Friday, July 20, 2012

tips berpuasa ramadhan

Assalamualaium WBT.

Ramadhan datang lagi.
alhamdulillah..alhamdulillah, masih diberi kesempatan umur untuk berjumpa Ramadhan yang penuh keberkatan dan gandaan pahala bagi setiap kebaikan yang kita lakukan :)

jadi mommies yang breastfeed bagaimana?sudah bersediakah menyambut Ramadhan ini?
oh, rindunya saya dengan Ramadhan lepas. Ramadhan lepas saya seorang ibu menyusu dan mengepam di tempat kerja. Ramadhan kali ini, saya masih ibu menyusu, tapi sudah tidak mengepam lagi. alahai, rindunya..rindunya..

alhamdulillah, Ramadhan lepas saya lalui dengan baik, tanpa meninggalkan puasa, kecuali masa period :) jadi mahukan tips Ramadhan?

1. minum air dengan EXTRA banyak :) alah, typical tips kan..tapi kita buat tak? ke kita tau tapi tak buat? minum air yang banyak semasa berbuka, sepanjang malam letakkan sebotol air di tepi katil. bila anak bangun malam nak menyusu, kita pun sambung minum air lagi :) sahur pun minum air lagi tau!

2. konsisten dengan jadual mengepam, macam biasa yang anda buat masa bulan-bulan lain. hari-hari pertama memang terasa sangat letihnya, lama kelamaan mesti ok punya :)

3. jika mommies tidak larat mengepam beberapa kali di siang hari, gantikan jadual mengepam ke waktu malam. tapi ingat, jangan kata je nak ganti tapi tak ganti-ganti tau. babap kang! :)

4. amalkan KURMA. sungguh, saya ni susah nak makan kurma, tapi dengan mengamalkan makan kurma tiga biji waktu sahur dan tiga biji waktu berbuka, amaun susu yang saya dapat lebih dari biasa :) biasanya saya mengepam di tempat kerja, 2x pam dapat 12oz, bulan Ramadhan saya boleh dapat 13oz :)


5. sentiasa positif! jangan sesekali katakan pada diri yang susu akan drop jika kurang makan. dah kalau kita asyik doa susu drop,susu drop, memang la betul2 drop kan.. yakin yang kita semua boleh lalui Ramadhan dengan baik sekali :)

6. masa saya berpuasa dan mengepam di tempat kerja, balik rumah je saya memang melepek habis. letihla tu konon :) tapi alhamdulillah, encik suami sangat memahami dan encik suami la yang banyak tolong settlekan kerja rumah yang mana tertunggak. nak masak pun kadang-kadang je :) jadi kalau mommies kategori macam saya yang manja tapi kengkonon nak jadi supermommy (walaupun tak berapa menjadi ;p ), jangan segan silu untuk minta bantuan encik suami okey. ala, bukannya kita penat sebab apa, sebab menyusukan anak dia jugak kan :)

so mommies, saya doakan semoga kita dapat menempuh Ramadhan kali ini dengan jayanya.
Ramadhan kali ini saya berpuasa dengan si kecik dalam perut. doakan saya berjaya puasa penuh ye :)
last time, masa mengandungkan damia, saya sempat puasa tiga hari, pastu pengsan dan warded. kencing kotor! sudahnya doktor tak bagi saya puasa sampai semua albumin, keton semua tu dah xde dalam air kencing..hehe, tu la,malas minum air kosong kan..harap-harap tahun ni saya boleh bertahan!

happy fasting mommies :))

Tuesday, July 17, 2012

orang hebat

dalam keadaan hati yang resah, maghrib tadi saya baca yaasin. sedekahkan kepada 'mereka' :)
berdoa agar selepas ini semuanya akan baik-baik sahaja.

dan tengah scroll wall fb, saya nampak gambar ini.

ya Allah, golongkan aku dalam kelompok ini.
dan untuk 'mereka' juga.

Allah sedang memujuk saya :)

Sunday, July 15, 2012

i am

saya seorang yang bersungguh-sugguh dalam setiap apa yang saya mahukan.
bila saya sudah menetapkan sesuatu target, saya akan buat sampai saya capai target itu.
bila saya yakin dengan sesuatu perkara, saya akan pegang dan tak peduli apa sahaja orang akan cakap.

kritiklah..cakaplah saya obses, keterlaluan atau apa sahaja.
saya takkan berubah kerana anda.
saya tahu apa yang saya mahukan dalam hidup saya.

sebab saya adalah saya :) anda boleh cakap apa sahaja tapi yang membuat keputusan dalam hidup saya cuma SAYA :)

