Saturday, February 25, 2012

rutin harian mama damia

selalunya saya baca jadual harian supermaks yang lain, rasa kerdil je diri ini.
oh.oh rupanya mereka lebih rajin dari saya, dan saya kurang rajin dari mereka. wah, apakah?

mari la saya share jadual mama damia ni ye :)

hari saya bermula seawal 5am, ahaks, ramai lagi yang lebih awal ye ;p
bangun, mandi dan terus capai pam kesayangan hamba itew.
biasanya 5.10am-5.35am adalah waktu mengepam, sesambil menghapdet status fesbuk, dan mengintai-ngintai KIM kechentaanku :)

5.35am, siap mengepam, saya turun ke bawah, masak air, bilas corong pam, simpan susu yang baru diperah.
sambil tunggu air masak, saya kemas-kemas susu damia, masukkan dalam botol ikut sukatan dan nomborkan. nanti encik suami just masukkan dalam cooler bag sebelum dia hantar cik damia ke sekolah.
air masak, bancuh nescafe 2 mug, satu untuk saya, satu lagi untuk encik suami. encik suami akan minum sebelum dia pegi keje nanti :)
dari umur 16tahun, nescafe setiap pagi adalah wajib bagi saya. hah, yang ni kalau tak dapat sehari memang la gelap gulita hariku *wah, berdrama seketika!* tapi still, saya akan limitkan satu mug sahaja sehari. okey, saya mengaku kadang-kadang terlebih juga ;p

6am, naik semula ke atas, bersiap dan solat subuh. kalau awal-awal tahun macam ni, subuh masuk lambat, jadi saya solat dengan pakaian kerja yang lengkap bertudung! ha ah, rasa tak sempat la kalau dah solat tu baru nak pakai tudung semua..kalau dah siap-siap pakai tudung, lepas solat saya terus gerak pegi kerja je.

lepas solat subuh saya turun bawah, kemas beg pam, cooler bag dan botol air saya ke sekolah. masukkan barang-barang dalam kereta. encik suami panaskan enjin, bukakan pintu gate dan biasanya saya gerak ke sekolah dalam pukul 6.15am-6.20am.

perjalanan 33km kajang-pj ni dah tak rasa jauh dah. yelah, dah 2tahun lebih duk berulang-alik kan. saya memang sengaja keluar awal, nak mengelak jam. keluar waktu ini pun kereta dah banyak, nak-nak kat area hubungan timur barat depan midvalley tu. belum kira sakit jantung tengok orang lain duk asyik potong line je..paling tak suka okeh org yang xnak ikut queue.

biasa saya sampai sekolah pukul 6.55am camtu.thumb-in dan bermulala hari kalut saya.
ke hulu-hilir naik tangga turun tangga, terjerit-jerit sepanjang hari, memang memenatkan. lagi-lagi saya mengajar budak-budak form 1 dan form 2, masing-masing pun masih berperangai kanak-kanak ribena. fuhhh..tapi kadang-kadang saya tersenyum-senyum tengok gelagat bebudak ni, semuanya mengingatkan saya pada zaman persekolahan saya dahulu kala. dorang main ejek-ejek nama ayah, main sep-sep(tahukah?) hoho, they made my day everyday!

isnin hingga rabu, balik sekolah kul 2.30pm, kalau kena duty ko-k, sila la stayback sampai rasa nak pengsan kat sekolah tu ;p balik pukul 5pm,6pm, pastu sure jam kat federal hgway, memang menyakitkan semua-semuanya. dahla badan penat..terfikir mcm mana la orang yang duk hari-hari makan jam sapu atas roti layan jam tu.

kalau saya balik tepat 2.30pm, biasanya saya akan sampai area kajang dalam 3.30pm, then ambik makcik kecik kat taska dia. sampai rumah, dengan tak sempat nak bukak tudung, sure anak kecik tu nak mintak nenen dia. tak menyempat langsung, lambat sikit mula la start enjin dia tu, nangis macam kena dera je.

