Monday, April 25, 2011

perhimpunan ibu menyusu 2011

first time sy pergi gathering macam ni..saaaaaaaangat teruja! aitelyu..
memula tau pasal gathering 24april ni, mati-mati eh hidup-hidup ingat 24hb tu hari sabtu..so dah set dalam otak tak boleh nak pegi sebab sabtu ada sekolah ganti,then en.hubby kena kerja pulak..so tak la ambik tau pasal gathering ni..
pastu jumaat 22hb yuy msg ajak g gathering ahad.ahad?oh no!salah tarikh rupanya daku.
ah,patutla sejarah spm dapat B4 saja..x pandai tengok tarikh rupanya.cait!ada kaitankah?
maka saya mengendeng (bukan mengandung) en.hubby untuk bawak saya ke sini.
gigih mak tau..dari kajang paksa damia bangun pagi untuk ke DARC nak join gak gathering ni..

baju baru damia.demi nak memenuhi tema ibu=pink,ayah=hitam,anak=merah,ku rela beli baju baru utk damia tau!
en.hubby,my backbone..tQ dear for the support..muah3~hei anak2 dara tutup mata tau..


sesi bf beramai-ramai utk masuk Malaysia Book of Record..masa ni damia dah sudah menyusu,so takdela nak susu lagi..sy snap je la gambo orang lain,aci la kan..
mak-mak gedik.anak nangis pun masih sibuk nak bergambar bagai..yuy,macam mana ni?dorang berdua nampak macam tak suka je bila duk dekat-dekat..macam mana dengan plan kita nak jodohkan mereka?hmmm...
sebenarnya nak ambik gambar dinosaur,tapi masa ni tengah makan,so dapat gambar selit-selit pun jadi la..
mana otromennya?otromen pun ada tau..kaler oren lagi..tv3 pun takde siar otromen tu ;p
sesi demo CD oleh lunatots.ah,memang takde rezeki nak dapat CD free dari kaksue.masa ni masih makan(lagi) x siap-siap?sedap sangat lemak pucuk paku tu.terpaku saya makan x sudah-sudah..tQ sarakids :)
ibu-ibu yang bersemangat waja.we are sisters! saya sangat bangga menjadi sebahagian dari komuniti ini.kikiki (maxis pun surrender ku curi ayat iklan mereka)-eh,komuniti-komuniti tu ayat iklan maxis ke celcom?
saya di tengah lautan pink. i like pink!
with kak farah sarakids and the others.
seronok sangat berada di sini :)
dgn yuy dan kak hafidzatul amirah. KIM's mommies. aha,kumpulan benci-benci tu, korang ada ke?kikiki..
KIM's mommy : selalu berinteraksi di alam maya..kali ni la..baru jumpa muka-ke-muka-

gambar ni paling best! kulu kehilir ku mengekor kak sue nak ambil gambar tapi malu nak tegur..kejap-kejap "ala..dia sibuk la b,ramai orang nak jumpa dia"
cait,padahal kulihat kaksue sibuk kehulu hilir ambik apam comel utk dimakan-berkali-kali.
haih kaksue,sengaja buat-buat sibuk ya!

kaksue,i adore u :) selalu (read : tiap-tiap hari) baca blog diyaluna, saya mengagumi usahawan wanita melayu.ada anak dan suami tapi masih ke sana ke mari membantu orang lain..ah ah..kagum ah!
pst..pst..kaksue,saya mengajar kat pj tau.dekat je dgn lunatots amcorp mall kan?so bila kita nak pegi makan sama-sama?

saya sangat suka dapat ke sini. ya.ya,saya sudah ulang banyak kali yang saya gembira.maksudnya sy memang betul-betul eksaited tau! nah,buh tanda seru lagi tanda seriously excited..ngeeee...
kalau ada gathering lagi, saya mau pergi lagi..dan lagi..dan lagi..

nota jari : i love breastfeeding :)

Friday, April 22, 2011

damia belajar merangkak

hye aunty-aunty sekalian..
damia hari ni 7bulan 2 hari, dalam beberapa hari ni damia dah mula nak belajar merangkak..
belum pandai pun lagi..baru pasang kuda-kuda je..pastu goyang-goyang..
hehe..gigih ye nak..belajar lagi :)

 fokus jangan tak fokus..

 
seronok tengok anak mula pandai macam-macam :)

kisah lalu

I Am-KRU

Early in the morning when you wake up
Before you put your make up
You say you think of me till you drop
But you do you even know I’m thinking of you too

It’s 10 o’clock
I open up my laptop
There’s a picture of you on my table top
Counting down on the clock
It’s true can’t hardly wait to come home to you

I am deep in gratitude
I am a man who thinks he should
Be thankful for the love you bring to me
I am telling you I’m no fool
I’m the one who needs you too
But most of all I am in love with you

Maybe I don’t say enough maybe I just act tough
Deep down inside I can’t run and I can’t hide oh no
It’s about the time I should let you know
It’s late in the evening
It’s roses that I’m bringing
And a round metal thing with the words inscribed ‘I love you so’
I will never, never ever let you go