Saturday, July 14, 2012

damia dan bf @1year10months :)

damia masuk 1tahun 10bulan pada 20 julai ini :)
dan mama mengandungkan adik 22 minggu :)
alhamdulillah..alhamdulillah..ianya nikmat yang selalu lupa saya syukuri.astaghfirullah..

damia masih minum susu ibu. tapi sekarang, untuk ke nursery damia minum susu kotak.
ramai yang tanya kenapa tak bagi susu tepung?saya jawab, saya tak percaya pada susu formula.
sorry, pandangan masing-masing kan :)

saya dah berhenti memerah susu sejak mengandung 3bulan..sejak produksi susu sangat merudum, sakit perut semasa memerah dan kepenatan yang melampau, saya decide untuk berhenti mengepam. uwaaaa..setahun lebih mengepam (spectra3 saya dah jual!) dan sekarang saya sangat rinduuuuuuuuuu nak mengepam!

selama 2 bulan damia bertahan dgn frozen ebm, sekarang stok dalam df ada tinggal 5, 6 ketul lagi. dan kami pulak pindah rumah, nursery baru tak handle ebm. memang la boleh je nak ajar dorang tapi memandangkan stok dah tinggal nyawa-nyawa ikan, saya dan suami decide utk biarkan je damia minum susu kotak semasa di nursery. kat rumah, masih mengempeng sepenuhnya :)

damia masih bangun malam, menyusu macam biasa. tak tahulah, bila saya picit-picit cik b, susu macam dah takde. dah tak nampak susu putih yang keluar tapi damia tetap 'hek hek' nak susu siang-malam. okey, mungkin susu masih ada, damia je yang tau kan :)

lagipun damia dah besar, susu bukan keutamaannya lagi. damia cuma mahukan mamanya. yang selalu tinggalkan dia keluar bekerja masa dia belum celik mata, yang selalu moody dan selalu marah-marah dia sebab dia dah mula nakal, damia cuma nak bau saya, nak bermanja dengan saya :) its okey kakak..mama bagi je kakak menyusu. mama pun tak nak wean off damia lagi :)

saya tak sabar nak tunggu november ni. nak tunggu adik keluar, nak mula mengepam dan mengumpul stok semula. hopefully masa tu saya ada peluang utk merasa nikmatnya menyusukn kakak dan adik serentak. tandem nursing! cannot wait! :)

Tuesday, July 10, 2012

renovation cost

okey..okey..dah janji nak sambung cerita pasal renovation rumah kan :)
dah berpeluh-peluh ketiak membayar downpayment, bayar peguam la, bayar itu-ini untuk urusan pembelian rumah, sampai pulak bab nak renovate rumah..laaaaagi menggigil acik you!

pertama sekali, tengok bahagian dapur dulu. tak lengkapla dapur tanpa kitchen cabinet kan.
kami survey kitchen cabinet kat puchong, nah ambik ko! yg simple-simple je pun dah RM7000. memandai je apek tu kira-kira bagi harga kan. dia ingat duit jatuh dari langit gamaknya.
so kami decide untuk ambik dari kajang. murah sikit la kot.

ini design pilihan saya. alamak, saya kurang pasti la ukurannya mcm mana. tapi untuk design ni harga RM4100..haa..yg tang harga tu saya ingat la ;p ni pun table top yang paling murah, a.k.a table top melamine. kalau yg granit mau laaaagi mahal la..
kalau ikut iklan kedai tu, kata harga dari kilang.saya pun tak tau la RM4100 tu mahal ke tak. kami pun dah tak survey tempat lain dah. kalau korang rajin, pegi la dua-tiga buah kedai lagi. don't worry, biasanya dorang memang sediakan perkhidmatan design free utk dapatkan quotation harga :)


then kitorang tambah breakfast table. kalau ikut rumah asal, wall ni berdiri la sensorang kat situ. nampak macam pelik kan. so kitorang tambah la sikit atas dia supaya leh jadi meja. yang ni pun harga dah RM450. ambik kat kedai yang sama je dengan kitchen cabinet tu.


