Tuesday, November 20, 2012

Jaundis : demam kuning

Untuk kelahiran kali ni,saya diuji dengan jaundis adik yang mengambil masa dua minggu utk sembuh..memang 2 minggu yang meresahkan, yela,semua ibu mesti mahukan anak yang sihat sentiasa, nyamuk gigit sikit pun kita rasa nak gigit balik nyamuk tu kan..hehe..

Saya mula perasan farhah ada sedikit kuning masa kami nak balik johor,jumaat 9nov..Tapi masa tu sy ingatkan farhah akan kuning sedikit je,macam kakak damia dulu..jadi sy xdela nak risau sangat.

Kami sampai johor jumaat malam, so sabtu n ahad kami buat donno je la dgn jaundis adik*tak g report kelahiran adik kat klinik desa berdekatan*..sy susukan dia mcm biasa..tp farhah ni sgt kuat tido-in fact sejak dari dalam labour room lagi dia memang kuat tido.hehe,bila dia tido,sy pun ambik kesempatan la utk tido gak..
*lepas ni kena alert,baby yg kuat tido ni la nanti jaundis tinggi-kejutkan sekerap mungkin,paksa dia utk menyusu ok*

Isnin,12hb, hari kelima farhah,nurse klinik desa datang rumah untuk buat pemantauan.masa ni nurse bgtau kami jaundis farhah ni dah sampai bahagian dada,agak tinggi.so,dia suruh kami ke klinik kesihatan utk buat ujian darah bg menentukan tahap jaundis farhah..dan bermulalah rutin-hari-hari-lawat-klinik-saya ;p

Betul la cakap nurse tu,bacaan jaundis farhah 14.4 mg/dL..*normal di bawah 7 mg/dL, jika di atas 15 mg/dL, bayi perlu ditahan di wad dan menjalani rawatan fototerapi- duduk bawah lampu biru tu*

bacaan farhah yg sipi-sipi nak masuk wad tu mula membuatkan saya risau.jadi balik rumah sy mula setkan jam setiap jam utk menyusukan farhah..memang mencabar sebab farhah sgt sukar dikejutkan dari tido..sebut la apa saja,basuh muka,geletek tapak kaki,bukak baju,bukak diapers,semua sy buat tapi jarang berjaya- bila basuh muka dia guna air pun dia just mengeliat lepas tu sambung tido semula..hoaaaaa..betul2 mencabar kesabaran dan air mata sy tau!

farhah pada usia 7hari-nampak sangat kuning : masa ni bacaan 14.6 mg/dL.
apakah itu jaundis?
Tanda kekuningan yang jelas timbul pada kulit dan mata putih pada bayi baru lahir. Ianya adalah normal pada bayi baru lahir dan lebih kurang 90% bayi mengalaminya 2 atau 3 hari selepas lahir. Tahap jaundice adalah tinggi lebih kurang hari keempat  dan akan beransur hilang sehingga 2 minggu selepas kelahiran.*bagi kes prolonged jaundice,ada yang mencapai sebulan atau lebih untuk hilang sepenuhnya* jaundis bukanlah petanda anak kita mengidap apa-apa penyakit tau!

Jaundis terjadi bila sel darah merah bayi pecah dan mengeluarkan bahan buangan bernama BILIRUBIN.semasa dalam kandungan,bahan buangan ini disingkirkan melalui plasenta ibu,tetapi bila bayi lahir,bayi perlu membuangnya sendiri. tetapi pada masa ini,hati bayi (organ yang akan menyingkirkan bilirubin) belum matang dan memerlukan masa untuk membuang bilirubin tersebut.
disebabkan mendapan bilirubin yg tidak dapat disingkirkan dari badan,maka tanda kekuningan ini kelihatan pada kulit bayi.