I am deep in gratitude
I am a man who thinks he should
Be thankful for the love you bring to me
I am telling you I’m no fool
I’m the one who needs you too
But most of all I am in love with you

It’s been so long
Many words gone wrong
So I’m singing this song for you
And I won’t stop until I hear you say I do


I am deep in gratitude
I am a man who thinks he should
Be thankful for the love you bring to me
I am telling you I’m no fool
I’m the one who needs you too
But most of all I am in love with you

nota jari : dulu sy sgt suka lagu ni..tapi cari kat youtube x jumpa :(

Wednesday, April 20, 2011

baby & daddy contest

 ahah,saya ditag lagi oleh mama sal untuk join contest ni..ok mama sal,ni i join ye...

~baby & daddy moment contest~

syarat2 nya :
1. MESTI follow blog D'La Maya--->ok!
2. Klik 'LIKE' pada D'La Maya FB page. tidak wajib, tapi satu kelebihan jika klik ;)--->ok juga!
3. buat satu entry dan letakkan SEKEPING sahaja gambar baby & daddy. baby mestilah berumur sehari hingga 2 tahun sahaja.--->done!
4. pastikan entry anda ada link terus ke entry ini.--->yes mam!
5. tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join contest ini.--->ok
6. jangan lupa tinggalkan komen penyertaan anda ye.--->lepas sy publish entry ni ye!

mudah bukan?
jangan lupa tuliskan nama dan umur baby anda dan ceritakan serba sedikit tentang moment itu ye.

hadiah2nya....

1st price ~ items worth rm80
2nd price ~ items worth rm60
3rd price ~ items worth rm50
3 consolation prices ~ worth rm30

closing date : 30 April 2011
_______________________________________________________________
nama baby : nur damia binti muhamad fathi syafiq
DOB : 20 september 2010, so umur baby 7 bulan



gambar ni diambil masa tunggu kereta siap servis@10 april 2011
rasa sangat bahagia bila tengok senyuman kedua-dua wajah kesayangan saya
rasa lagi gembira bila dapat spend masa lama-lama dengan mereka
rasa lengkap bila bersama mereka
 kerana mereka adalah DUNIA saya
to hubby, i love you more than 7 years ago
to damia, we love you so much sayang :)

mari tag kawan-kawan 

semoga berjaya!

20.04.2011

macam biasalah..setiap 20hb mesti ada entry kan :)
si momot sy masuk 7 bulan hari ni..wewiitttt...

damia mencipta sejarah hari ni..sejarah jatuh katil! aishhh..menyambut 'bulansary' dengan membuat aksi terjun tiruk ke momot? 
padahal sy tinggal dia kejap je..sy nak siapkan air utk dia mandi..dah letak elok je dia kat tengah2 katil,dah susun2 bantal buat tembok besar cina,masih lepas jugak..tau-tau je dah dengar bunyi gedebuk dan uwaaaaa..nasib baik menangis kejap je..lepas tu boleh sambung gelak balik..ish.ish..

dahi masih merah-merah sebab jatuh.kesian damia..naluri seorang ibu,rasa macam nak gantikan semua kesakitan anak..pst..pst..boleh bayangkan mama jihan terjun katil?hikhikhik..
makin lama makin nampak lebamnya..hopefully xde apa-apa yang membimbangkan..cuma sy kena monitor apa-apa side effect macam muntah,mata naik ke atas,pengsan dalam 24jam ni..semoga xde la semua-semua tu...

tertidur dah anak saya..lama nak tunggu mamanya siapkan kerja rumah dan kerja bukan rumah..
gambar kami sekeluarga weekend lepas,masa nak attend wedding nana
budak nakal ni sekarang susah dikawal..kejap je dah menjelajah satu rumah..lepas ni saya kena aware dan jauhkan benda-benda merbahaya..tengok ni,,tau-tau je dah duk bwah meja..
damia saya sudah pandai senyum bila tengok kamera..saya sangat geram kalau tengok dia senyum macam ni..
rasa nak gigit dia kan?

nota jari : anak saya dah besar rupanya :)



Friday, April 15, 2011

5 perkara itu

hah?hah?saya di'tag' oleh ibu husna?ya ampuuuuunnnn...saya punya x perasan sampai la g korek2 blog die..hehe,macam mana nak tau kalo org tag kita selain membaca blog die ye?mama x habis menuntut ilmu blog lagi nih!