rupa breakfast table dari luar. angan-angan kami, nak beli kerusi tinggi yang kat ikea tu, leh la buat ala-ala mini bar kat sini :) tapi belum sempat lagi nak g sana..hm..kena ada list yang panjang ni untuk ke ikea :)


next, kami buat plaster ceiling seluruh rumah. dari hall, ruang makan, dapur, bilik-bilik tidur, even toilet dan stor pun dah tukar ke plaster ceiling. bukan apa, ceiling lama yang just papan biasa tu, lama-lama sure rosak la, melendut la..kami dok berkira-kira, one day mesti nak kena tukar gak, masa tu dengan anak-anak yang kecik, sure dah susah nak buat renovation rumah yang melibatkan ceiling ni. so alang-alang nak buat, biar buat satu rumah terus. senang! lepas ni dah tak payah fikir pasal ceiling dah :)


sekali tukar dengan semua soket yang ada kat rumah ni. banyak juga nak buat masa nak pasang plaster ceiling ni. sebab ceiling rumah ni rendah, dorang tak boleh just terus plaster je. dorang kena bukak semua ceiling asal, buat balik semua wiring lampu, tambah wiring+kipas dalam bilik tidur.


pasang juga aircond point dalam bilik. tapi aircond nya belum ada :) saja pasang dulu sebab kalau pasang kemudian pun, nak kena tebuk-tebuk balik. macam susah je pasang kemudian kan. pasang awal-awal, nanti bila dah ada aircondnya, terus pasang je :) tunggu insan bertuah turun dari langit nak sponsor aircond untuk kami la ;p


pasang dua biji kipas dalam bilik tidur utama dan second room. third room ada wiring kipas je, kipas belum beli :)


okey, semua kerja plaster ceiling, wiring, aircond point dan tukar-menukar soket tu melibatkan kos sebanyak RM9900 :) haaa..sila buat kira-kira untuk renovation rumah anda pulak ye :)

untuk kos cat pulak, dalam RM 500 la rumah kecik ni. itupun buat sendiri. encik suami, ayah dan adik-adik saya la duk mengecat rumah ni. banyak keje gak, nak cat putih samua rumah, lepas tu baru cat fink :) kalau nak upah orang memang boleh, tapi kosnya ribu-ribu jugak. sebab nak jimat, cat je la sendiri :)

kalau major renovation, itu je la yang kami buat. tak termasuk lagi beli barang-barang, dua buah kipas cantik kat ruang tamu dan dining hall, dah RM 600, langsir kat ruang tamu RM 850, set bilik tidur dan meja makan RM 5000..kami tak pernah beli set bilik tidur dan meja makan lagi. nasib baik mak saya sponsor yang set bilik tidur tu :) dia nak kami beli yang kayu, tak nak beli yang biasa-biasa sebab dia kata nanti tak tahan lama..hah, alhamdulillah, dah ada yang nak sponsor tang tu pun dah cukup baik :)

pening kepala nak fikir kalau kira pasal duit ni kan. bak kata ayah saya, biasala, nak masuk rumah baru memang macam ni. even kalau beli rumah baru pun nak kena pasang grill, kena tinted sliding door, kalau nak tambah plaster ceiling, lebih kurang mcm ni jugak kosnya :) tapi sebab memikirkan ia adalah rumah sendiri, memang tutup mata je la nak membayar semua-semua tu. rasa puas dan berbaloi berhabis untuk rumah kita sendiri..puas hati!

ni pun sebenarnya banyak lagi nak buat. nak tukar pintu la, nak betulkan sikit bilik air la..tapi yang lain-lain tu pelan-pelan la..rumah kami kecik je. kalau dah buat semua nanti tahun-tahun depan kami dah tak tau nak buat apa..haha, alasan! padahal dana dah tak cukup :) kena kumpul duit semula. masih ada misi yang hendak dicapai awal tahun depan :)

menyelit sikit, view dari rumah kami yang tingkat 8 tu :)


swimming pool yang betul-betul bawah tingkat rumah. selalu duk terfikir, boleh tak nak terjun terus dari sini? nak mati??


perasan tak ada mcD di situ? :)


guard berpalang :)


dah habis cerita kos renovation. bolehla anda start buat bajet untuk rumah masing-masing pulak kan :))

Sunday, July 8, 2012

rumah lama-rumah baru


assalamualaikum wbt :)
wah wah wah..lama betul tu acik jihan bercuti dari berbelog kan.
acik jihan tu sibuk pindah rumah la.

finally,alhamdulillah..alhamdulillah..
di usia jejak 27tahun (tak nak mengaku 27 tu..kata belum birthday, so masih kira 26 la kan..kan ;p )
akhirnya kami memiliki sebuah rumah sendiri :)
walaupun kecil, just sebuah rumah apartmen dengan keluasan 950sf, ia masih sebuah rumah kan :)

kami start mengusha rumah hujung tahun 2011.
susahnya nak cari sebuah rumah yang memenuhi citarasa kami di area KL ni tau.
banyak benda yang dipertimbangkan, termasuk la kiraan syiling-syiling di dalam tabung, adakah mampu membayar duit muka ataupun tidak..kehkehkeh..