adakah jaundis merbahaya?
dalam kebanyakan kes,jaundis adalah TIDAK merbahaya selagi kita pantau bacaannya.jaundis normal di tahap bacaan 7 mg/dL sehingga 15 mg/dL.jika lebih dari 15 mg/dL,bayi perlu mendapat rawatan fototerapi.cahaya tersebut akan memecahkan molekul bilirubin kepada molekul yang lebih kecil supaya lebih senang dibuang dari badan. bacaan jaundis sepatutnya tidak melebihi 25 mg/dL atau kemungkinan bayi perlu ditukar darahnya. Jaundis yang sangat-sangat tinggi boleh menyebabkan bayi menjadi pekak dan kerosakan pada otak*tapi kes ini jarang berlaku*

bagaimana merawat jaundis?
bilirubin hanya boleh disingkirkan dari badan bayi melalui NAJIS dan AIR KENCINGnya sahaja.jadi tugas kita sebagai ibu ialah memastikan bayi berak dan kencing dengan kerap supaya kandungan bilirubin dapat disingkirkan.

bagaimana memastikan bayi berak dan kencing dengan kerap?
susukanlah bayi kita dengan SUSU IBU.susu ibu adalah makanan yang paling mudah untuk dihadamkan.jadi pastikan bayi disusukan setiap 2jam.*dalam kes saya,saya kejut farhah setiap jam* lagi kerap lagi bagus :)

tolonglah berhati-hati dengan segala petua orang tua-terutama yang melibatkan apa-apa yang perlu disuapkan kepada bayi-susu formula,susu kambing,titisan anggur,serbuk mutiara,air tebu hitam dll-
ini kerana usus bayi kita sangat fragile di awal-awal kelahiran ini.memberi bendasing waima air kosong sekalipun akan menghakis lapisan perlindungan immunoglobulin (igA). lagipun,sejauhmana kita yakin tahap kebersihan 'air-air' tersebut? susu kambing fresh?susu tu kan tidak dipasteur,jadi ia masih mempunyai bakteria yang akan membahayakan anak kita.

*ada akak menasihatkan saya untuk campur susu-berikan susu formula supaya bacaan cepat turun dan sambung breastfeed selepas itu-oh no! susu formula mengandungi protein yang sukar dihadamkan oleh perut anak manusia.siapa dapat jamin yang susu formula tu ternyata berkesan utk merawat jaundis farhah?katakan dengan pemberian susu formula itu menyebabkan masalah lain-lactose intolerant,sembelit,susu tak serasi-siapa akan bertanggungjawab terhadap risiko2 ini?*

ingat-apa sahaja 'ubat' yang dicadangkan oleh orang di sekeliling anda-mengikut pengalaman mereka,belum tentu berkesan untuk anak anda.buatlah keputusan paling bijak memandangkan apa jua risikonya selepas itu,anda sebagai ibu bapa yang akan menanggungnya.


petua saya?
SABARRRRRRR dan banyakkan ilmu tentang jaundis ini.ada banyak jenis jaundis dan pengalaman ibu-ibu-anda google saja, dan tapislah apa yang perlu ditapis utk anda hadam dalam minda-jangan lupa share dengan encik suami ya :)

membaca pengalaman ibu-ibu lain,saya yakin jaundis farhah adalah normal,walaupun setiap kali check darah bacaan jaundis turun dengan sangat perlahan, saya YAKIN ia tetap akan turun dan akan hilang sepenuhnya bila sampai masanya.

tugas saya sebagai ibu cuma berikan susu ibu-berikan susu ibu-berikan susu ibu..saya sanggup berulang ke klinik setiap hari untuk memantau bacaan jaundis farhah.tiada istilah 'tidak sampai hati tengok anak dicucuk di tumit kaki untuk ambik darah' ia adalah untuk kebaikan farhah juga :) ala,rasanya farhah pun tak sakit kena ambik darah tu.dia asyik tido je,bila kena cucuk pun,dia tak menangis..'hek' kejap je,pastu sambung tido..hehehe..

bacaan jaundis farhah :
12 Nov : 14.4 mg/dL
14 Nov : 14.6 mg/dL
15 Nov : 13.7 mg/dL
16 Nov : 13.5 mg/dL
17 Nov : 12.8 mg/dL
19 Nov : 11.7mg/dL
21 Nov : 7.1 mg/dL

