Saturday, December 15, 2012

Pre-pregnancy weight

Berat sebelum mengandung farhah : 48kg-49kg
Berat sebelum bersalin : taktau,sebab ponteng checkup.tapi last timbang masa 35 weeks -58.6kg.
So agaknya masa 38 mggu tu dalam 59kg-60kg gak kan.
Berat hari ni (38hari berpantang) : 48kg.

Yahuu!!! Sudah dapat semula pre-pregnancy weight!

Mama damia n farhah ni memangla sangat obses dgn penimbang tu tau.
Yela,dah pernah merasa mcm mana gemuk dulu kan.
Sangat rendah diri okey! Tambah-tambah pulak bila bergandingan dgn encik boypren merangkap encik suami sekarang.
Ce bayangkan masa tu encik boypren berat badan 44kg, me pulak 56kg..memang perghhhhh laa..
Kalau tengok diri sendiri kat cermin,rasa nak buat liposuction je..ngeh ngeh ngeh.
Then mula situ la sy buat program diet demi nak nampak slim (eh,bukan nampak je,memang selimmm ;p ) dalam gambar kawin.baru la sepadan dgn encik suami kan kan..

Masa majlis kawin,berat sy masa tu 46kg-ye memang gembira tp encik suami kata kalau 46kg tu kurus sgt utk saya ;p
Lepas 2 mggu kawin,p honeymoon bagai,berat mendadak naik ke 50kg..ha..hambik ko,sakan sgt jenjalan cari makan kan.
Tup tup lepas 6 mggu nikah,upt test positip pulak.patut lerrr..
Sebelum bersalin damia berat badan 60kg- hoh,risau okey.
Tp alhamdulillah,berkat breastfeeding sepenuhnya,berat badan mudah diturunkan ke 48kg.aih,mudah tak mudah sgt la,masa tu ambik masa 6 bulan gak.
Bila dah dapat berat badan idaman,tinggal nak maintain je la.takde masalah :)
Then kali ni penurunan berat badan lebih cepat berlaku-haaa..penangan tandem nursing kan.

Kenapa beriya-iya sangat turunkan berat badan ni?kan stended la anak dah dua,badan kembang sket.
Oh no no no..sy tak mau kembali ke saya yang dulu.
Serius,masa tu perasaan sgt tak best.
Lagipun kan dah cakap,saya nak nampak matching dgn encik suami.encik suami maintain kurus,jadi saya kena la jaga badan sikit.
And frankly speaking,saya malu tau kalau encik suami nampak perut buncit sy..hahaha!

Ala,sebenarnya encik suami sy tak kisah sgt pun.tapi tu la..saya je rasa tak best.
Saya nak rasa confident bila berhadapan dgn encik suami :)
Lagipun sy fikir,kalau lepas bsalin anak sorang,x jaga badan,tak kembali ke pre-pregnancy weight,then mengandung anak kedua,berat bertambah lagi.mengandung lagi anak ketiga,bertambah lagi.
Then bila berhenti bersalin,baru terfikir utk jaga badan.masa tu semua lemak pun dah jadi lemak tepu.metabolisme badan pun dah menurun since umur dah meningkat.
So masa tu la baru terhegeh-hegeh nak cari produk kuruskan badan.ohohoo..bahaya tu produk pengurusan badan!

Jadi azam sy,kena kembali ke pre-pregnancy weight baru leh mengandung lagi :)
Pastu kena sentiasa jaga makan supaya leh maintain berat badan.
Teratas dari tu,kesihatan kenalah jaga.kita kan nak jaga suami dan anak-anak ;)

Till then ~

No comments:

Post a Comment