Tuesday, November 20, 2012

Jaundis : demam kuning

Untuk kelahiran kali ni,saya diuji dengan jaundis adik yang mengambil masa dua minggu utk sembuh..memang 2 minggu yang meresahkan, yela,semua ibu mesti mahukan anak yang sihat sentiasa, nyamuk gigit sikit pun kita rasa nak gigit balik nyamuk tu kan..hehe..

Saya mula perasan farhah ada sedikit kuning masa kami nak balik johor,jumaat 9nov..Tapi masa tu sy ingatkan farhah akan kuning sedikit je,macam kakak damia dulu..jadi sy xdela nak risau sangat.

Kami sampai johor jumaat malam, so sabtu n ahad kami buat donno je la dgn jaundis adik*tak g report kelahiran adik kat klinik desa berdekatan*..sy susukan dia mcm biasa..tp farhah ni sgt kuat tido-in fact sejak dari dalam labour room lagi dia memang kuat tido.hehe,bila dia tido,sy pun ambik kesempatan la utk tido gak..
*lepas ni kena alert,baby yg kuat tido ni la nanti jaundis tinggi-kejutkan sekerap mungkin,paksa dia utk menyusu ok*

Isnin,12hb, hari kelima farhah,nurse klinik desa datang rumah untuk buat pemantauan.masa ni nurse bgtau kami jaundis farhah ni dah sampai bahagian dada,agak tinggi.so,dia suruh kami ke klinik kesihatan utk buat ujian darah bg menentukan tahap jaundis farhah..dan bermulalah rutin-hari-hari-lawat-klinik-saya ;p

Betul la cakap nurse tu,bacaan jaundis farhah 14.4 mg/dL..*normal di bawah 7 mg/dL, jika di atas 15 mg/dL, bayi perlu ditahan di wad dan menjalani rawatan fototerapi- duduk bawah lampu biru tu*

bacaan farhah yg sipi-sipi nak masuk wad tu mula membuatkan saya risau.jadi balik rumah sy mula setkan jam setiap jam utk menyusukan farhah..memang mencabar sebab farhah sgt sukar dikejutkan dari tido..sebut la apa saja,basuh muka,geletek tapak kaki,bukak baju,bukak diapers,semua sy buat tapi jarang berjaya- bila basuh muka dia guna air pun dia just mengeliat lepas tu sambung tido semula..hoaaaaa..betul2 mencabar kesabaran dan air mata sy tau!

farhah pada usia 7hari-nampak sangat kuning : masa ni bacaan 14.6 mg/dL.
apakah itu jaundis?
Tanda kekuningan yang jelas timbul pada kulit dan mata putih pada bayi baru lahir. Ianya adalah normal pada bayi baru lahir dan lebih kurang 90% bayi mengalaminya 2 atau 3 hari selepas lahir. Tahap jaundice adalah tinggi lebih kurang hari keempat  dan akan beransur hilang sehingga 2 minggu selepas kelahiran.*bagi kes prolonged jaundice,ada yang mencapai sebulan atau lebih untuk hilang sepenuhnya* jaundis bukanlah petanda anak kita mengidap apa-apa penyakit tau!

Jaundis terjadi bila sel darah merah bayi pecah dan mengeluarkan bahan buangan bernama BILIRUBIN.semasa dalam kandungan,bahan buangan ini disingkirkan melalui plasenta ibu,tetapi bila bayi lahir,bayi perlu membuangnya sendiri. tetapi pada masa ini,hati bayi (organ yang akan menyingkirkan bilirubin) belum matang dan memerlukan masa untuk membuang bilirubin tersebut.
disebabkan mendapan bilirubin yg tidak dapat disingkirkan dari badan,maka tanda kekuningan ini kelihatan pada kulit bayi.

adakah jaundis merbahaya?
dalam kebanyakan kes,jaundis adalah TIDAK merbahaya selagi kita pantau bacaannya.jaundis normal di tahap bacaan 7 mg/dL sehingga 15 mg/dL.jika lebih dari 15 mg/dL,bayi perlu mendapat rawatan fototerapi.cahaya tersebut akan memecahkan molekul bilirubin kepada molekul yang lebih kecil supaya lebih senang dibuang dari badan. bacaan jaundis sepatutnya tidak melebihi 25 mg/dL atau kemungkinan bayi perlu ditukar darahnya. Jaundis yang sangat-sangat tinggi boleh menyebabkan bayi menjadi pekak dan kerosakan pada otak*tapi kes ini jarang berlaku*

bagaimana merawat jaundis?
bilirubin hanya boleh disingkirkan dari badan bayi melalui NAJIS dan AIR KENCINGnya sahaja.jadi tugas kita sebagai ibu ialah memastikan bayi berak dan kencing dengan kerap supaya kandungan bilirubin dapat disingkirkan.