Alhamdulillah,di hari ke 14 kelahirannya,bacaan dah turun ke 7.1-dah tak perlu repeat ke KK lagi :)

jadi jika ada ibu yang sedang berada di tempat yang pernah saya lalui ini,sabarlah banyak-banyak,abaikan nasihat-nasihat yg tak membantu,galilah ilmu -menjadi ibu zaman sekarng mesti kena ada ilmu kan-jangan ambil risiko yang boleh membahayakan anak kita :)

pantau tahap jaundis anak,pantau warna najis anak,pastikan ia berwarna kuning-jika berwarna pucat,segeralah berjumpa doktor.

till then,semoga bermanfaat untuk dikongsi :)
link lain yang boleh dibaca :
http://www.sarakids.com/blog/?p=4606
http://susuibu.com/v2/breastfeeding-for-jaundice-baby/







Tuesday, November 13, 2012

kelahiran SEJU : part 2

okeh..sambung cerita :)

lepas dari klinik siti dan rakan-rakan (wah,siap promote gitu ;p ) kami terus zasss ke hospital.
eh tak..g hantar damia ke nursery dulu. kang susah pulak encik suami nak uruskan saya kat hospital..kan ada area yg kanak-kanak dilarang masuk.

sampai hospital, proses daftar mendaftar pun mengambil masa yang lama..uuu...siap kena sign surat 'sudi menunggu' selama 24jam-48jam untuk mendapatkan katil wad since katil sgt penuh...
*YB, tolongla..kami memerlukan another GH di kawasan ini ;p *
saya dipanggil masuk,pastu ada nurse tanya saya "kenapa datang?keluar darah?sakit perut?"
bila saya jawab "sy g check kat swasta,doc tu kata dah 5cm"--> muka tak sakit.
"biar betul?doc tu tak bagi refer letter?"
"entah,takde pun..dia kata cepat g hospital je." err..perlu ke refer letter masa tu?

nurse pun ambik tekanan darah, suruh sy g kencing utk ambik sampel urin.
sy menunggu luar toilet,ada sorg mommy tengah menangis kesakitan dalam toilet..err..sedikit cuak di situ..hehe,kot la utk bukaan cm ke cm seterusnya,sy akan lagi kuat melalak dari dia..ngeh ngeh ngeh..

then nurse bg sy baju,suh tukar uniform n bg saya katil utk landing-landing, check VE dan prosedur2 lain la..sorang nurse pesan kat saya "kalau nak makan,minta suami belikan sekarang.nanti lepas pecahkan air ketuban,dah tak boleh makan."
sorg doktor India datang, temuramah sejarah mengandung saya (hambik ko,temuramah tak agak-agak) dan check jalan-masih 5cm. masa ni dah pukul 6 lebih. saya dah mula sakit kuat sikit..dalam hati dah rasa nak nangis..biar betul, dah 3jam lebih masih 5cm..sampai pukul berapa pulak saya nak tunggu sampai 10cm ni..

saya pun keluar jumpa encik suami,pass baju saya pakai tadi (saya kan dah pakai uniform fink hospital) dan minta beli roti dan milo kotak.hehe,ingat lagi nak makan tuuu..
masa tu dok pk nanti saya memerlukan tenaga yg banyak utk meneran, jd kena la makan :)

encik suami pun keluar kejap utk belikan makanan.
since sy tau secara averagenya bukaan 1cm akan mengambil masa sejam,so sy agak-agak saya akan bsalin tengah malam.hehe,jadi sy suruh encik suami balik dulu,ambik kakak damia dan hantar ke rumah makcik saya,then datang balik utk temankan sy bersalin.
encik suami balik,saya duduk semula atas katil dan makan roti.
sakit kuat mula datang waktu ni.
dan waktu ni saya mula atur pernafasan. bila sakit datang, saya tarik nafas panjang melalui hidung, dan hembus melalui mulut dengan mulut bentuk O (boleh imejin tak?)
entah betul entah tak cara ni tapi its really work!
kesakitan tu boleh dikurangkan dengan pernafasan mcm tu (hah,masa ni la rasa menyesal sebab tak belajar betul2 teknik pernafasan masa kontraksi.next time sy mesti study betul-betul)
bila kesakitan hilang,saya makan roti dan teguk milo cepat-cepat..hohoho...

