Friday, July 20, 2012

tips berpuasa ramadhan

Assalamualaium WBT.

Ramadhan datang lagi.
alhamdulillah..alhamdulillah, masih diberi kesempatan umur untuk berjumpa Ramadhan yang penuh keberkatan dan gandaan pahala bagi setiap kebaikan yang kita lakukan :)

jadi mommies yang breastfeed bagaimana?sudah bersediakah menyambut Ramadhan ini?
oh, rindunya saya dengan Ramadhan lepas. Ramadhan lepas saya seorang ibu menyusu dan mengepam di tempat kerja. Ramadhan kali ini, saya masih ibu menyusu, tapi sudah tidak mengepam lagi. alahai, rindunya..rindunya..

alhamdulillah, Ramadhan lepas saya lalui dengan baik, tanpa meninggalkan puasa, kecuali masa period :) jadi mahukan tips Ramadhan?

1. minum air dengan EXTRA banyak :) alah, typical tips kan..tapi kita buat tak? ke kita tau tapi tak buat? minum air yang banyak semasa berbuka, sepanjang malam letakkan sebotol air di tepi katil. bila anak bangun malam nak menyusu, kita pun sambung minum air lagi :) sahur pun minum air lagi tau!

2. konsisten dengan jadual mengepam, macam biasa yang anda buat masa bulan-bulan lain. hari-hari pertama memang terasa sangat letihnya, lama kelamaan mesti ok punya :)

3. jika mommies tidak larat mengepam beberapa kali di siang hari, gantikan jadual mengepam ke waktu malam. tapi ingat, jangan kata je nak ganti tapi tak ganti-ganti tau. babap kang! :)

4. amalkan KURMA. sungguh, saya ni susah nak makan kurma, tapi dengan mengamalkan makan kurma tiga biji waktu sahur dan tiga biji waktu berbuka, amaun susu yang saya dapat lebih dari biasa :) biasanya saya mengepam di tempat kerja, 2x pam dapat 12oz, bulan Ramadhan saya boleh dapat 13oz :)


5. sentiasa positif! jangan sesekali katakan pada diri yang susu akan drop jika kurang makan. dah kalau kita asyik doa susu drop,susu drop, memang la betul2 drop kan.. yakin yang kita semua boleh lalui Ramadhan dengan baik sekali :)

6. masa saya berpuasa dan mengepam di tempat kerja, balik rumah je saya memang melepek habis. letihla tu konon :) tapi alhamdulillah, encik suami sangat memahami dan encik suami la yang banyak tolong settlekan kerja rumah yang mana tertunggak. nak masak pun kadang-kadang je :) jadi kalau mommies kategori macam saya yang manja tapi kengkonon nak jadi supermommy (walaupun tak berapa menjadi ;p ), jangan segan silu untuk minta bantuan encik suami okey. ala, bukannya kita penat sebab apa, sebab menyusukan anak dia jugak kan :)

so mommies, saya doakan semoga kita dapat menempuh Ramadhan kali ini dengan jayanya.
Ramadhan kali ini saya berpuasa dengan si kecik dalam perut. doakan saya berjaya puasa penuh ye :)
last time, masa mengandungkan damia, saya sempat puasa tiga hari, pastu pengsan dan warded. kencing kotor! sudahnya doktor tak bagi saya puasa sampai semua albumin, keton semua tu dah xde dalam air kencing..hehe, tu la,malas minum air kosong kan..harap-harap tahun ni saya boleh bertahan!

happy fasting mommies :))

No comments:

Post a Comment