Saturday, December 31, 2011

tahun baru 2012


selamat tahun baru semua :)
dari seorang mak yang sakit parut, eh sakit perut.
ha-ah,seminggu ni perut saya macam ada something yang tak beres.

hari selasa sangat sakit sampai saya terpaksa keluar dari meeting dan berehat di surau.
wah, berehat tu..tak agak-agak!
sepanjang hari muntah-muntah dan perut memulas-mulas..rasa macam contraction masa nak bersalin tu tau.
mula la fikir yang bukan-bukan-mengandung kah?keguguran kah?

rabu,khamis,jumaat-masih sakit-sakit perut..rasa glug-glug-glug ada angin dalam perut.
bubuh minyak panas, masih tak hilang-hilang-sampai-rasa-nak-saman-mydin-jual-minyak-tak-mujarab! hah?

sabtu-marathon kenduri-makan on time, perut elok je tak meragam :)
hah, agaknya hari selasa, rabu, khamis dan jumaat tu saya makan tak betul.
yela, keluar pagi-pagi pegi meeting, tak makan apa-apa sampai tengah hari.
kat sekolah langsung takde makanan okeh!
geram acik bermeeting dgn perut kosong.

oh,panjangnya cerita sakit perut saya kan?
padahal nak wish tahun baru je pun.
apa azam anda tahun baru ni?
azam saya?
mahu melaksanakan azam tahun lepas..kehkehkeh..
kaedahnya awal tahun je berazam bagai, belum sampai tengah tahun, dah lupa apa yang diazamkan..aihh..

okey..okey, yang paling penting, tahun ni nak melengkapkan misi 2 tahun penyusuan damia :)
ada lagi 8 bulan sebelum 2nd birthday damia.
pastu ada jugak rancangan nak menambah ahli keluarga baru :)
insyaAllah..kalau ada rezeki-yang penting usaha bersungguh-sungguh! kehkehkeh :)
doakan saya ya!

Sunday, December 18, 2011

bulan yang malas

dah nak akhir bulan dah, tapi berapa entry je sempat ditaip kan ;p
mode geleng-geleng pale.

13disember tu saya dah habis jaga stpm, duk melepak-lepak di rumah sampai bosan.
nak masak, saya ni bukan suka masak sangat pun, jadi masak simple2 asalkan boleh mengenyangkan perut suami, saya dan anak..kehkehkeh..

nak mengemas, kejap je pastu mesti dah disepahkan semula.
hah, banyak la alasan ye!
dahtu buat apa cuti ni?

oh ya, damia dah 4 hari demam, malam tido kejap-kejap sebab dia bangun merengek.
sian dia (sian gak kat saya sebab saya naik angin marah dia tengah malam buta..oh..oh..)

ha..ni kot sebab saya tak sempat menulis di sini..boleh cenggitu?

nota jari : minggu depan sudah start meeeeeeeting!

Wednesday, December 14, 2011

pangkor trip dan honeymoon

mood jiwang-jiwangan masih terasa :)
kehkehkeh..cam poyos je kan intro ;p

11 disember lepas anniversary perkahwinan kami- yang kedua..ha ah,baru yang kedua kah?
sangat setahun jagung..takpe..takpe..yang dua tahun ni la akan menjadi dua puluh tahun satu masa nanti kan..insyaAllah..

saya memang nak pergi bercuti, tapi encik suami tu buat2 taktau je request saya ni. marah tau!
asyik tangguh2 je nak buat booking bagai, sampai saya merajuk.
hehe, drama queen sangat kan!
encik suami pun decide bawak saya ke pangkor. hah, tau takut ;p

jadi kami pegi 3 hari 2 malam, 10disember hingga 12disember :)
mari saya cerita perjalanan dan perbelanjaan kami ye.
mana tau anda plan nak pegi tempat yang sama, boleh la buat bajet masing2 :)