menyusukan damia sambil baring dan saya terlelap sama..hoho,penyusuan susu ibu kan merembeskan hormon oksitoksin yang menyebabkan anak dan ibu menjadi tenang dan mudah mengantuk. ha ha, alasan!

tidur petang dalam sejam dua untuk recharge energy, bangun semula, solat asar dan siap-siap untuk memasak makan malam.
biasanya sebelum balik sekolah kena tanya encik suami nak makan apa :)
nanti balik sekolah saya singgah kedai runcit dan beli apa-apa yang patut untuk memenuhi selera encik suami.
oh, saya bukannya memasak tiap-tiap hari ok.
kalau betul-betul penat, saya akan mintak cuti dari encik suami dan kami makan di luar saja.
simple kan encik suami saya..tak banyak kerenah. love u dear :)

siap masak sebelum maghrib, solat maghrib dan mengaji dengan damia.
tunggu encik suami balik, dan dinner sama-sama.

lepas dinner, saya kemas dapur, basuh botol-botol susu damia, encik suami kemas meja dan kemas anak..
lepas siap kemas, perkara yang paling saya suka hari-hari, simpan stok susu :)
susu-susu yang damia tak minum masa kat nursery saya pindahkan ke dalam storage bag, dan masukkan dalam deep freezer :)

then rehat kejap, tengok tv, tengok suami, tengok anak ;p
iron baju, solat isyak dan masuk tidur pukul 11pm (saya hairan kenapa kena sebut masuk tidur?ataupun pergi tidur?)
dan tidur sampai 5am, dan berulang lagi rutin saya saperti di atas :)

berapa banyak dan daaa... ;p

Tuesday, February 21, 2012

blogger tegar

assalamualaikum wbt :)

haaaaaaaaaa...tau tak selama ni siapa yang taip entry-entry dalam blog ini?
jeng..jeng..jeng..
.
..
...
....
.....
......
.......
........
.........
..........
...........
............
.............
..............
...............
................
.................
 
ini lah orangnya.


memang blogger tegar kan?

Monday, February 20, 2012

kebaikan


sepanjang hari saya terfikir,
berapa banyak kebaikan saya beri pada orang lain?
sedangkan saya selalu mengharap kebaikan orang pada saya.

ingat dua perkara, lupakan dua perkara.
ingat kebaikan orang kepada kita, ingat kejahatan kita kepada orang.
lupakan kebaikan kita kepada orang, lupakan kejahatan orang kepada kita.

semoga kita sentiasa memberi yang baik-baik dalam kehidupan.
ameennn :)

Saturday, February 18, 2012

breastfeeding tips

assalamualaikum wbt :)
di pagi cuti update belog ya mama!

pagi ni saya mengepam macam biasa.
oh, ni dah jadi rutin sejak lebih setahun yang lepas tau.
walaupun hari cuti, cuti sekolah ke, weekend ke..saya akan mengepam di subuh hari :)
tak susah ke?ala..tak susah la..alah bisa tegal biasa.
tengok pejam-celik-pejam celik saya dah mengepam selama setahun lima bulan :))

hari ni ini hasilnya.


alhamdulillah, 3oz..biasanya saya dapat 2oz, semalam saya dapat 1oz. selalunya kalau dapat banyak, saya gembira, rezeki anak-anak saya. kalau dapat sikit pun saya gembira sebab saya tau selain dari yang sikit tu, selebihnya dah masuk dalam perut damia :) harus gembira kalau susu kita masuk ke perut anak dan menjadi sumber tenaga, menjadi darah daging..kan..kan?

mahu tips menyusukan?
bagi saya satu je tips yang paling utama. KONSISTEN!
ada lagi?
tetapkan jadual mengepam dan mesti ikut jadual tersebut.
mula mengumpul stok yang banyak semasa dalam cuti bersalin.
semasa mula bekerja, pastikan pengosongan breast dilakukan dengan efisien, pam setiap 3jam-4jam.
kalau sangat-sangat tak sempat, gantilah sesi yang tertinggal dengan powerpumping semasa di rumah.

