Friday, October 14, 2011

wartawan BH cari publisiti murahan?

14 oktober 2011.
fuh..fuh..agak panas dunia penyusuan hari ni kan..
semalam ada orang dah post gambar ni kat KIM,tapi saya ignore je.
ingatkan gambar apa..yela,saya online guna experia x8 sahaja semalam.gambar yang ada pun cinonet je la kat dalam hp.
tup..tup,rupanya berita yang sangat mengguris hati saya.

oh,saya terasa hati  tau!
saya pun seorang ibu susuan,ada anak susuan,tapi saya tidak pernah tergamak nak menjual susu saya!

hah,untuk yang tak tau tu,cer tengok gambar ni.

saya tak baca paper hari ni,tapi sedikit sebanyak saya tahu la apa yang berlaku hari ini.
tengok tajuk ni pun menyakitkan hati kan.

artikel berkaitan ditujukan kepada page di facebook, Human Milk For Human Baby-Malaysia.
sebenarnya page HM4HB adalah tempat ibu yang kekurangan susu mencari ibu susuan untuk anaknya,ibu yang berlebihan ebm mencari anak susuan..bagi yang bukan Muslim,page ini digunakan untuk mereka mencari bayi untuk didermakan susu mereka.
HM4HM bukan macam tabung susu ibu yang kat oversea tu,kumpul2 susu ibu then diagihkan kepada yang memerlukan..bukan..bukan..
di HM4HB,ibu2 akan berkenalan jika mereka mahu anak2 menjadi saudara sesusuan,jadi mereka set appoinment sendiri di luar.
HM4HB TIDAK MENGUMPUL,MENJUAL atau MEMPERDAGANGKAN SUSU IBU!

mari baca apa pula kata pengendali HM4HB-Malaysia.
ini surat bantahan kepada Berita Harian.

Kepada pihak editor Berita Harian,

Perkenalkan diri kami, Ayuni Zainuddin, Nadine Ghows, Zaszima Abu-Samah, Ernadia Os'Hara, Chern Pei Wei, Jean Chuah, Shahida Ahmad Khan, Danielle Sweetman dan Wong Hui Juan sebagai pengendali-pengendali Human Milk 4 Human Babies - Malaysia.

Kami amat terkilan dan marah akan artikel tulisan Nor Affizar Ibrahim dan Nor Afzan Mohd Yusuf bertajuk "Tawar Susu Ibu di Internet". Artikel berkenaan yang juga disertai denganteaser gambar bertulis "Percayakah perahan susu badan wanita berlambak di pasaran dan kini dijual di internet? Jawapannya dalam RATU, Berita Harian hari ini!"

Artikel berkenaan secara keseluruhannya menampilkan etika jurnalisme yang sungguh teruk dan tidak professional. Kami telah ditemuduga oleh hampir sepuluh akhbar-akhbar lain sebelum ini dan tidak satu pun yang seteruk ini.

Cik Afzan TIDAK langsung menemuduga walaupun salah seorang daripada kami untuk memahami latar belakang Human Milk Human Babies - Malaysia. Beliau hanya mengirim sebuah email yang tidak professional kepada saya begini hanya DUA hari sebelum artikel berkenaan dikeluarkan:

"Re: inportant

hi ayuni,
afzan from berita harian..can i get ur phone number..mine 019 ****** ..tq..want to ask you about breast milk..."

Sehari sebelum artikel ini dikeluarkan, Cik Afzan meninggalkan satu post di salah satu thread di HM4HB bertanya tentang keselamatan susu badan ibu lain. Perkara ini adalah sangat ASAS dan untuk seorang wartawan yang akan menulis sebuah artikel yang akan dibaca oleh umum untuk TIDAK TAHU tentang hal ini amat meralatkan. Ia seolah-olah Cik Afzan dan Cik Affizar tidak mengambil masa langsung untuk membaca tentang jaringan ini dan segala maklumat tentang jaringan ini telah sedia ada di lama Facebook kami. Buat pengetahuan Cik Afzan, EBM adalah Expressed Breast Milk dan BUKAN Extra Breast Milk. 

Ini sahaja menunjukkan betapa Cik Afzan dan Cik Affizar tidak membuat kajian menyeluruh tentang HM4HB sebelum menulis tentang jaringan ini.

