Monday, February 4, 2013

sayang cik viva

cik viva kami dah berusia 3 tahun 4 bulan.
(eh, kami? grant atas nama encik suami. tapi sy yang lenjan ke tempat kerja-encik suami naik moto je-hehe )
sejak ada encik nissan tu, cik viva dah jarang digunakan.
lagi-lagi saya bersalin dan berpantang di kampung, memang tak berjalanla cik viva tu.
kesian dia. dahla kena duk luar sebab apartmen ni cuma bagi satu tempat letak kereta untuk setiap unit rumah.

jadi sempena nak naik kerja semula ni, saya bawak cik viva gi servis-dah hampir 100 000km.
banyak jasa cik viva. ke utara balik kampung suami, ke selatan ke kampung sy, ke pantai timur temankan encik suami outstation, ke kangar, alor setar..jauh dah cik viva berjalan.

major servis di perodua.
tukar itu-ini-yang saya tak tau.
haha, pekerja kat situ kata ini nak kena tukar, saya angguk.
then dia kata itu nak kena tukar, saya kata buatlah apa saja asalkan cik viva saya elok.
dasar buta kereta. sy cuna tau isi minyak dengan pam angin je.
lama jugak di pusat servis. sy sampai pukul 2 petang, pukul 5 lebih baru siap.
phewww...
nasib baik dapat free gift beg sandang perodua :)

total yang perlu dibayar untuk servis
then weekend lepas sy ajak encik suami tukar tayar pulak.
sejak beli cik viva tu, memang tak pernah tukar pun.
ada la tukar satu tayar sebab masa tu tersangkut kat tepi jalan. tersagat dengan tepi tar yang tajam then tayar tu koyak.
tp tu pun dah lebih 2 tahun lepas, masa hantar pakcik suami bertunang.

tayar sedia ada pun dah nak botak, dah alang-alang tukar, tukar je empat biji terus.
haih, memang bonus januari ni dedicated khas untuk cik viva la nampak nya.
ala, sy fikir-fikir, sementara ada duit ni baik tukar.
kang duk perabis duit kat tempat lain yang tak nampak hasilnya, lepas tu emergency pulak nak kena tukar tayar..kan dah kena korek duit simpanan emergency pulak.
*berapa banyak emergency daaa*


cik viva in progres tukar tayar

empat biji tayar lama-bagi je kat kedai tu.nak simpan pun buat apa kan..


tukar empat biji tayar simex, allignment dan balancing free.
total semua RM 580..fuh fuh fuh..
sy pujuk encik suami, takpelah, nanti lepas empat tahun baru tukar tayar lagi ye.
hehhehe..




tukar kat seksyen 8 bangi.
dekat-dekat dengan butik fareeda.
kebetulan masa tu memang nak ke manjaku beli barang-barang adik.

masa nak balik tu kami dapat empat biji limau mandarin.
bagus cara orang cina berniaga kan.
orang kita ada ke nak bagi free gift?
ada...tapi jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarang-jarang kan?
tu pun nak kena mintak!

nota jari : semangat nak kerja semula :)

Sunday, February 3, 2013

nasi ayam

seminggu lepas sy hantar adik orientasi ke nursery.
saja nak bagi dia belajar duk nursery, belajar minum ebm guna botol.
sy dah cuba bagi dua minggu lepas, hisap kejap pastu nangis je lebih.
nota : anak tau bau ibu! Biasanya dia akan menolak bila ibu sua botol-so kalau nak train anak, mintak tolong orang lain yang bg botol okey :)

jadi masa adik ke nursery sempat la sy memasak lunch.
seronok pulak duk menggugel dan mencuba resipi ni.

jumaat, 1 februari-cubaan pertama sy memasak nasi ayam. kena masuk rekod ni ;p
haha, jangan tak percaya. ni pertama kali sy masak nasi ayam seumur hidup ni tau.
berdebar-debar takut tak jadi dan jadi bahan gelak encik suami pulak ;p

,

resipi asal saya ambil di sini.
tapi banyak yang diubah mengikut kepala sendiri.
derhaka namanya tu! nasib baik sedap gak.
hah, masuk lif tekan sendiri.
eh, jangan tak tau..encik suami makan bertambah tiga kali tau.
consider sedap di lidah encik suami la kan..kan ;p

okey, meh nak share resipi versi kederhakaan saya.hoho..

air rebusan ayam
ayam
2 ulas bawang putih
2 inci halia
*tumbuk bwg putih dan halia, rebuskan bersama ayam*

perap ayam
bila dah menggelegak, keluarkan ayam. toskan dan perap dengan 2 ulas bawang putih, 1 inci halia, kicap pekat (sy guna sos manis abc), sos tiram, gula, garam, madu.
bwg putih dgn halia tu ditumbuk okey :)
perap 15-20 minit then goreng.

nasi
3 cawan beras
2 sudu marjerin
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai
2 helai daun pandan
sedikit serbuk kunyit (utk warna kuning)
air rebusan ayam.
*tumbuk bawang putih, halia dan titik serai*
*tumis semua bahan (kecuali beras dan serbuk kunyit) sampai naik bau wangi*
*masukkan beras dan goreng seketika*
*masukkan air rebusan ayam dan dan serbuk kunyit, masak nasi seperti biasa.*

sos merah
3 biji lada merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
garam
gula
1 biji limau kasturi
sedikit air rebusan ayam
*tumbuk semua bahan kecuali limau dan air rebusan ayam*
bila dah lumat, perahkan limau dan masukkan sedikit air rebusan ayam*

sos hitam
resipi derhaka-saya bancuh sos manis abc dengan sedikit air rebusan ayam je :)

sila la hidangkan dengan penuh kasih sayang ;p
lately ni saya suka pulak nak mencuba-cuba resipi.
dengan syarat ada la yang nak menjaga si kecik saya.
tapi dan dan encik suami mengadu berat badan naik.
aihhh..baru berapa kali saya mencuba resipi.
sudah ada peningkatan berat badan kah?

jadi lepas ni kena google resipi yang sihat-sihat la.
low calorie gitu.
dan kena adjust time makan encik suami.
no more late dinner okey!