ops, jangan skip mengepam di rumah. bagi saya, kalaupun tidak dilakukan dengan kerap seperti semasa kita di tempat kerja, satu sesi di subuh hari sudah banyak membantu.
hei..hei..2oz tu lebih baik dari saya sambung tido dan tidak dapat apa-apa tau!

janganlah rasa gembira bila anda sudah menggunakan stok anda tanpa menggantinya semula.
pastikan stok sentiasa rotate, sentiasa ada stok yang baru.
ingatlah tidak sepanjang masa kita dapat hasil yang meriah. ada masa sakit, masa period, even kadang-kadang kita tak tau kenapa susu kita tiba-tiba drop.

saya sangat merindui masa-masa kemeriahan macam gambar di bawah.
tapi kena la akur sebab damia dah jadi budak besar la sangat.
ini perahan sesi pagi beberapa bulan lepas. yang paling meriah dalam rekod la ni kot :)

tak kiralah berapa hasilnya, tolongla mengepam, mengepam dan mengepam.
tak perlu ada alasan tak sempat, anak asyik nak mengempeng je.
ibu-ibu sendiri tahu bila masanya anda 'ada masa' untuk mengepam itu.
hendak seribu daya, tak mahu seribu dalih.

saya enjoy dengan journey ini :)
breastfeeding is really my passion!

melihat perkembangan anak di depan mata. dari tidak pandai apa-apa, sampai dah tahu macam-macam :)
kalau diberi pilihan, saya mahu jadi SAHM, duduk rumah dan menjaga anak sendiri.
tapi..tapi..tapi..saya mahu juga jadi ibu bekerjaya :)
jadi dengan breastfeeding, walaupun jauh di mata, susu saya masih ada bersama damia.
cool kan?

mencium pipi, membelai rambut, mengeletek perut, menilai setiap inci tubuhnya, saya bahagia bila ingat semuanya tumbuh dari air susu mama :) syukur alhamdulillah..alhamdulillah..
saya tak tau sampai apa akan berlaku di masa depan.
yang saya tahu, dengan setiap kesempatan yang ada sekarang, saya mesti memberi yang terbaik untuk damia :)

breastfeeding is sunnah!

Thursday, February 16, 2012

update ebm

assalamualaikum wbt :)
saja nak update stok ebm saya di usia damia 1tahun 5bulan.
dan dua orang lagi anak susuan, ahmad wafiy dan khalilah.


dah tak banyak, tapi saya gembira sebab saya tak pernah buang ebm yang expired :)
setiap titis susu dimanfaatkan sepenuhnya, alhamdulillah..
mengira-ngira stok ebm, saya duk terfikir agaknya berapa minggu atau bulan lagi saya mampu bertahan?
kalau untuk damia saya tak kisah sangat, sebab damia dah tak mahu ebm semasa di taska.
untuk anak yang berdua lagi?

eh cop! cop! tapi saya tak stres pun :) takpe, saya usaha lagi yang terdaya.
*strictly no stress for bf mommy, nanti susu drop tau*
saya percaya, tiap anak ada rezeki masing-masing.
kita hanya berusaha, selebihnya terserah pada yang di atas sana :)

Monday, February 13, 2012

anak ketiga saya

**entry ni lama tertunggak dalam draft-saya tunggu green light ummi fana untuk saya publish gambar anaknya :) **

assalamualaikum w.b.t :)

wah,senyum-senyum acik bagi salam ya.
ada apa-apa kah?
haa,mestiii ada..

okeh, masih cerita pasal breastfeeding journey saya :)
damia masuk 1 tahun 5 bulan februari ni..oh, bulah depan sudah setahun setengah :)
masih menyusu sepenuhnya dengan stok masih bernyawa dalam df..alhamdulillah...