lagi susah hati bila saya mengajar PJ, encik suami keje kat Kelana Jaya. oh oh, kami betul-betul di kawasan berkepadatan tinggi, dengan kos hidup yang sangat tinggi dan gaji yang sederhana :)

kalau nak rumah yang bertanah, area sini semuanya RM300k ke atas. tak mampu rasanya kami nak cari dengan pendapatan sekarang. kalau nak pun, boleh la cari luar area lembah klang.
tapi..tapi..tak berbaloi rasanya nak cari rumah yang jauh dari tempat keje, dengan kos berulang-alik lagi..isk isk isk..cukuplah 2tahun setengah saya berulang kajang-pj. dah tak sanggup rasanya nak keluar pagi2 buta dan meninggalkan anak nun berpuluh-puluh kilometer di taska berhampiran rumah kan.
haaa..jgn kata cikgu senang nak tukar tau. zaman sekarang ni pun cikgu-cikgi susah nak dapat tukar. carilah cable yang peling kuat ataupun berserahlah kepada rezeki..

jadi, pilihan yang ada mestilah rumah atas awan kan :) wah, atas awan gitu ;p
kami survey di Kelana  Jaya, kondominium biasa pun dah berharga RM260K..ha betul!.sila bulatkan mata anda. beginilah nilai hartanah di area KL ni.
usha punya usha, hari-hari bukak mudah.my dan web-web yang seangkatan dengannya, inilah yang kami jumpa.
memang betul, pada awalnya ia bukan 'rumah idaman' saya ;(
banyak yang perlu kami buat untuk mencantikkan ia supaya menjadi rumah idaman kami.

sebuah apartmen kos sederhana berharga RM 134k.
kami decide utk beli rumah ni memandangkan apartmen ni dilengkapi dengan pondok jaga siap berpalang, hanya residen je boleh masuk, even kete nak masuk kena guna touch-card. ada swimming pool, at least anak-anak kecil saya ada tempat bermain nanti, maklumlah, rumah takde laman kan :) ada 2 lif setiap blok, rumah kami tingkat 8, harap-harapnya lif takkan rosak selama saya duduk sini..hehehe..
kemudahan pun banyak. apartmen ni berhadapan dengan shell, senang acik nak isi minyak tau!
ada banyak kedai dan tempat makan..hoho, seberang jalan ada mcD. bila-bila separa rajin yang tak masak, boleh la sy drive tru saja..ngehngehngeh..

lagipun bila difikirkan, aparmen area puchong boleh dijadikan aset tau. setelah saya riki-riki harga sewa di sini, sewa pun mencecah RM800, sedangkan saya bayar kat bank RM630 je sebulan. lumayan kan :)

ha..banyak membebel je kan acik tu.
acik nak tunjuk gambar sebelum dan selepas renovation rumah ni.

yang ni gambar-gambar masa kami ambil kunci dari owner lama.

hall

*ini tidak termasuk dalam urusan jual-beli*

hall lama-tengok siling tu siling lama. benda pertama yang encik suami suarakan kepada saya ialah tukar siling kepada plaster ceiling :)

second room

dapur yang takde apa-apa langsung


owner lama, owner baru dan ejen kami :)
kesian kan gambar-gambar di atas nun..
jenuh la acik mengorek tabungan untuk merenovate rumah ni supaya ia lebih selesa untuk kami.
dan alhamdulillah..kebetulan saya boleh keluarkan duit kwsp, jadi saya dan encik suami senyum-senyum je la nak plan untuk renovate rumah ni.

banyak yang kami buat. keseluruhan rumah ditukar kepada plaster ceiling, wiring baru sebab tukar semua lampu dan pasang kipas di semua bilik. rumah asal memang takde kipas dalam bilik tau.
pasang aircond point dalam master bedroom, pasang kitchen cabinet, dan cat baru.

dan alhamdulillah..rumah ini sudah bertukar wajah kepada begini :)

hall baru, warna rumah saya yang pilih.haha, diktator kan :) tapi encik suami pun suka tau!

kitchen cabinet saya yang baru. berseri sikit la dapur kecik saya ni



plaster ceiling dan kipas baru :)










sebenarnya kami tak siap lagi nak hias-hias rumah ni.
banyak lagi sebenarnya impian di hati nak buat itu-ini, tapi memandangkan kos tidak mencukupi, kena lah tangguhkan hasrat ke bulan yang lain.
kita cari duit banyak-banyak lagi la encik suami ye :)
nanti saya cerita dengan anda kos merenovate rumah ni ya :)