Tuesday, April 30, 2013

misi satu ringgit

belajar tentang misi seringgit ni kat facebook.
ramai kawan yang buat benda ni.
maka acik pun teruja mahu mencuba sama.

hihi, caranya senang je.
sediakan satu sampul.
acik rembat je sampul duit raya anak-anak yang dulu.
tapi isi dalamnya acik tak rembat tau.
yang tu acik dah selamat simpan dalam tabung haji :)

bila dah dapat sampul tu, tuliskan tarikh mula dan tarikh tamat.
tempoh sebulan ye.
dalam tempoh sebulan yang ditetapkan, tiap kali kita beli apa-apa, kalau ada balance duit kertas seringgit tu, masukkan dalam sampul ni.
tak boleh guna duit kertas seringgit untuk membayar tau.

kumpul-kumpul dan kumpul.
bila tamat tempoh, sila la kira dan masukkan dalam tabungan :)


bulan pertama acik- 1 mac hingga 1 april.
dapat kumpul RM 81.


bulan kedua bermula 2 april hingga 2 mei.
lagi beberapa hari nak habis.
belum kira dan tak sabar nak kira :)
 

menarik tak?
cuba la dan tengok hasilnya.
mesti rasa seronok dan tak percaya.

jadi raya ni acik dah tak payah susah-susah sediakan bajet duit raya kan :)



Sunday, April 28, 2013

gold bar untuk anak-anak

asyik bercerita tentang breastfeeding saja.
mari kita tukar topik lain.

kesinambungan dari entri ini.

acik tu kan bercita-cita takmau anak-anak dia meminjam PTPTN untuk masuk u nanti.
jadi kena la acik tu merancang kewangan dengan baik supaya dapat disimpan demi masa depan anak-anak ;)

jadi sejak-sejak riuh harga emas turun ni, saya dan encik suami pun ambik la kesempatan untuk membeli gold bar untuk simpanan pendidikan anak-anak.
yelah, esok-esok harga emas naik, susah nak jumpa bila dia nak turun balik kan.
ni pun dah nak start naik balik.


mampu beli 10g je buat masa ni.
jadi la tu daripada takde kan..kan..
kang esok-esok kalau mama dapat durian runtuh ke..mama belikan lagi ye :)

dah mula berangan harganya untuk 18 tahun akan datang.
heheh..jauhnyaaaa....

so setakat ni,pelan pendidikan anak-anak kami adalah seperti ini.

1. pelan pendidikan takaful- dah ambik seawal usia mereka sebulan. tempoh matang sehingga mereka berusia 23 tahun- masa 18 tahun pun dah boleh ambik separuh rasanya.
kalau ambik masa tempoh matang tu, anak-anak boleh dapat lebih kurang RM23k.

2. simpan gold bar dan gadaikan ia masa anak-anak nak masuk u.
3. simpan duit-duit yang orang ramai sedekahkan, duit raya-jangan sesekali usik duit anak-anak okey ibu-ibu :)

saya tengah survey-survey pelaburan lain jugak ni.
syarat utama mestilah yang patuh syariah :)
masih study tentang itu lagi.

insyaAllah,saya mahu sediakan yang terbaik untuk anak-anak.
taknak tengok anak-anak berhutang di usia terlalu awal.
belum dapat kerja dah hutang puluh-puluh ribu.

tapiii...mana la tau anak-anak genius masa belajar dapat biasiswa pulak.
dana pendidikan ni boleh la mama bawak ke dana majlis kahwin mereka pulak.
ke bawak ke muka rumah mereka ke kan :)

Friday, April 19, 2013

ebm versi jimat space

deep freezer saya dah penuh.
soalan cepu cemas encik suami "petanda kena beli deep freezer baru ke?"
aihh, takde la sampai macam tu sekali.
kot la ebm tahan sampai 2 tahun, mahu juga ku rembat deep freezer baru :) hehehe..

bercadang jugak utk mengambil anak susuan lagi.
tapi since dah ada dua orang ni ,encik suami kata kalau nak ambik lagi,ambik la yg memang betul-betul memerlukan. baby yang sakit ke misalnya...oh ok :)
anak susuan ni kiv la dulu ye.

