Monday, November 12, 2012

kelahiran SEJU : part 1

alhamdulillah,sudah 5hari saya melahirkan SEJU.
err,baru nak buat entry?bukan sebab sibuk menjaga SEJU,tapi sibuk key-in PBS yg memanjang jem tu..aihhh...

kelahiran kali ini sangat senang dan cepat,alhamdulillah..alhamdulillah..encik suami kata berkat baca alquran selalu :) memang pun, trauma melahirkan damia masih ada. sakit berjam-jam tapi bukaan masih sedikit (sampai nurse kena tolong 'koyakkan'),pengalaman tak boleh duduk sehingga selepas 10 hari melahirkan membuatkan sy agak 'serik' utk mengandung dan bersalin lagi..

jadi sepanjang mengandung kali ni,sy memang amalkan baca surah maryam.seboleh mungkin,tiap hari sy akan baca.kalau tak dapat, selang sehari sy mesti baca surah ni..sy juga banyak berdoa,terutama masa bulan Ramadhan yg lepas supaya sy dipermudahkan utk bersalin,sy juga mahu semua doktor dan staf hospital yg membantu saya nanti semuanya perempuan..alhamdulillah..semua wishlist sy utk kelahiran kali ni diperkenankan :) terima kasih ya Allah..

meh nak cerita kronologi kelahiran SEJU :)
malam 6nov tu sy borak-borak dengan encik suami..sy kata nak bsalin sabtu,10hb..tarikh cantik 10.11.12..ngehngehngeh..apa la sy ni kan..encik suami senyumkan je.pastu sy sambung lagi, "esok pun tarikh cantik kan?seven-eleven" :) hahaha,hambik ko..masin mulut saya..betul-betul sy dapat baby seven-eleven :)

pagi tu sy mc,memang dah beberapa hari sy rasa sengal-sengal pinggang,plus masa tu dah 38weeks+, sy dah x berani nak drive ke sekolah.2 hari sebelum tu encik suami kena hantar sy,patah balik puchong hantar kakak damia ke nursery,then patah balik ke opis dia kat kelana jaya.pastu kul 2.30 kena keluar ambik sy,hantar ke rumah then keluar semula balik opis.2 hari tu la encik suami lewat masuk opis..kesian kan..so since sy dah habiskan semua kerja sekolah,pinggang pun dah sengal-sengal,rabu tu sy decide ambik mc je la..

sakit perut mula dari pagi,datang dan pergi..tapi serius tak sakit sangat pun.saya rasa mcm sengal-sengal pinggang biasa.sampai la pukul 12tgh hari,sy tengok jam,sakit tu datang 5minit sekali..aih,dah cuak ni,sebab patutnya sakit 5 minit sekali tu petanda perlunya ke hospital kan?
sy msg encik suami bgtau sy dah sakit selang 5 minit,tp sy x sure nak bsalin ke tak sebab sakit tu tak kuat..betul,mcm lenguh2 pinggang je..sy risau susah-payah encik suami ke hospital,then check belum ada bukaan,then kena suruh balik je..hohoho..kan ke haru mcm tu ;p

encik suami balik waktu lunch, saya ajak ke klinik swasta je,nak ambik mc la konon-kononnya..dekat je klinik dgn rumah.jumpa doktor,sy cakap la sy dah start sakit2 pinggang..doc kata "mari sy check bukaan" hoho,nasib boleh check kat sini.kalau tak,jenuh gak nak ke hospital serdang tu.maklumla,hospital serdang kan sentiasa penuh..

bila doc buat VE,terus dia kata "eh,jalan dah bukak 5cm.awak dah nak bersalin ni"
sy pun mcm "eh,dah 5cm nape sy x rasa sakit sgt pun.." dulu masa bsalin damia,baru 3cm pun sy dah macam udang atas katil menangis-nangis tak boleh makan semua tau.
then doc kata sy perlu segera ke hospital..sy tanya doc "berapa jam lagi sy akan bsalin?"
doc kata sy akan bsalin dlm masa 5 jam lagi..hah,lagi sy cuak,masa tu pukul 3pm,so sy akan bsalin pukul 8 mlm..sungguh,sy x bersedia pun nak bsalin hari tu.

TO BE CONTINUE..(eh,panjang lagi cerita saya ni ;p )

No comments:

Post a Comment