Monday, December 30, 2013

umrah bersama anak kecil 2013 : hari keempat- aktiviti santai


hari ini tiada sebarang aktiviti ziarah.
ikut tentatif cuma ada ceramah.
tentang ibadah umrah yang akan kami lalui esok.

mula-mula plan nak dengar ceramah, tapi tempat ceramah tu sempit sangat.
lepas tu cuma dengar suara penceramah je, tak nampak muka dia pun.
maka kami pun buat plan lain.
habiskan shopping souvenir kawan-kawan :)

kisahnya, mesti habiskan shopping kat madinah je.
nanti masa kat makkah dah taknak buat tawaf kedai mahupun melontar ;p
just nak tumpu dengan ibadah umrah je :)

money changer
depan hotel

madinah yang bersih :)
"halalll..halalll-malaysia bagus.."
hehe, masih terngiang-ngiang suara penjual kat madinah.
agaknya muka orang asia ni mudah dikenali kan.
oh ya, lagipun orang asia je pakai telekung putih.
yang geng arab turki semua tu kan pakai abaya dan selendang hitam mereka tu.
 
orang madinah baik hati :)
seronok berada kat sini.
kita takde pun rasa terancam bila nak pegi berjalan.
kaedahnya, mana ada peragut macam kat Malaysia ni kan?
eh?
;p


makan..makan
lepas membeli belah, pegi makan nasi bariani lagi :)
told you, mana la tak membulat bila balik Malaysia.
kerja asyik makan je kat sini :)

pegi solat zohor then bersiap untuk ke masjid quba sekali lagi.
gate usman affan

tempat park stroller


aiskrim arab
 kali ni kami pergi sendiri, naik van.
memang kena pilih lepas zohor la..sebab kalau pegi lepas asar kang tak boleh nak solat sunat dah.
satu kepala dia kira SR10.

tapi memang agak berkejar sebab waktu suntuk.
nak kena sampai balik ke masjid nabawi untuk jemaah asar kan.

dalam van

masjid quba
alhamdulillah, solat kali kedua di masjid quba.
harapnya dapatlah diganjarkan dua kali umrah untuk kami :)

balik dari masjid quba, terus ke masjid nabawi untuk solat asar.
maghrib dan isyak saya di bilik je since anak-anak nak tidur :)

bersambung lagi esok.




















No comments:

Post a Comment