last week ummi fana msg di fb saya, bertanya kalau saya ada kawan atau saya sendiri mahu jadi ibu susuan kepada anaknya..
hmm..jawapannya,saya tiada kawan yang ada stok berlebihan.
*oh,puas saya fikir solution utk soalan ini tau ;p *
dalam hati saya, kalau la ramai ibu yang aware untuk mengepam-mengepam-mengepam, kumpul stok dengan banyak dan boleh membantu ibu-ibu lain kan bagus..

saya berbincang dengan encik suami, soalan cepu cemas darinya ialah "mama mampu ke?"
adoi..kalau nak ikutkan,saya dah tak mampu nak produce susu macam dulu-dulu.
hasil perahan harian saya sekarang berlegar-legar sekitar 9oz. damia minum lebih kurang 2oz-4oz sehari, jadi saya boleh la menyimpan dalam 5oz sehari..fuh, dah tak mampu nak cecah belas-belas oz macam dulu-dulu.
*nota laktasi : semakin meningkat usia anak, susu juga semakin berkurang sebab kurangnya demand, anak dah mula makan dan ada pelbagai sebab lagi-yang saya terima sebagai inilah-lumrahnya*

tapi..tapi..jauh di sudut hati, saya sangat kasihan dengan anak ini. aih,bajet keibuan sungguh kan ;p
betul, kalau ada pilihan, saya tak mahu lihat anak disusukan dengan susu formula..entah la kenapa ada perasaan macam ni.(tapi bagus juga kan? ;p )

setelah mempertimbangkan pelbagai sudut, saya bertekad mahu membantu anak ini sedaya yang boleh. saya tahu mungkin saya tak mampu nak tolong dalam jangka masa yang lama, tapi saya akan cuba membantu sementara ummi anak ni berusaha membanyakkan susunya sendiri :)
ya Allah, permudahkanlah..

jadi, perkenalkan anak ketiga saya *jeng-jeng-jeng*

ini khalilah :) lahir pada 3 jun 2011, baru 8 bulan usianya.
target saya dan ummi fana, paling kurang pun biar khalilah dapat minum susu ibu sampai umur setahun.
kita sama-sama usahakan ya ummi :)
ya Allah, limpahkan rezeki untuk anak ini minum susu kami, sebaik-baik makanan yang Engkau kurniakan kepada anak-anak kami..amin..

status facebook saya pada 9 februari lepas :
seorang lagi 'adik segera' utk damia.menjadi seorg ibu susuan,sy bharap anak2 ini akan jd saham akhirat sy.susu sy mjadi darah daging mereka,moga2 bila mereka berbuat kebaikan,tempiasnya dpt kat sy.bila mereka mdoakan ibu bapa mereka,semoga doa tu juga dpt pada sy :) 
*mode ibu beranak tiga*

bila saya sebut saya ada anak susuan, mesti ada yang buat muka pelik dan bertanya "nanti kalau terkawin adik-beradik sesusuan mcm mana?"
acik tu senyum-senyum je tepuk dahi. saya dah buat yang terbaik, saya akan simpan copy surat beranak anak-anak susuan saya, saya akan sentiasa keep-in-touch dengan family anak-anak susuan saya. bila anak-anak ini sudah faham, saya akan terangkan hubungan adik-beradik mereka. selebihnya, saya berserah pada Allah. saya percaya Allah menggerakkan hati saya untuk buat semua ni. jodoh pertemuan kan di tanganNya. saya berdoa dan percaya Allah akan membantu saya memelihara hubungan ini :)

Sunday, February 12, 2012

mainan psikologi

assalamualaikum mommies :)

bulan ni damia masuk 1tahun 5 bulan..bulan depan setahun setengah :)) *mama senyum sampai telinga*

sejak naik sekolah januari lepas, damia refuse utk minum ebm..pheww..perangai apa pulak ni nakk..
cikgu dia kata dia buat main je. main tuang-tuang, pastu lap guna seluar dia.
tapi bila balik rumah siapla, melekat je dia dengan mama, nak menyusu puas-puas :)
saya duk tanya-tanya kat encik gugel, rupanya memang ada jenis baby macam ni.
sebab dia dah tau lebih syok direct feeding daripada guna botol.

