Thursday, August 30, 2012

end of the journey

30 Ogos 2012- 12 syawal.
hari ni genap usia damia 2 tahun, ikut tahun hijrah.

damia dilahirkan 10.15pm, 20 september 2010 bersamaan 12 syawal :)
kalau ikut tahun masihi belum la birthday nya, tapi kalau kira ikut tahun hijrah, hari ni ulangtahun damia kedua :)

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..hari ni journey saya dah sampai ke penghujungnya :)
damia masih direct breastfeeding sehingga kini. kat nursery minum freshmilk sejak awal julai hari tu :)

wean-off? ohohoho..saya yang berat hati nak pisahkan dia dari menyusu.hehe,over kan :)
kadang-kadang bila dia tengah menyusu, saya cakap gak kat dia, "kakak dah besar, so tak payah la susu dah boleh?" pastu dia mesti geleng-geleng kepala dan lagi dekatkan muka dia dengan nenen dia.
aihh..mcm mana la saya tak kesian bila dia dah buat reaksi mcm tu kan.
lagi-lagi di usia kandungan 28minggu ni, kolostrum dah mula keluar. lagi la damia memerap lebih lama. hari tu masa susu dah kurang sgt2, dia tetap gak menyusu mcm biasa, tapi kejap-kejap je dia dah lepaskan. sekarang ni lagi la kuat dia mengempeng :)

ha ah, buat muka comel mcm ni mcm mana la mama nak wean off dia :)

besar dah anak dara mama
takpela, saya plan nak biar je dia menyusu ikut suka hati dia, berhenti bila dia suka. hopefully nanti bila dah ada adik, dia akan faham utk bg adik keutamaan utk menyusu pulak :)

sebenarnya saya nak gak rasa perasaan tandem nursing tu :) kakak menyusu sebelah, adik menyusu sebelah :) tunggu november!

2 comments:

  1. nda bg c damia FM ka d nursery,freshmilk dlm kotak tu bukn pure fershmilk ba,cmpuran jg mcm FM.tgok bdn damia kurus kecik jak,kalau dia kuat mkn xapa kurg susu tp kalau mkn-susu xbalance sian jg nnt kurg zat.budk2 ni xbgus jg cut pmakanan dia.susu pntg untk budk2 sebb mau mmbesar lg kan,pntg utk tulang n gigi.bukn smua makanan ada kalsium.kalau kurg mkn tp kuat susu xprlu risau.sori saja kongsi pgalaman.

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas pandangan :) setakat ni,mengikut pembacaan,sy masih memilih susu kotak (btk cecair) berbanding dlm bentuk serbuk.nda apa,pandangan masing-masing kan..sy juga percaya development anak lebih penting dari kurus/gemuknya badan dia.sebab kurus atau gemuk sangat kuat dipengaruhi oleh genetiknya.ayah damia memang kurus,so x kisah la damia kurus pun.damia makan ok,tiada apa yg perlu dirisaukan..apa2pun terima kasih ya bg pandangan :) really appreciate!

    ReplyDelete