habis makan,sakit yang datang makin menyakitkan *semacam je ayat ni*
tapi sy rasa menahan kesakitan semasa duduk lebih senang dari baring.kalau baring tu saya rasa sakit sangat.so sy duduk je la atas katil bersandarkan bantal.
pukul 7 lebih,sorang doktor melayu pulak datang tengok saya.check bukaan dan pecahkan air ketuban.
sy sempat dengar dia kata "awak dah 5cm,sy pecahkan ketuban ye.."
then sy dapat rasa air mula mengalir keluar-perasaannya mcm darah period keluar tapi sangat banyak gitu*
sebelum tinggalkan sy,sorg nurse pesan untuk jerit panggil dorang kalau rasa nak meneran sebab bilik bersalin masih penuh..ayyo ayyo..semua tempat pun penuh kat hospital serdang ni tau..apa la yg ramai sgt kat sini..

lepas pecahkan ketuban,saya rasa sakit makin kuat,bila rasa nak teran,saya cepat-cepat panggil nurse.
saya ditolak ke bilik bersalin,sambil nurse tanya saya "suami awak mana?"
saya cakapla suami sy balik kejap,uruskan anak sy lagi sorang.
then dorang tanya "suami memang xnak masuk ke?"
sy blur seketika,eh,dah sampai masa saya nak bsalin ke?td bukan ke baru je pecahkan ketuban dan bukaan masih 5cm,takkan cepat sgt kott..
then sakit kuat datang,rasa nak teran,beramai-ramai la nurse guide saya utk teran SEJU.

tak ingatla berapa kali teran,tau-tau je saya dapat rasa SEJU keluar dari perut saya.
sungguh,saya rasa terharu sangat masa tu. tanpa sebarang painkiller (dulu masa damia,dorang bagi sy gas etonox-saya mamai-mamai masa keluarkan damia) saya dapat rasa yg saya 'mengeluarkan' SEJU.walaupun masa tu sangat sakit,lepas dah keluar tu rasa saaaaaaaaaaangat lega :)
tepat 7.30pm,saya selamat melahirkan SEJU tanpa encik suami..
aaaa...sedikit ralat di situ, tapi mengenangkan yg encik suami tengah uruskan kakak damia,sy redha je la..takde rezeki encik suami nak temankan saya :(

nurse angkat SEJU, tunjuk pada saya dan kata "tengok ni dapat baby apa"
senyum je saya tengok SEJU yg fresh,belum dibersihkan,diletak atas dada saya.
eiii,rasa ni la momen paling berharga untuk saya-saya suka la hospital serdang :)
dorang apply skin-to-skin contact---> letakkan baby di dada ibu sejurus selepas kelahiran,supaya baby kenal bau ibu...heavennya!
sambil SEJU kat atas dada saya,dorang keluarkan tali pusat semua,dan saya teran sikit je utk keluarkan uri pulak.

SEJU nampak sedikit susah untuk bernafas, so staf nurse letakkan dia dalam balang oksigen selama sejam sementara saya dijahit.
masa jahit tu doktor cakap masa kepala SEJU keluar, saya tak koyak pun.tapi masa nak keluarkan bahu dan bahagian badan, saya terangkat punggung dan koyakla sikit.
alaaaa...takpela,next time saya akan study betul-betul mcm mana nak teran dengan betul (ehhe,kalau dah sakit,mana nak ingat angkat punggung ke tak angkat punggung kan)

sambil kena jahit,boleh pulak sy msg-msg dgn encik suami..encik suami tanya sy mcm mana,dah sakit sangat ke?then sy reply "dah selamat bersalin pun.." uwaaaa lagi ;p
alhamdulillah..kelahiran ini sangat mudah-tanpa sebarang ubat tahan sakit.
lepas bersalin pun saya boleh duduk mcm biasa.kalau dulu 10 hari saya tak boleh duduk tau.kena duduk atas tiub tayar skuter.terasa sangat jahitannya masa tu.