10 disember 2011
kami bertolak pagi, pukul 10.30am dari rumah (pagi la sangat kan)
breakfast dan terus bertolak ke lumut.
kami lalu highway plus, keluar ikut bidor.
sebenarnya kalau ikut dekat, boleh lalu sabak bernam-teluk intan.
tapi saya taknak lalu jalan tu, sampai bila-bila..saya sanggup nak lalu jalan jauh.

jadi tol jalan duta ke bidor RM 17.60. heheh..
ni bos kecik tak sabar nak g bercuti :)


on the way :)

kami sampai lumut pukul 3.30pm, check-in hotel dan keluar semula jalan-jalan-cari-makan.
kami spent semalaman kat lumut, stay kat lumut valley resort and condominium.
ini bilik kami, luas kan, macam sebuah kondo, cuma takde bilik je.
selesa la kalau nak pegi by family pun..recommended!


view laut cantik macam org dalam gambar dari balkoni bilik.
oh ya, bilik ni satu malam RM180. including breakfast tau.
encik suami yang booking by online. dia kata kalau tempah online lagi murah dari buat reservation biasa :)
masa ni la baru bersyukur encik suami ada credit card. kalau tak saya asyik pot-pet-pot-pet je dengan credit card tu..ngehngehngeh...


malam tu kami makan seafood :)
kegemaran acik ineh!
nanti saya buat review lain untuk kedai makan ni ek.
kami tak pernah tau pun pasal kedai ni.
kami main terjah je.
nasib baik la sedap dan muuuuurah!
berbaloi-baloi..


kami makan ketam masak pedas, ikan pari bakar, udang masak mentega, sotong goreng tepung, sup sayur, sup ayam. air tembikai laici dan neslo, semuanya RM 77 sahaja. best kan :)


11 disember 2011
pagi anniversary kami dimulakan dengan breakfast di LVRC ini :)


breakfast seawal 8.30am, lepas tu kami terus check-out untuk ke pulau pangkor pulak :)
ambik gambar dulu sebelum gerak :)


park kereta kat sebelah jeti.
dengan kadar RM10 untuk 24jam. don't worry, kalau terlebih beberapa jam, kadar sejam pun dalam 40sen je :)
cik viva duduk diam-diam tau! esok kami ambik awak kat sini :)


sampai kat jeti, beli tiket dan taraaa..boleh naik feri.
tiket RM10 untuk perjalanan pergi balik.
kena la simpan tiket baik-baik sebab masa nak balik nanti dah takde jual tiket lagi.
tak kisah nak naik feri mana dan pukul berapa.
tapi mak aihhh, kena beratur panjang tu.
jenuh makcik-makcik beranak kecik (read as : saya) nak menenangkan anak yang dah mula rimas nak menunggu.



sampai saya kena dudukkan dia atas beg macam ni sebab bos kecik ni asyik nak main je..


"tengok apa tu nak?"


sampai jeti pangkor, kami naik teksi(kat sini teksi tu van) ke hotel.
tak jauh pun, dalam 5km..tapi charge teksi tu RM10 satu teksi.
tapi kami sampai hotel sangat awal.
pukul 11am dan tak boleh check-in lagi.
so kami decide untuk cari kereta sewa dan pusing-pusing pangkor. hureyy!!


pusing-pusing teluk dalam, haih, takut saya dengan jalan raya di sini.
sempit dan banyak kawasan berbukit.
sangat risau okeh bila sampai selekoh dan hampir bertembung dengan kereta bertentangan.

ke teluk nipah yang happening.
ramai gile orang kat sini walaupun masa ni ahad.
biasala..dah musim cuti sekolah kan.


inilah bilik hotel kami.
oh ya, kami stay kat uptown beach resort, kadar bilik ni satu malam RM 86, tapi campur tax semua jadi la RM100..
kecik je biliknya, bilik air pun sangat kecik, tapi boleh la..dah lambat booking, susah la nak demand bilik yang best-best kan ;p

pemandangan luar bilik :)


petang tu kami sambung pusing pangkor lagi.
ingat nak mandi laut, tapi petang tu memang hujan renyai-renyai.
tak boleh la nak bawak si tenit mandi laut.