HM4HB adalah jaringan mencari ibu susuan yang dimulakan di Kanada oleh Emma Kwasnica dan kini bercabang di lebih 50 buah negara termasuk Malaysia, Indonesia, Azerbaijan, United Arab Emirates, Singapura, Kuwait dan lain-lain. KAMI BUKAN SEBUAH ORGANISASI jadi kami tidak menyimpan data-data keluarga-keluarga yang terlibat. Kami percaya akan Pilihan Bermaklumat/Informed Choice.

Kami juga tidak MENJUAL BELI susu badan kerana jika terjadinya sedemikian, ketulenan susu itu tidak dapat dipastikan. Bila susu itu diderma secara percuma, kita tahu yang seseorang ibu itu benar-benar ikhlas. Walaubagaimanapun, adalah digalakkan untuk sebuah keluarga untuk memberi upah yang sewajarnya kepada seorang ibu susuan seperti yang disebut dalam Surah At-Thalaq Ayat 6. 

Di setiap negara, HM4HB dikendalikan oleh aktivis-aktivis susu ibu yang berasal dari negara itu sendiri. Memandangkan fatwa di negara-negara Islam berkenaan mungkin adalah berlainan, kami pengendali di Malaysia bersikap proaktif dan berhubung terus dengan JAKIM untuk membincangkan isu ini. Alhamdulillah pihak JAKIM memberi kerjasama yang sangat memberangsangkan. Sehingga saat ini, 13 bulan selepas HM4HB - Malaysia ditubuhkan, lebih 50 bayi-bayi dapat menikmati susu ibu dan ramai ibu-ibu yang tidak perlu bersedih kerana terpaksa membuang susu perahan badan apabila peti ais sudah tidak muat lagi.

Soalan-Soalan Lazim ini merupakan usaha kami untuk memberikan panduan yang sebaik mungkin untuk ibu bapa Muslim yang mahu mencari anak dan ibu susuan untuk belajar tentang Hukum Penyusuan dan berkongsi tanpa rasa gelisah. Kami hanya mampu menyediakan panduan ini sebaik mungkin. Samada mereka melaksanakannya mengikut hukum syariat adalah tanggungjawab setiap individu dan keluarga itu sendiri. Mengharapkan kerajaan untuk memantau dan mengambil alih hal ini umpama mengatakan yang keluarga-keluarga ini bodoh dan tidak mampu membuat keputusan sendiri. Menjaga susurgalur mahram bukanlah sesuatu yang sukar. Kita tidak harus bersikap pesimistik. 

Kami berusaha keras untuk memartabatkan susu ibu dan mengembalikan budaya ibu dan anak susuan seperti yang diamalkan pada zaman Rasulullah saw. Bukankah ini lebih menepat tabii? Susu manusia untuk bayi manusia dan bukan susu lembu untuk anak manusia? Artikel yang teruk ini telah memperlekehkan usaha kami untuk memberi yang terbaik untuk anak-anak kami!

Kami mahu pihak Berita Harian untuk menulis semula artikel ini dan membetulkan 'fakta-fakta' yang salah selain daripada meminta maaf daripada golongan ibu-ibu dan keluarga-keluarga yang terguris.

Yang benar,
Ayuni Zainuddin
Nadine Ghows
Ernadia Os'Hara Omar
Zaszima Abu-Samah
Chern Pei Wei
Jeanne Chuah
Shahida Ahmad Khan


so sad!
wartawan berkenaan langsung tak buat homework masa nak tulis artikel kan?
hampeh sungguh etika kewartawanan mereka.
menulis tanpa mengkaji,kemudian membuat iklan BODOH untuk melakukan jualan akhbar mereka.
haih,sangat terdesak kah untuk menaikkan rating akhbar berita harian ni?
kot ya pun biarlah berhemah,bukan dengan cara mencari publisiti murahan sebegini.

kedua-dua wartawan ini betul2 menjatuhkan reputasi berita harian.
lepas ni,ramai la yang tak percaya dengan berita harian lagi kan..

nota jari : menunggu permohonan maaf BH!

2 comments:

  1. Memang panassss dan sungguh menyedihkann....!! Tengok title wartawan yg masih bergelar 'cik' pun boleh tahu tahap kecetekan pengetahuan mereka tentang EBM lebih-lebih lagi kalau definisi EBM pun tak tau..???

    memang sah tak buat homework sebelum publish artikel..!! grrrrr...!!

    ReplyDelete
  2. mari suppoet HM4HB-Malaysia..kita martabatkan susu ibu, di kalangan umat Islam kita teruskan sunnah nabi tentang ibu susuan :)

    ReplyDelete