mehla layan gambar SEJU :)
ada gambar masa skin-to-skin tu, tapi personal sangat utk dishare kan :)

gambar pertama SEJU lepas sejam dalam balang oksigen.


SEJU bukak mata masa kat hospital

 
selepas 4 hari

FIJU dan SEJU


alhamdulillah,saya sangat bersyukur di atas kurniaan ini :)

Monday, November 12, 2012

kelahiran SEJU : part 1

alhamdulillah,sudah 5hari saya melahirkan SEJU.
err,baru nak buat entry?bukan sebab sibuk menjaga SEJU,tapi sibuk key-in PBS yg memanjang jem tu..aihhh...

kelahiran kali ini sangat senang dan cepat,alhamdulillah..alhamdulillah..encik suami kata berkat baca alquran selalu :) memang pun, trauma melahirkan damia masih ada. sakit berjam-jam tapi bukaan masih sedikit (sampai nurse kena tolong 'koyakkan'),pengalaman tak boleh duduk sehingga selepas 10 hari melahirkan membuatkan sy agak 'serik' utk mengandung dan bersalin lagi..

jadi sepanjang mengandung kali ni,sy memang amalkan baca surah maryam.seboleh mungkin,tiap hari sy akan baca.kalau tak dapat, selang sehari sy mesti baca surah ni..sy juga banyak berdoa,terutama masa bulan Ramadhan yg lepas supaya sy dipermudahkan utk bersalin,sy juga mahu semua doktor dan staf hospital yg membantu saya nanti semuanya perempuan..alhamdulillah..semua wishlist sy utk kelahiran kali ni diperkenankan :) terima kasih ya Allah..

meh nak cerita kronologi kelahiran SEJU :)
malam 6nov tu sy borak-borak dengan encik suami..sy kata nak bsalin sabtu,10hb..tarikh cantik 10.11.12..ngehngehngeh..apa la sy ni kan..encik suami senyumkan je.pastu sy sambung lagi, "esok pun tarikh cantik kan?seven-eleven" :) hahaha,hambik ko..masin mulut saya..betul-betul sy dapat baby seven-eleven :)

pagi tu sy mc,memang dah beberapa hari sy rasa sengal-sengal pinggang,plus masa tu dah 38weeks+, sy dah x berani nak drive ke sekolah.2 hari sebelum tu encik suami kena hantar sy,patah balik puchong hantar kakak damia ke nursery,then patah balik ke opis dia kat kelana jaya.pastu kul 2.30 kena keluar ambik sy,hantar ke rumah then keluar semula balik opis.2 hari tu la encik suami lewat masuk opis..kesian kan..so since sy dah habiskan semua kerja sekolah,pinggang pun dah sengal-sengal,rabu tu sy decide ambik mc je la..

sakit perut mula dari pagi,datang dan pergi..tapi serius tak sakit sangat pun.saya rasa mcm sengal-sengal pinggang biasa.sampai la pukul 12tgh hari,sy tengok jam,sakit tu datang 5minit sekali..aih,dah cuak ni,sebab patutnya sakit 5 minit sekali tu petanda perlunya ke hospital kan?
sy msg encik suami bgtau sy dah sakit selang 5 minit,tp sy x sure nak bsalin ke tak sebab sakit tu tak kuat..betul,mcm lenguh2 pinggang je..sy risau susah-payah encik suami ke hospital,then check belum ada bukaan,then kena suruh balik je..hohoho..kan ke haru mcm tu ;p

encik suami balik waktu lunch, saya ajak ke klinik swasta je,nak ambik mc la konon-kononnya..dekat je klinik dgn rumah.jumpa doktor,sy cakap la sy dah start sakit2 pinggang..doc kata "mari sy check bukaan" hoho,nasib boleh check kat sini.kalau tak,jenuh gak nak ke hospital serdang tu.maklumla,hospital serdang kan sentiasa penuh..