pusing-pusing sekitar jeti dan beli souvenir :)






12 disember 2011

pagi-pagi dah terjun laut. meroyan tak dapat mandi petang semalam kan..kehkehkeh..


pertama kali damia mandi laut :)
kami terlupa nak bawak pelampung dia, so kena beli pelampung yang lain.
dia sangat suka dengan pelampung yang ada stering ni tau!
dari dalam bilik hotel dia main pelampung ni dan sangat marah kalau kami kempiskan pelampung dia :)

 


 

lepas mandi, naik bilik, bersiap dan sarapan di tepi pantai :)
naik bilik semula, sambung tidur (hah?), bangun pukul 11.30am dan terus check-out.
haih, kejap je 3 hari yang menggembirakan ni berlalu ;(

inilah kereta sewa kami. kadar sewa RM90 untuk sehari semalam ni.
mahal kan, tapi terpaksa la..dah datang pun musim cuti sekolah, demand tinggi jadi harga pun naik la.
tapi dah alang-alang sampai sini rasa rugi la pulak kalau tak round-round pulau ni ye tak?


 
dalam feri, anak kecik ni hanya boleh ditenangkan dengan video upin ipin dalam handphone ayahnya.
sampai tertinjau-tinjau abang kat depan tu nak join damia tengok video.

 

dan kami pun balik semula ke pangkal jalan. eh?
bertolak dari jeti lumut pukul 2.30pm, sampai KL dalam pukul 6.30pm, terus ke the mines.
encik suami belanja makan pizza hut pulak :)

encik suami kata destinasi terakhir percutian kami kali ni :)
terima kasih yang :)


dear encik suami,
terima kasih untuk dua tahun yang membahagiakan.
terima kasih untuk segala pengorbanan.
terima kasih untuk segala kasih-sayang.
terima kasih untuk segala perhatian.
terima kasih untuk segala pengertian.
sampai syg dah tak tau nak cakap macam mana untuk semua yang ada dalam rumah tangga kita sekarang :)
we are perfectly made for each other, kan.

dan terima kasih sayang untuk trip yang menggembirakan ini :)

nota jari : encik suami dah request newborn baby dari saya. cemana tu?



Thursday, December 8, 2011

jadual mengepam sambil menjaga stpm

saya mengupdate blog sambil mengejar anak kecil yang semakin laju memanjat tangga.
oh oh, patutla mak kata saya makin kurus :)

cuti sekolah akhir tahun ni saya jaga stpm.
pertama kali jaga exam awam ni.
haha, untung kan, 3 tahun kerja baru kali ni kena jaga exam.
tapi takde la sepanjang cuti kena jaga.
ada jadualnya, sepanjang stpm ni 9 kali jaga je.
tu pun ikut sesi. kalau kena sesi pagi, kerja sampai tengah hari je.
kalau kena sesi petang, kerja tengah hari sampai petang je.

yang warna fink tu jadual kerja acik ye :)


jadi kali ni nak share jadual mengepam saya sepanjang jaga exam ni :)
saaaaaaaaaangat susah nak maintain stimulation every 3 hours!
yela, satu paper je dah 3jam, belum kira masa kemas-kemas bilik, edar kertas, kutip kertas dan bungkus-bungkus kertas jawapan kan?

memula agak risau gak dengan jadual mengepam saya ni.
hari pertama, tak tau port mengepam kat mana, memang haru biru gak la.
engorge menunggu balik rumah baru nak pam..
oo..ini tak boleh jadi ni.
kena cari strategi supaya breast tidak dibiarkan terlalu penuh untuk jangka masa yang lama.
nota laktasi : bila susu tidak dikeluarkan dlm jangka masa yang lama, otak akan menerima signal yang susu tidak perlu dihasilkan lagi kerana yang sudah ada tidak digunakan. jadi lama-lama supply susu akan berkurangan :)

jadi saya buat begini.
setiap pagi, mengepam pukul 5am adalah wajib! walaupun hari cuti tau!

