Thursday, August 30, 2012

end of the journey

30 Ogos 2012- 12 syawal.
hari ni genap usia damia 2 tahun, ikut tahun hijrah.

damia dilahirkan 10.15pm, 20 september 2010 bersamaan 12 syawal :)
kalau ikut tahun masihi belum la birthday nya, tapi kalau kira ikut tahun hijrah, hari ni ulangtahun damia kedua :)

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..hari ni journey saya dah sampai ke penghujungnya :)
damia masih direct breastfeeding sehingga kini. kat nursery minum freshmilk sejak awal julai hari tu :)

wean-off? ohohoho..saya yang berat hati nak pisahkan dia dari menyusu.hehe,over kan :)
kadang-kadang bila dia tengah menyusu, saya cakap gak kat dia, "kakak dah besar, so tak payah la susu dah boleh?" pastu dia mesti geleng-geleng kepala dan lagi dekatkan muka dia dengan nenen dia.
aihh..mcm mana la saya tak kesian bila dia dah buat reaksi mcm tu kan.
lagi-lagi di usia kandungan 28minggu ni, kolostrum dah mula keluar. lagi la damia memerap lebih lama. hari tu masa susu dah kurang sgt2, dia tetap gak menyusu mcm biasa, tapi kejap-kejap je dia dah lepaskan. sekarang ni lagi la kuat dia mengempeng :)

ha ah, buat muka comel mcm ni mcm mana la mama nak wean off dia :)

besar dah anak dara mama
takpela, saya plan nak biar je dia menyusu ikut suka hati dia, berhenti bila dia suka. hopefully nanti bila dah ada adik, dia akan faham utk bg adik keutamaan utk menyusu pulak :)

sebenarnya saya nak gak rasa perasaan tandem nursing tu :) kakak menyusu sebelah, adik menyusu sebelah :) tunggu november!

Saturday, August 4, 2012

azam baru

saya ada azam yang baru.
dan saya sangat-sangat mahu membuatnya.

apa?
mengajar damia mengaji :)
mahu jadi seperti puan lina yang anak-anaknya boleh menghafal 30surah alquran di usia 3tahun.
dan di usia itu sudah boleh membaca alquran.

ya Allah, terasanya saya bila selama ini saya rasa mengajar anak mengenal ABC itu lebih dahulu dari mengenal huruf-huruf alquran :(

mama mahu berubah damia :) mahu damia lebih dulu boleh mengaji alquran berbanding boleh membaca buku lain. buku lain boleh belajar kat sekolah nanti kan :)

permudahkanlah ya Allah..
p/s ini saya bagi link blog puan lina. semoga memberi manfaat kepada anda-anda juga.
http://www.darwishndarwisya.blogspot.com/