bila doc buat VE,terus dia kata "eh,jalan dah bukak 5cm.awak dah nak bersalin ni"
sy pun mcm "eh,dah 5cm nape sy x rasa sakit sgt pun.." dulu masa bsalin damia,baru 3cm pun sy dah macam udang atas katil menangis-nangis tak boleh makan semua tau.
then doc kata sy perlu segera ke hospital..sy tanya doc "berapa jam lagi sy akan bsalin?"
doc kata sy akan bsalin dlm masa 5 jam lagi..hah,lagi sy cuak,masa tu pukul 3pm,so sy akan bsalin pukul 8 mlm..sungguh,sy x bersedia pun nak bsalin hari tu.

TO BE CONTINUE..(eh,panjang lagi cerita saya ni ;p )

Sunday, November 4, 2012

sudah gila CD

hehe..dah lama tak menghapdet.
ha ah,naik menyampah dengan org yg suka masuk blog org dan buat kacau kerana mahu pendapatnya diterima di sini..eh eh..ni rumah siapa ya? ;p malu pula rasanya bila pergi ke rumah org dan meroyan kerana tidak sependapat dengan tuan rumah kan? heheh,abaikan saja la manusia-manusia mcm tu ya :)

hoh,saya menunggu hari ni :) ni dah 38 minggu, due saya 17 nov ni :)
so apa plan untuk anak kedua ni?
azam besarrrrr saya ialah breastfeeding dan cloth diapering :)
breastfeeding untuk kesihatan, bonding dan PENJIMATAN *ya,saya x pernah beli susu tin sejak ada anak*
cloth diapering untuk PENJIMATAN dan menyelamatkan alam sekitar..

hehe,nampak tak kali ni sy obses dgn penjimatan,supaya saya boleh lebih menyimpan untuk anak-anak di masa hadapan.
oh,impian terbesar saya ialah tidak mahu anak-anak meminjam dari PTPTN bila mereka di universiti kelak. saya mahu anak-anak saya bebas hutang sehinggalah mereka memperolehi pekerjaan. dah lepas tu,bukan tanggungjawab saya la kan :)

persediaan berCD?

1) masuk kelas CD-heheh,kelas free je,mana boleh saya lepaskan peluang kan..boleh je kalau nak study online,tapi mendengar sendiri,merasa feel tu pun penting gak ;p eh,free free pun sy dapat CD free tau :) terima kasih lunatots..

 2) dah alang-alang pegi kelas, saya pun mengecek encik suami untuk terus beli CD.beli 5 je dulu (plus 1 CD percuma, ada 6 CD lunatots-ngehehehehe)
pastu ada gak sy share beli CD dengan yat, tak ingat la apa jenamanya..menjadikan koleksi CD sy ada 11-tak hagak-hagak kan ;p dengan janji-janji manis bahawa semua ini adalah penjimatan secara long-term, encik suami iyakan je la kata-kata saya ni..kihkihkih-

 3. pre-wash CD-CD yang baru perlu dibasuh sekurang-kurangnya 3x,tanpa sabun, untuk memastikan penyerapan yg baik semasa digunakan..sama juga konsepnya dengan tuala baru-kalau kita tak basuh dulu sebelum guna,towel tu susah sikit nak menyerap air kan..

maka CD-CD saya sedang dijemur secara berjemaah di dalam bilik kerja encik suami..hoho.jimat letrik kan,sebab sambil encik suami 'mengipas' diri sendiri di bilik kerja tu, boleh la keringkan CD ni sekali kan..kan..


nota jari : mahu menjadi ibu yang rajin, yang bijak berbelanja, yang lebih ke arah natural parenting :)