Tuesday, May 28, 2013

time to change

bertukar!
okey-okey-ini bukan tukar kerajaan okey.
PRU dah lama habis kan.

sekarang isu kesihatan dan keselamatan anak-anak pulak.
saya dalam proses menukar gaya hidup kepada yang lebih natural dan organik.
ya..ya..sejak macam-macam info yang baru kita tahu.
tiba-tiba je muncul nama-nama macam paraben, SLS..dll.
oh, bersyukur menjadi ibu di zaman klik-klik ni kan.
semua ilmu di hujung jari.
tinggal nak tapis je.

okey, kembali kepada tajuk.

apa itu paraben?
ringkasnya begini.
paraben ni sejenis bahan kimia yang biasanya ditambah dalam bahan kosmetik.
syampu, mandian, deodoran dan lain-lain.
berfungsi sebagai  pengawet-menjadikan bahan kosmetik tersebut lebih tahan lama.
menurut kajian, paraben boleh membawa kepada kanser payudara.
oh,paraben juga ada ditambah dalam ubat-ubatan, makanan.

sila semak label barangan anda-methylparaben, propylparaben, butylparaben.
dan segala suku sakat paraben. itulah dia!

pe benda pulak SLS tu?
Sodium Lauryl Sulphate (SLS) dan Sodium Laureth Sulphate (SLES).
fungsinya untuk menjadikan syampu, sabun lebih berbuih.
atas faktor penjimatan, ia diguna secara meluas untuk barangan mandian kita, sabun basuh pinggan, sabun basuh kereta-semua yang berbuih-buih la.

SLS ni menyingkirkan minyak-jadi ia boleh membawa kepada masalah kulit kering.
kesan jangka panjang?
menurut kajian, SLS boleh membawa kepada kanser.

aihh..tak hairanlah kan.
zaman semuanya bahan kimia ni, mana ada yang tak bahaya.
makan panadol pun ada side effect.

tapi as a mom, saya cuba untuk mengurangkan penggunaan chemicals untuk anak-anak.
nak eliminate terus tu memang payahla.
tapi at least saya mencuba apa yang termampu.

saya pilih breastfeeding.
saya pilih homemade food.
saya elakkan ubatan kimia dan vaksin.
saya pakaikan adik CD.

dan untuk isu paraben dan SLS ni, saya tukar barangan anak-anak kepada produk organik.


head to toe, mandian, balm untuk perut, losyen.
semuanya jenama buds.
belian online di www.babydash.com.my
servis tip top :)

cepat-cepat belek label barangan harian kita.
mungkin agak terlambat untuk saya buat semua ni.
asyik berkata dengan diri sendiri.
'kalaulah saya tahu sejak awal lagi'

tapi tu lah..better late than never kan.
setiap hari adalah peluang untuk menjadi ibu yang lebih baik untuk anak-anak.

peluang untuk belajar, peluang untuk berubah.
syukur alhamdulillah..


solid food-farhah

projek mega-lah-sangat minggu ini.

persediaan solid food untuk farhah :)
yeay! anak dara saya tu dah masuk 6 bulan- ni pun terlebih beberapa hari..heheh..

menu pertama sama je dengan kakak damia dulu.
cerita kakak damia-refer di sini.

macam biasa, projek baru mesti ada perkakas baru kan.
kihkihkih-tak boleh blah!

bekas untuk buat ise cube yang baru.
kali ni yang bertutup pulak :) 


blender baru :)

lobak yang dibogelkan untuk dipureekan-hihi..
 

rebus dengan air yang sedikit.
 

blend sampai lumat.


masukkan dalam bekas.


tadaaa..siaplah puree lobak saya untuk dibekukan.
buat sekali dengan serbuk beras.
refer sini.
cara mudah untuk homemade solid food anak-anak.
 

makin busy la saya ye :)
sila rindu.

strip wash CD

gambar dah basi.
duk memerap lama dalam draft.
tapi entrynya tak tulis-tulis.

