Wednesday, December 25, 2013

umrah bersama anak kecil 2013 : hari kedua-Masjid Nabawi

Subuh pertama di Masjid Nabawi.
Subhanallah.
Terasa kerdilnya berada di sini.

Dari jauh umatmu datang menziarahimu ya Rasulullah.
Sangat besar jasamu mengembangkan Islam sehingga sampai kepada kami di Malaysia ini.

Hotel kami dan Masjid Nabawi cuma 300meter jaraknya.
Selang beberapa buah bangunan je.
Kaedahnya bangunan-bangunan kedai tersebut adalah kedai-kedai yang menarik mata(dan duit) ;p

Tukaran wang ringgit malaysia dan saudi riyal tak jauh beza.
Masa saya pegi ni RM100 bersamaan SR115.


Encik suami di depan bangunan hotel.
Pagi ni lebih kurang pukul 7.30 pagi kami berkumpul di lobi.
ustaz mutowif tu bawak kami pusing-pusing masjid nabawi.
memang besarrrrrr :)

kami dibawa ke bawah kubah hijau di mana Nabi kita disemadikan.
subhanallah..tak tergambar syukurnya berada di sini.
dijemput menjadi tetamu Allah.
alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..


jemaah lelaki dibawa melawat perkuburan baqi.
di sini la rakyat tempatan yang meninggal dikebumikan.
jemaah haji atau umrah yang meninggal di sini pun dikebumikan di perkuburan baqi.
kat sini boleh dikatakan tiap kali lepas solat fardhu mesti ada je solat jenazah.
seronoknya meninggal di sini kan.
sah-sah la di bumi yang sama kekasih Allah disemadikan :)


 menurut ustaz syauqi, jenazah yang dikebumikan di sini akan disimpan selama 6 bulan.
lepas tu kubur akan dikorek semula dan tulang-tulang dikeluarkan dan diasingkan.
kubur tu nanti akan digunakan untuk jenazah lain pulak.

tapi untuk jenazah yang dipelihara Allah, contohnya jasad para hafiz atau hafizah yang tak reput, kubur tu akan dikambus semula dan tak dikorek dah.
subhanallah..

semasa jemaah lelaki melawat perkuburan baqi, kami ke raudhah.
tiada ustazah yang membawa kami, nasib baik akak ipar saya pernah ke sini.
kami masuk je dalam masjid nabi dan tanya je dengan petugas kat dalam tu mana raudhah.
senang je nak cari.alhamdulillah.

dan ia adalah tidak seperti yang saya bayangkan!
sebelum ni kalau baca catatan perjalanan orang lain yang pergi umrah, kalau nak masuk raudhah tu kita akan berkumpul ikut tempat asal kita.
contohnya jemaah malaysia akan berkumpul dengan jemaah brunei, indonesia dan sekitar asia ni.
geng-geng mak arab akan berkumpul dengan geng mereka la.
lepas tu bila nak masuk raudhah kena dalam kumpulan kita.
pengawas kat sana akan bagi masuk ikut turn.
tak boleh masuk serentak sebab kawasan raudhah tu kecil je.
fair kepada semua orang, jadi kita pun diberi masa yang kejap je untuk solat.
tak boleh lama-lama, nanti pengawas tu halau kita.
kena bagi peluang orang lain pulak.

tapi agaknya rezeki saya pergi musim tak ramai orang ni.
kami takde pun kena kumpul ikut negara tu.
jalan terus masuk raudhah.
tau-tau je dah jejak kat karpet hijau.
*raudah ni kawasan karpet hijau.
selain kawasan raudhah, karpet semua warna merah.*
masyaAllah..betapa terasa kasih sayang Allah di sini.

pergi bersebelahan makam nabi, bagi salam kepada nabi dan sahabat-sahabatnya.
selain makam nabi, di sini juga terletak makam saidina abu bakar a.s, saidina umar al-khattab dan saidina ali a.s.
assalamualaika ya Habiballah.
wahai Rasulullah..umatmu datang menziarahimu.
syafaatkan kami ya Rasulullah.
bersolat sunat di sini.
allahuakbar..allahuakbar.
sebak rasanya meletakkan dahi di tapak bekas rumah nabi.
solat berhampiran jasad Nabi.

puas juga bersolat dan berdoa dalam raudhah.
bersama anak-anak yang baik dan tidak meragam.
sempat juga mendoakan kawan-kawan yang mengirim doa di sini :)


kami di raudhah sampai la habis waktu untuk jemaah wanita.
oh ya, jemaah wanita ni ada masa-masa tertentu je untuk masuk raudhah.
lepas subuh, lepas zohor kalau tak silap dan lepas isyak sampai pukul 10 malam.
 waktu selain tu memang tutup.
cuma jemaah lelaki je yang boleh masuk kat sini 24 jam.

dalam pukul 10 lebih kami keluar, jalan balik ke hotel sambil-sambil window shopping.
hehe, kat sini better shopping di Madinah je.
kat Madinah lebih selesa, orangnya lebih ramah.
kedai pun lebih tersusun.
maka kami habiskan shopping di Madinah, sampai Makkah nanti tumpu untuk ibadah umrah je :)

zohor tu kami rehat di bilik je.
orang lelaki ke masjid untuk solat Jumaat.
Jumaat pertama kami di tanah suci.
alhamdulillah :)

mandi, solat, lunch.
hehe, kantoi pagi-pagi tadi masing-masing tak mandi.
suhu adalah sangat sejuk!
tak lalu nak mandi sebelum subuh.

ada satu cerita saya di sini.
subuh tu kan first time nak solat di masjid nabawi.
sebelum ni saya memang tau masjid nabawi tak boleh bawak handphone berkamera.
so saya tinggalkan handphone dalam bilik je.
masa balik tu handphone ada lagi.
lepas saya godek-godek hp entah misplaced macam mana entah.

cari punya cari tak jumpa dan saya dah nak nangis.
huhuhu.
sampai hilang mood nak pegi shopping.

pegi masjid untuk solat asar pun perasaan masih tak best.
balik solat, sedekah sikit kat pekerja masjid, terus ajak encik suami balik bilik cari hp.
masyaAllah.
encik suami saya cari kejap je dah jumpa.
dalam kotak mainan kakak damia!
padahal sebelum tu saya dah cari memang tak jumpa.
huuuuuu...

then saya ajak encik suami turun balik dan buat tawaf kedai.
hehe..baru mood datang balik :)


lepas jalan-jalan kami terus ke masjid untuk jemaah maghrib dan isyak.
tengok tu meriah masjid dengan anak-anak kecil.
dah macam nursery dah :)


 anak-anak ok je masa solat.
cuma entah kenapa farhah ni pantang tengok orang mula masuk saf nak solat, mula la dia melalak.
kena la saya solat dengan dukung dia.
so kepada ibu-ibu yang nak bawa anak kecil, jangan lupa study cara solat dengan mendukung anak juga ya :)

tapi jangan risau, anak menangis dalam masjid di sini adalah perkara biasa.
takde siapa nak marah.
sana sini boleh dengar sahut menyahut anak menangis.
orang arab ni baik dengan budak-budak.
lagi budak menangis lagi dorang bagi coklat.
seronokla kakak damia.
tiap kali ke masjid, ada je jajan dia dapat :)

lepas solat isyak, makan malam dan tidur.
charge energy, esok mau pergi jalan-jalan :)

No comments:

Post a Comment