kalau saya menjaga sesi petang, sepanjang pagi for sure direct feed dengan cinonet tu.
pukul 12 tgh hari saya akan gerak ke tempat bertugas.
patutnya saya kena ada kat situ pukul 1.30pm, tapi saya saja datang awal supaya saya sempat nak mengepam sebelum mula exam :)

okey, biasanya saya sampai situ pukul 12.50pm mcm tu.
terus mengepam selama 20-30minit.
siap mengepam, saya solat zohor dan mula siapkan bilik peperiksaan pukul 1.30pm.


saya suka surau sekolah ni sebab plug dia kat bawah je :)
senang nak capai..kalau kat samad, plug dia tinggi, kena duk dekat-dekat plug supaya leh sampai spectra3 saya tu :)

biasanya disebabkan sepanjang pagi dah direct feed damia, pam tengah hari ni cuma dapat 2oz je.
takpela, target saya bukan nak dapat banyak-banyak.
saya cuma takmau breast dibiarkan tanpa stimulation dalam jangka masa yang lama..tu je :)

sesi petang paper tamat pukul 5pm. masa ni dah sunyi sepi.
memula saya ingat nak stay solat asar jap sebelum menempuh jam untuk balik rumah.
tapi tengok-tengok suasana sangat sunyi lepas pukul 5pm.
yang ada cuma pak guard berbangsa India.
alamak, tak jadi la saya nak stay back kat situ.
saya sanggup rushing balik baru solat asar kat rumah.

hmmm.. kalau saya jaga sesi pagi pulak (ni saya suka ni..)
macam biasa, pam pukul 5am adalah wajib!
tapi biasanya saya lewatkan ke 5.30am camtu..
supaya jaraknya dengan sesi seterusnya tak jauh sangat :)

dalam pukul 6.30am saya gerak dari rumah dan sampai tempat bertugas pukul 7 lebih.
dan 7.30am mula siapkan bilik peperiksaan :)
habis exam pukul 11am, bungkus-bungkus kertas soalan dan taraaa.. bertapa la saya di surau untuk 20-30minit sebelum balik rumah :)

biasanya yang ni dapat 6oz-8oz sebab dari pukul 5.30am tu memang damia dah tak direct feed..
lama kan..tapi better la dari tak mengepam langsung.
kalau tak pam, dengan perjalanan balik hampir sejam tu, entah berapa lama la breast terbiar tanpa stimulation. bahaya tu!

susu-susu berposing sebelum diangkut balik rumah :)

so cikgu-cikgu, yang paling penting kita kena pandai-pandai curi masa k :)
jangan pulak sebab ingat tak sempat nak mengepam, kita pun malas nak bawak pam, nak tunggu balik rumah baru nak pam/direct feed.
selagi ada peluang, pam la walaupun sekali sepanjang hari tu okey :)

sepanjang jaga exam ni, damia cuma minum 6oz kat nursery. sama ada saya kerja pagi atau petang.
dan biasanya total yang saya dapat untuk 2 sesi pengepaman ni lebih dari 6oz :)
alhamdulillah..selebihnya boleh la nak simpan buat stok susu damia :)

nota jari : hendak seribu daya!

Thursday, December 1, 2011

stok november

alhamdulillah...
ni stok november sahaja :)


saya kira-kira ada lebih kurang 110oz :)
alhamdulillah...di usia damia 14 bulan ni, rezeki masih banyak untuknya..

nota jari : damia masih guna stok june :)

my little naughty girl!

nur damia..nur damia..
she always made my day :)
selalu membuatkan saya tertawa dengan gelagatnya :)


tiba-tiba je saya terdengar orang panggil "mama..mama.."
dia mintak saya keluarkan dia dari bakul ni.
hehe...

nota jari : setiap hari adalah pembelajaran untuk damia :)