Thursday, December 26, 2013

umrah bersama anak kecil 2013 : hari ketiga-ziarah sekitar Madinah


seawal 4 pagi saya dah bangun, mandi dan sempat basuh baju.
biasala..mak anak ramai kena la extra rajin (la-sangat ;p )
kang tak berbaju pulak anak-anak saya.hihi :)

subuh di masjid Nabawi, breakfast di hotel.
kami terus bersiap untuk program ziarah sekitar Madinah yang dijadualkan hari ini.

naik bas, melalui sebelah perkuburan baqi terus ke Masjid Quba.

Masjid Quba merupakan masjid pertama yang dibina oleh orang Islam, diasaskan oleh Nabi Muhammad SAW sebelum baginda tiba di Madinah ketika berhijrah dari Makkah.
Baginda menghabiskan masa selama 20 malam(selepas hijrah) di masjid ini, di samping bersolat dan beribadah kepada Allah. 

 Sabda Rasulullah SAW " Barangsiapa berwudhuk di rumahnya,kemudian terus pergi ke Masjid Quba lalu mendirikan solat sunat dua rakaat,maka pahalanya adalah menyerupai pahala dari orang yang menunaikan umrah"

kami singgah 20 minit di masjid ini.
solat dan kembali ke bas.
ramai penjual di sekitar yang agak memaksa kami untuk membeli barang jualan mereka.
kesian pun ada, sampai seorang budak tu ikut kami naik bas sebab nak jual jugak tasbih dia.
 


 lepas tu kami dibawa ke ladang kurma.
ada baaaaaanyak kurma yang dijual.
kurma atas pokok takde.hehe :)
rupanya kurma ni cuma berbuah pada musim panas.
kami kan datang musim sejuk, jadi takde rezeki la nak tengok kurma atas pokok.
ustaz kami kata kalau nak ambik gambar kurma atas pokok, beli la kurma dan ikat atas pokoknya.cit!

melepak-lepak di sekitar ladang.
boleh minum teh kat sini.
rupa pokok kurma ni macam pokok kelapa sawit je kan.



 ada sebuah kedai jual kurma di sini.
pemiliknya mestilah tuan punya ladang ni kan :)
tapi orang kata kurma kat sini lebih mahal dari kat pasar kurma.
jadi tidak la saya membeli kat sini.
tunggu kat pasar je nanti :)
tapi kat kedai ni dia terima tau duit ringgit atau dollar.

 

next destination, kami ke jabal uhud.
tempat berlakunya peperangan uhud.
 
mutowif kami tengah terangkan tentang perang uhud
 kat sini ada satu kawasan berpagar yang menempatkan para syuhada uhud.
antaranya Saidina Hamzah.


 tak boleh masuk pun, tapi entah macam mana ada pulak lubang-lubang kat pagar tu.
so bolehla nak hulur tangan ke dalam.
orang kata, suhu bahagian dalam pagar ni lebih sejuk dari kat luar.
saya pun cuba la masukkan tangan ke dalam kawasan kubur tu.

betul la, memang sejuk je rasa kat dalam tu.
yela, kat dalam tu kan kubur para syuhada.
yang Allah dah janji terus direct masuk syurga :)

 jabal rumah, bertentangan dengan jabal uhud.
tempat pasukan pemanah nabi masa perang berlaku.
encik suami dan family saya panjat jabal rumah ni.
saya panjat separuh jalan je :p


kat bawah kaki jabal rumah ni banyak gerai-gerai.
kat sini la saya beli buah zuriat dan akar fatimah.
akak ipar saya kata kat sini murah.
buah zuriat tu saya beli 11 biji dengan harga SR5 kot. akar fatimah pun SR5 seplastik.

jabal uhud dilihat dari jabal rumah

banyak gerai kat bawah
familia-tak cukup korum
 sebab masa suntuk (kami mengejar zohor di Masjid Nabawi), kami tak sempat nak singgah Masjid Qiblatain dan Masjid Bilal. 
just tengok sekali lalu dari dalam bas je la.

lepas tu kami ke pasar kurma.
yeah, ustaz syauqi kata ni destinasi wajib.
kalau tak pergi mesti kena komplen ;p
hehe.


macam-macam ada.
segala jenis kurma, kekacang, coklat, halwa.
saya beli kurma nabi (kurma ajwa), kurma sukari dan kekacang.
kurma nabi ni mahal sikit, biasa dalam SR60-80 sekilogram.
kami dapat SR55 sekilo (ehem!)
sedap :)
kalau tak silap saya kurma Nabi ni cuma boleh hidup di bumi Madinah je.
Nabi pun ada kata kalau makan 7 biji kurma Nabi setiap hari akan terhindar dari terkena sihir untuk hari tersebut. 
 
kurma sukari pulak ustaz tu kata kurma yang baik untuk wanita.
cara makan, blend dengan susu.
wah wah wah..dengar pun dah sedap kan :)
 

encik suami gigih angkat kurma :p
lepas habis shopping sakan kat pasar kurma, kami balik hotel.
anak-anak dah tertidur kepenatan.
kesiankan mereka, saya tak ke masjid la zuhur dan asar tu.
bagi dorang recharge tenaga dulu :)

lepas asar, anak-anak dah bangun, kami siap-siap nak pegi jalan-jalan cari makan pulak :)
merasa nasi bariani versi Madinah pulak.
tak jauh dari Masjid Nabawi ada satu bangunan yang memang jual makanan aje.

 biasa set makanan kat sini mesti disertakan dengan air pepsi.
oh, kat sini takde pakai polisterin tau.
pakai aluminium foil.
lebih baik utk kesihatan dan alam sekitar kan :)

dekat luar kawasan gerai tu ada la tempat duduk-duduk untuk makan.
seronok pulak :)

makan.makan.makan.
serius sedap!
kalau kat Malaysia saya tak berapa layan nasi bariani ni.
saya tak suka lauk pauk yang heavy dan berminyak-minyak.
tapi kat sini nasi dia sedap pulak.
makan gitu je pun dah sedap :)
ahha, masa kat Madinah dan Makkah saya memang banyak melantak nasi bariani.
hasilnya? omakkkkk..naik 1.6kg tau! (nangis ;( )

 lepas makan kami terus ke masjid.
kat sini kalau musim sejuk, waktu siangnya adalah lebih pendek.
pukul 5.30petang dan maghrib.
7.30mlm isyak.

ramai kanak-kanak ke masjid
seronok di Masjid Nabawi.
tiap masa boleh nampak family berkelah di dataran masjid.
bawak makanan, minuman dan habiskan masa bersama-sama.

kat Malaysia kita bawa anak lepak mana?
shopping complex! hehe. (opps!)

my small family :)
lepas Isyak, dinner kat hotel dan terus pengsan.
bersambung esok :)


No comments:

Post a Comment