik ipar saya : parents-to-be :)
 

us :)
damia boleh layan dora dalam flight.

Add caption
kena bawak toys sikit untuk masuk flight.
penerbangan KL ke Jeddah adalah selama 8 jam.
trip kami ni akan ke madinah dulu, baru ke makkah.

kesian anak-anak bosan, puas tengok kartun la..main la..
last-last mengamuk letih duk beriba.
yela, farhah tak dapat seat dalam flight, kena la saya pangku dia.
gilir-gilir gak dengan encik suami.

 skrin dalam flight-boleh tau kita di kedudukan mana.


goodie bag untuk infant.
beg yang boleh transform jadi selimut, pampers, losyen, wet wipes dan alas plastik untuk alas masa tukar diaper.
patutnya untuk farhah, tapi sebab comel sangat, kakak damia kata dia punya ;p


dua kali makan dalam flight, dah puas explore skrin depan seat, baru la kami sampai ke Jeddah.
pukul 6.15pm waktu Jeddah, 11.15pm waktu Malaysia.
note : waktu kita adalah 5 jam lebih cepat dari waktu sana.

alhamdulillah.
tips : jejak je kaki kanan di sana, berdoalah agar badan kita mudah menyesuaikan diri dengan cuaca sana, lidah kita boleh makan makanan ikut selera sana. doa mohon diberikan kemudahan di sepanjang perjalanan ibadah kita. lagi-lagi dengan anak kecil ni, banyakkan berdoa supaya dipelihara kesihatan anak-anak sepanjang berada di sana.

mama dan anak-anak sementara menunggu nak masuk ke Jeddah.
lama juga urusan passport dan sebagainya tu.
kena pandai tackle mood anak-anak yang dah kepenatan.




selesai urusan passport, ambil beg semua, kami terus bertolak ke madinah.
waktu dalam pukul 8.20pm, naik bas.
perjalanan mengambil masa 6 jam.
jauh kan :)
tapi alhamdulillah, dipermudahkan urusan, anak-anak tidur je sepanjang dalam bas.

 

singgah di R&R untuk solat jamak isyak dan maghrib.
dan makan.
R&R sana tak secantik dan seselesa kita di sini.

ruang solat wanita
sepanjang kat sana saya tengok bangunan tak cantik pun.
agaknya bagi mereka tiada apa yang perlu dikejarkan dengan bangunan cantik-cantik kan.
asal ada. tapi inilah tempat yang dimuliakan Allah.
dua tanah haram yang tidak akan ada seorang kafir pun berjaya memasukinya.
Allah jua yang memelihara Madinah dan Makkah dari orang kafir.


alhamdulillah.
sampai hotel sekitar jam 2.00am.
menginap di Mubarak Silver Hotel untuk beberapa malam sebelum berangkat ke Makkah.
disambut angin dingin yang sangat sejuk.

rasa tak percaya saya dah sampai ke sini.
kota Madinah yang bercahaya.
bumi yang menempatkan kekasih Allah, Muhammad S.A.W

tidak tergambar betapa bersyukurnya saya terpilih menjadi tetamu Allah kali ini.
dapat pergi bersama dengan mak, bapa, suami, anak, adik beradik, ipar duai.

alhamdulillah..alhamdulillah..
rezeki Allah tu amat luas.
bila-bila masa dia boleh bagi, bila-bila masa dia boleh tarik semula.
hanya Allah sahaja tempat kita meminta :)

No comments:

Post a Comment