lagipun damia dah lepas setahun, so nutrien utamanya dari pemakanan, susu hanya pelengkap.
penyusuan selepas setahun lebih kepada emotional purposes. anak nak bermanja dengan ibu, rindukan bau ibu lebih-lebih lagi bila ditinggalkan ibu masa pegi kerja.
dia menyusu bukan sebab lapar sangat pun :) dia nak mama dia je :))

tapi saya tetap bekalkan ebm untuk damia ke nursery.
selalunya saya bekalkan 3oz x 4botol.
tapi yang luak cuma 2 botol.
tu pun dia main-main, tak minum betul-betul pun.
akhirnya terpaksa la cikgu2 tu buang..sayang kan..

jadi sejak-sejak saya dah ada anak tiga ni, saya kena la jimat-jimatkan ebm saya kan.
so langkah awal, nak bekalkan 2oz x 4botol je ke nursery.
tak nak bekalkan terus kang macam tak sampai hati plak.
kalau isi 2oz je tiap botol, kalau terbuang pun tak la rasa ralat sangat kot :)

tapi, masalah saya, bila isi 2oz dalam botol berkapasiti 5oz, nampak sangat sikitnya.
haha,kena main psikologi di sini.
makanya saya pun beli botol berkapasiti 2oz ni..


comel kan botol-botol baru saya berderet macam ni :)


kat level 1oz ada tulis 'tq mom' kat level 2oz ada tulis 'love u mom'
senyum-senyum acik tu baca tau :))
sebenarnya botol ni untuk new mommies yang baru-baru mengepam.
yela, di awal kelahiran, susu tak establish sepenuhnya lagi.
pam pun dapat sikit, so kalau simpan dalam botol mcm ni, nampak la macam banyak walau hakikatnya 2oz je kan :) motivasi tu..

okeh, mari lihat macam mana mainan psikologi oleh botol ini.
ini 2oz susu yang dimasukkan dalam botol berkapasiti 5oz.
alahai, nampak sangat ciputnya kan..


dan ditransfer ke botol berkapasiti 2oz.
nampak 'banyak' sebab botol ni penuh kan :)
*acik tu tersenyum lagi sampai telinga*


jadi inilah bekalan esok hari untuk little momot saya :)
minum betul-betul nak..gigih mama mengepam ni.


botol-botol lama yang perlu direvise semula.
ada yang dah perlu dibuang sebab dah lebih 6 bulan digunakan.
harusss dah expired!


happy working mom :)

Saturday, February 11, 2012

oh pms..

PMS..PMS..buat mood saya swing tak tentu pasal~pheww..
ya..ya,jauh di sudut hati agak terkilan usaha masih tak membuahkan hasil.

ha..ha..ha..boleh tak nak rasa macam tu?
then i sit and think, Allah knows better.
bila dia nak bagi rezeki, bila masanya kita betul-betul bersedia dan layak menerima amanahNya lagi :)
hikmahnya, saya masih boleh terus menyusukan damia.

seriously i'm afraid of kena berhentikan penyusuan damia jika ada complication, bleeding, atau treaten misscarriage during pregnancy.
fuh..fuh..masa fikir pasal ni tetiba rasa bersyukur sebab belum ada rezeki untuk preggy lagi :)
Allah ada perancangan yang terbaik untuk kita.
Yakinlah!

Monday, February 6, 2012

sedekah

Dari Abu Hurairah radhiallahu 'anhu, bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, 'Tidaklah sedekah itu mengurangi harta, dan tidaklah Allah menambah bagi seorang hamba dengan pemberian maafnya (kepada saudaranya,) kecuali kemuliaan (di dunia dan akhirat), serta tidaklah seseorang merendahkan diri karena Allah kecuali Dia akan meninggikan (derajat)nya (di dunia dan akhirat).'” (HR. Muslim, no. 2588 dan imam-imam lainnya).