jadi sy pun berfikir macam mana nak sumbat ebm-ebm ni lagi.
sekarang pun dah terpaksa mengurangkan sesi mengepam.
cuma mengepam di sekolah je.
sesi mengepam di subuh hari diabaikan.
tapi diganti dengan sesi memaksa anak directfeed sebelum mama ke sekolah.
hahaha..
jaga demand beb..jaga demand :)

jadi sy mencuba kaedah begini pulak.


membekukan ebm dalam keadaan terbaring macam ni.
harap-harapnya bolehlah menjimatkan ruang yang ada.

actually dah lama terbaca pasal ibu-ibu yang buat macam ni.
tapi biasalah..vitamin R deficiency! ahaks!


nota jari : sedang berkira-kira untuk buat sesi mandi susu juga :) ala-ala spa gitew!

Friday, April 5, 2013

bila perlu ajar bayi minum botol?

"PENGGUNAAN BOTOL SUSU BOLEH MENGGANGGU PENYUSUAN SUSU IBU"

biasa jumpa ayat ni kat mana-mana botol susu atau puting tiruan yang dijual kat kedai kan.
kenapa agaknya ya?

penggunaan puting tiruan akan menyebabkan bayi megalami 'keliru puting'
ini terjadi kerana bila bayi didedahkan dengan penggunaan botol susu terlalu awal, bayi akan berasa 'selesa' dengan aliran laju dari puting botol berbanding penyusuan terus dari ibu.

yelah, kalau directfeed, bayi kena usaha sikit, kena hisap baru dapat susu.
kalau pakai puting botol,susu akan keluar walaupun tanpa hisapan dari bayi kan.

sebab tu la pakar laktasi menyarankan untuk ibu-ibu tidak memberi sebarang puting tiruan atau botol susu kepada bayi di bawah 50 hari.
dalam banyak kes, bayi yang keliru puting akan menolak untuk directfeed dan hanya mahu menyusu melalui botol susu.

jadi bila masa yang sesuai untuk ajar baby minum susu melalui botol?

saya cuba ajar farhah minum botol dua minggu sebelum masuk kerja.
masa tu usianya hampir 3 bulan.
tapi dia menangis.
sy cool lagi. takpe,dah ada pengalaman masa kakak damia dulu.
masa train kakak dulu sy sampai menangis-nangis risaukan kakak yang takmau minum botol.
sy pujuk farhah, explain baik-baik kenapa dia perlu minum susu dalam botol.
sekali dua okey la, selalunya dia tetap tak mahu.

hehe, ye saya tau.
bayi ni bijak, kenal bau ibu, so bayi biasanya memang akan refuse kalau ibu yang train.
dia akan rasa "mama ada yang ori, nape nak bagi botol pulak.." :)

jadi kalau ada pilihan, minta orang lain yang train anak anda minum botol.
kalau kes saya, seminggu sebelum naik kerja saya start hantar farhah ke nursery.
dan cikgu nursery la yang ajar farhah minum botol.
alhamdulillah,dalam seminggu tu okey je dia minum ebm dari botol.
dan alhamdulillah juga, taska farhah ni sangat supportive dgn penyusuan susu ibu.
willing untuk belajar dan diajar sebab sebelum ni dorang tak pernah handle ebm :)

atau juga mungkin faktor pemilihan puting memainkan peranan.
setakat pengalaman saya, damia okey dengan puting MAM-setelah saya mencuba pelbagai jenis puting.
farhah berjaya dengan sekali cubaan je-puting NUK. selamattttt duit mama :)

puting MAM pilihan kakak damia-leper dan nampak fit dengan mulut baby.

puting NUK untuk adik
ada juga pendapat mengatakan bayi perlu diajar supaya minum botol sejak dari awal supaya tidak menyusahkan pengasuh.
dan pendapat saya, lagi mudah mengajar anak minum botol berbanding memujuk anak untuk kembali directfeed bila dia sudah keliru puting.

lagipun pilihan untuk memberi anak minum ebm bukan terhad kepada botol sahaja.
masih ada option lain, syringe atau cup pun boleh :)

happy breastfeeding mommies :))