Saturday, October 5, 2013

chocolate moist cake

resepi yang sangat senang.
mintak dari sifuku Puan Maszliahti.

BAHAN A
1 cawan gula perang
1 cawan susu coklat
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis

BAHAN B
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

BAHAN C
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila.

CARA
1. Campur dan ayak bahan B.ketepikan.
2. Campur dan pukul bahan C.
3. Campur semua bahan A dalam satu periuk dan panaskan atas api sederhana.
4. Bila dah sebati semua bahan,matikan api then masukkan bahan B tadi.
5. Masukkan bahan C perlahan-lahan.jgn masuk sekaligus.
6. Dah sebati semua,tuang dalam bekas n kukus selama sejam atau lebih sampai kek masak.
*kalau nak cantik cover loyang dgn aluminium foil supaya air kukusan tak masuk dalam kek*
7. Cucuk dgn lidi utk make sure kek dah masak.
8. Bila dah masak,biarkan seketika dlm pengukus.jangan terus angkat kek.

TOPPING COKLAT
1 bar coklat masakan
1 sudu butter
Susu pekat
Air panas

1.cairkan coklat masakan dgn kaedah double boiler.
2. Dah cair masukkan butter.
3. Masukkan susu pekat ikut manis yg disukai.
4. Tambahkan air panas..yg btl2 baru pas mendidih.
5. Sesuaikan rasa..kalau nak manis lagi boleh tambah susu lagi.
6. Tuang atas kek.
7. Bolehla hias kek dgn choc rice atau badam.

cubaan pertama

buat birthday cake damia
 :)

No comments:

Post a Comment