(Orang-orang yang bertakwa yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang, maupun sempit, dan orang-orang yang (selalu) menahan amarahnya, serta (mudah) memaafkan (kesalahan) orang lain. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.” (Qs. Ali 'Imran: 134).

Allahuakbar..segala rezeki yang Allah kurniakan bukan milikku semuanya, tetapi ada bahagian untuk dikongsi dengan orang lain.

Ya Allah, permudahkanlah...

Wednesday, February 1, 2012

human milk vs formula milk

assalamualaikum w.b.t :)
fakta ni saya ambil di http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/why-breast-best/comparison-human-milk-and-formula

p/s happy reading, making decision and happy breastfeeding mommies :)


NUTRIENT FACTOR BREAST MILK CONTAINS FORMULA CONTAINS COMMENT
Fats
  • Rich in brain-building omega 3s, namely DHA and AA
    -Automatically adjusts to infant's needs; levels decline as baby gets older
    -Rich in cholesterol
    -Nearly completely absorbed
    -Contains fat-digesting enzyme, lipase
-No DHA
-Doesn't adjust to infant's needs
-No cholesterol
-Not completely absorbed
-No lipase
Fat is the most important nutrient in breastmilk; the absence of cholesterol and DHA, vital nutrients for growing brains and bodies, may predispose a child to adult heart and central nervous system diseases. Leftover, unabsorbed fat accounts for unpleasant smelling stools in formula-fed babies.
Protein -Soft, easily-digestible whey
-More completely absorbed; higher in the milk of mothers who deliver preterm
-Lactoferrin for intestinal health
-Lysozyme, an antimicrobial
-Rich in brain-and-body- building protein components
-Rich in growth factors
-Contains sleep-inducing proteins
-Harder-to-digest casein curds
-Not completely absorbed, more waste, harder on kidneys
-No lactoferrin, or only a trace
-No lysozyme
-Deficient or low in some brain-and body-building proteins
-Deficient in growth factors
-Does not contain as many sleep-inducing proteins.
Infants aren't allergic to human milk protein.
Carbohdrates -Rich in lactose
-Rich in oligosaccharides, which promote intestinal health
-No lactose in some formulas
-Deficient in oligosaccharides
Lactose is considered an important carbohydrate for brain development. Studies show the level of lactose in the milk of a species correlates with the size of the brain of that species.
Immune Boosters -Rich in living white blood cells, millions per feeding
-Rich in immunoglobulins
-No live white blood cells-or any other cells. Dead food has less immunological benefit.
-Few immunoglobulins and most are the wrong kind
When mother is exposed to a germ, she makes antibodies to that germ and gives these antibodies to her infant via her milk.
Vitamins and Minerals -Better absorbed, especially iron, zinc, and calcium
-Iron is 50 to 75 percent absorbed.
-Contains more selenium (an antioxidant)
-Not absorbed as well
-Iron is 5 to 10 percent absorbed
-Contains less selenium (an antioxidant)
Vitamins and minerals in breast milk enjoy a higher bioavailability-that is, a greater percentage is absorbed. To compensate, more is added to formula, which makes it harder to digest.
Enzymes and Hormones -Rich in digestive enzymes, such as lipase and amylase
-Rich in many hormones: thyroid, prolactin, oxytocin, and more than fifteen others
-Varies with mother's diet
-Processing kills digestive enzymes
-Processing kills hormones, which are not human to begin with
-Always tastes the same
Digestive enzymes promote intestinal health. Hormones contribute to the overall biochemical balance and well- being of baby.
By taking on the flavor of mother's diet, breastmilk shapes the tastes of the child to family foods.
Cost -Around $600 a year in extra food for mother -Around $1,200 a year
-Up to $2,500 a year for hypoallergenic formulas
-Cost for bottles and other supplies
-Lost income when baby is ill