bagaimana memastikan bayi berak dan kencing dengan kerap?
susukanlah bayi kita dengan SUSU IBU.susu ibu adalah makanan yang paling mudah untuk dihadamkan.jadi pastikan bayi disusukan setiap 2jam.*dalam kes saya,saya kejut farhah setiap jam* lagi kerap lagi bagus :)

tolonglah berhati-hati dengan segala petua orang tua-terutama yang melibatkan apa-apa yang perlu disuapkan kepada bayi-susu formula,susu kambing,titisan anggur,serbuk mutiara,air tebu hitam dll-
ini kerana usus bayi kita sangat fragile di awal-awal kelahiran ini.memberi bendasing waima air kosong sekalipun akan menghakis lapisan perlindungan immunoglobulin (igA). lagipun,sejauhmana kita yakin tahap kebersihan 'air-air' tersebut? susu kambing fresh?susu tu kan tidak dipasteur,jadi ia masih mempunyai bakteria yang akan membahayakan anak kita.

*ada akak menasihatkan saya untuk campur susu-berikan susu formula supaya bacaan cepat turun dan sambung breastfeed selepas itu-oh no! susu formula mengandungi protein yang sukar dihadamkan oleh perut anak manusia.siapa dapat jamin yang susu formula tu ternyata berkesan utk merawat jaundis farhah?katakan dengan pemberian susu formula itu menyebabkan masalah lain-lactose intolerant,sembelit,susu tak serasi-siapa akan bertanggungjawab terhadap risiko2 ini?*

ingat-apa sahaja 'ubat' yang dicadangkan oleh orang di sekeliling anda-mengikut pengalaman mereka,belum tentu berkesan untuk anak anda.buatlah keputusan paling bijak memandangkan apa jua risikonya selepas itu,anda sebagai ibu bapa yang akan menanggungnya.


petua saya?
SABARRRRRRR dan banyakkan ilmu tentang jaundis ini.ada banyak jenis jaundis dan pengalaman ibu-ibu-anda google saja, dan tapislah apa yang perlu ditapis utk anda hadam dalam minda-jangan lupa share dengan encik suami ya :)

membaca pengalaman ibu-ibu lain,saya yakin jaundis farhah adalah normal,walaupun setiap kali check darah bacaan jaundis turun dengan sangat perlahan, saya YAKIN ia tetap akan turun dan akan hilang sepenuhnya bila sampai masanya.

tugas saya sebagai ibu cuma berikan susu ibu-berikan susu ibu-berikan susu ibu..saya sanggup berulang ke klinik setiap hari untuk memantau bacaan jaundis farhah.tiada istilah 'tidak sampai hati tengok anak dicucuk di tumit kaki untuk ambik darah' ia adalah untuk kebaikan farhah juga :) ala,rasanya farhah pun tak sakit kena ambik darah tu.dia asyik tido je,bila kena cucuk pun,dia tak menangis..'hek' kejap je,pastu sambung tido..hehehe..

bacaan jaundis farhah :
12 Nov : 14.4 mg/dL
14 Nov : 14.6 mg/dL
15 Nov : 13.7 mg/dL
16 Nov : 13.5 mg/dL
17 Nov : 12.8 mg/dL
19 Nov : 11.7mg/dL
21 Nov : 7.1 mg/dL

Alhamdulillah,di hari ke 14 kelahirannya,bacaan dah turun ke 7.1-dah tak perlu repeat ke KK lagi :)

jadi jika ada ibu yang sedang berada di tempat yang pernah saya lalui ini,sabarlah banyak-banyak,abaikan nasihat-nasihat yg tak membantu,galilah ilmu -menjadi ibu zaman sekarng mesti kena ada ilmu kan-jangan ambil risiko yang boleh membahayakan anak kita :)

pantau tahap jaundis anak,pantau warna najis anak,pastikan ia berwarna kuning-jika berwarna pucat,segeralah berjumpa doktor.

till then,semoga bermanfaat untuk dikongsi :)
link lain yang boleh dibaca :
http://www.sarakids.com/blog/?p=4606
http://susuibu.com/v2/breastfeeding-for-jaundice-baby/







3 comments:

  1. visit www.hometherapyy.com

    ReplyDelete
  2. facebook.com/phototherapy
    &
    instaram.com/hometherappy

    Rent Charges:
    RM400 for 3D2N (60hors)

    Additional Charges:
    RM50 for Jaundice Meter Rents
    RM70/day for extended days

    ReplyDelete
  3. visit www.hometherapyy.com

    facebook.com/phototherapyy
    &
    instaram.com/hometherapyy

    Rent Charges:
    RM400 for 3D2N (60hors)

    Additional Charges:
    RM50 for Jaundice Meter Rents
    RM70/day for extended days

    ReplyDelete