haha,acik ni ibu yang busy.
maafkanlah ye ;p

awal april (kot) buat strip wash untuk CD-CD adik.
nota : strip wash perlu dibuat untuk mengekalkan daya serap CD.
yela, walaupun kita dah guna sabun basuh enzyme-free dan tak guna softener, mungkin ada sisa-sisa sabun lain kat dalam washing machine tu yang terserap dalam CD kita.

poo poo baby jugak mengandungi minyak.
yang mana lama-kelamaan CD kita jadi kurang menyerap sebab mendakan minyak tu.
so kena la buat strip wash ni untuk menghilangkan kesan minyak tersebut dan membuatkan CD kembali bekerja dengan baik.

disarankan untuk membuat strip wash ni setiap tiga bulan.
tak susah pun.

asingkan CD dan insertnya.

untuk insert, saya rendamkan dengan air panas, tambahkan soda bikarbonat untuk mengembalikan kegebuan dan keputihan insert :)


untuk CD, saya rendam dengan air biasa je.
CD ni tak boleh kena air panas, takut akan merosakkan lapisan PUL (lapisan kalis air) tu.
lepas rendam, saya gosok-gosok permukaan CD dengan meggunakan sabun basuh pinggan.
sabun basuh pinggan kan pakar dalam menghilangkan kesan minyak ni :)


rendamlah selama beberapa jam.
bilas CD dan insert, masukkan dalam washing machine.
basuh dan sidai seperti biasa.

lebih baik kalau dapat sidai bawah terik matahari.
cahaya matahari akan menyebabkan insert CD lebih-lebih putih.

selamat ber-strip-wash :)

Friday, May 3, 2013

sebab dia anak kedua?

ntah pape tajuk kan.
ye..ye..sebenarnya sy taktau nak bubuh tajuk apa.

aha, actually petang tadi nampak encik suami duk explore blog ni.
saya tanya la, baca entry lama nak cari apa?
then dia jawab. 'saja..tengok gambar-gambar kakak banyak.gambar adik takde pun.'

oh wowwwww..mak sentapp tau!
terus karang entry.
kih kih kih.

kenapa ya saya kurang bercerita tentang adik dalam blog ni?
mungkinkah bila anak kedua kita dah tak excited macam anak pertama?
sebab dah tau development anak atau macam mana?

oh ya, kali ni kan saya busy menjadi supermommy.
hari-hari masak untuk saya dan suami bawak bekal ke tempat kerja.
maka blog pun jarang la berupdate.
*ahahaha..alasan boleh terima kah?*


gambar terkini si kecik saya.
7 mei ni genap 6 bulan.

horayy!! saya dah boleh study balik pasal solid food.
cadangnya nak mula bagi adik makan weekend depan.

taknak start tengah-tengah minggu-sebab mama nak suap adik sendiri.
suapan pertama mesti dari tangan mama okey :)

perkembangan farhah?
dah pandai golek-golek.
dah mula pasang kuda-kuda nak merangkak.
suka diagah-mesti nak gelak je-mintak digigit!

dengan farhah kali ni banyak benda baru yang saya belajar.
saya berhentikan vaksin farhah sejak umur dua bulan.
tak pernah bagi apa-apa jenis ubat langsung.

*masa kakak damia, dalam pantang dah makan ubat selesema la, antibiotik la- oh bencinya ingat zaman kejahilan itu- dan benci doktor yang hanya mementingkan keuntungan- cissss*

walaupun masa dalam pantang farhah pernah batuk lebih dari seminggu.
pernah demam-walau semalaman je.
saya kuatkan hati untuk tidak memberi sebarang ubat kimia.
at least sehingga dia berusia 2 tahun.
saya yakin dengan susu ibu-insyaAllah :)

alhamdulillah- farhah masih menyusu sepenuhnya.
suku pertama journey mama dah complete.
dan terus meniti perjalanan untuk setahun setengah (atau lebih) lagi.

ketahuilah adik.
walau tak banyak cerita adik dalam blog ini, adik tetap istimewa di hati mama dan ayah.
sama macam kakak :)