haish..haish..ok.ok..meh jawap soalan..kang meroyan ibu husna tggu jawapan kan..                                         
5 tarikh penting         
  1. 11.12 - my anniversary--->copy jwpn husna sebab jwpn saya juga sama..yey!
  2. 09.10 - my birthday
  3. 23.01 - en.hubby semakin tua ;p
  4. 20.09 - damia momot punya bday
  5. 1 syawal - sebab sy suka raya..hahahahaha..
5 perkara saya buat semalam
  1. drive kete pegi skola-balik skola-ambik damia momot
  2. masak ayam lemak cili api, sambal sotong
  3. bukak fesbuk, update status, komen sana-komen sini
  4. susukan damia momot-pam susu untuk damia momot
  5. ya.ya.sy mandi,gosok gigi-basuh muka pagi dan petang-tiap2 hari tau!
  6. saya tido-bangun balik-tido lagi
  7. hoi..hoi..orang suh jawap 5 je la!
5 perkara buat saya gembira
  1. dapat shopping dan penuhi semua shopping list sy..mak aih..heavennya :)
  2. dapat peluk cium momot dan ayahnya banyak-banyak-banyak kali
  3. makan aiskrim.minum milo.makan suka-suka hati eh mulut
  4. balik kampung johor wish mak masak macam-macam
  5. dapat tengok si momot gelak-gelak dan en.hubby senyum-senyum :) kalau en.hubby gelak?errrrr...
5 perkara sebab jawab soalan
  1. ya.ya..sebab ibu husna tag sy
  2. tension kena relief setiap hari minggu ni.hari rabu x kena coz dah memang ada 6masa.pulak tu relief 2 masa straight.maigrain duk sejam doploh minit dlm kelas x buat pe.lagi-lagi kelas bising
  3. suka-suka.ko tanya kenapa?
  4. dah penat bukak fesbuk-nak menambahkan entry blog
  5. tunjuk rajin update blog..hahah!
5 kawan utk di tag
  1. cik rosie
  2. nk suruh en.hubby jawap (sy tau dia pembaca blog sy walaupun dia xde blog)
  3. kamu yang baca entry ini
  4. anda yang baca blog sy
  5. kamu.kamu dan kamu.
nota jari : kalau berani, kopipes dan jawap ok.

Saturday, April 9, 2011

my wish list

  1. si putih (read : handphone) sy sudah menunjukkan tanda-tanda mahu dicampak ke dlm tong sampah..kejap-kejap nak check msg, tengok-tengok dah mati. sy kenen-kenen en hubby g beli yang baru tapi dia xmo bwk sy..uhuuuuuuuuuuuu...
  2. sy mahu baju baru~padahal sy ada baju baru x pakai lagi..tak..tak..sebenarnya sy terbeli baju yang sama dgn opismate..belum sempat sy pakai, dia dah pakai g keje dulu..so sy xmau pakai baju tu g keje..
  3. sy mahu tudung baru~err..for no reason ;p
  4. sy tetibe je mcm menggebu-gebu hasrat nak beli laptop yg kecik comey macam buku tu..entah nape entah tengok org lain pakai cam best je..
nota jari : susah memuaskan nafsu membeli perempuan ni..memang patut pun en hubby ignore wish sy ;p

Thursday, April 7, 2011

jalan-jalan-jalan-melaka

dah beberapa hari sy upload gambar-gambar ni tapi tak jugak tulis stori nye..ya..ya..sy gigih menjadi seorang suri rumah tak bergaji, plus kerja tetap dan berpencen, malam-malam sy pengsan awal..kehkehkeh..

ada la bebarapa bulan lepas tetiba sy meroyan nak makan ketam..eh..eh, sy belum mengandung lagi tau (fuhh sungguh defensive padahal orang tak kata apa pun ;p)
en hubby bwk sy g sebuah tempat kat bangi tu (xmau mention utk menjaga bisnes orang) tapi kalo kalian nak tau tempatnya roger-roger la saya ye..saya bisik-bisik je dgn kalian untuk mengelakkan kalian terkena nasib yang sama..
tapi memang rasa tak berbaloi pergi sebab mahal+tak fresh=tak puas ati..
so en hubby pun janji nak bawak sy g makan kat melaka..haih,ailevyu lah :)

weekend 26&27 mac, en hubby pegi teambuilding pulak,tinggalkan isteri dan anak di rumah, maka sebagai dendanya en hubby kena la bwk sy dan damia pergi holiday..yahuuu..

tengok anak dara saya pandai dah nak ambik gambar..menurun bakat mamanya nih!
otw ke melaka, singgah RnR ayer keroh utk mamam..sian en hubby sy sepagian jaga anak masa sy ke sekolah sampai tak sempat nak makan..
ok momot..ayah makan kita ambik gambar ye..
pemandangan melaka dari bilik hotel..
honeymoon?honeystar?honeysun?
ada orang kata damia ikut rupa ayahnya, ramai juga kata damia ikut mamanya..
damia=ayah
damia=mama
so..ayah=mama
kan?orang kata keserasian yang tercipta antara suami isteri akan membuatkan rupa suami isteri tu jadi seiras :))

makan-makan@muara sungai duyung..berbaloi-baloi...
lala masak sambal
sotong goreng tepung kegemaran encik hubby
udang bakar
yeah!!yang mama idam-idamkan..
ikan pari bakar bercili
kami berdua bedal~damia tolong tengokkan je..
semua sekali utk RM72..saaaaaangat puas hati..kalau anda berminat utk ke sana, roger la sy k..sy tunjukkan tempatnya dan tumpang makan sekali kehkehkeh..
bershopping di aeon jusco bandaraya melaka yang baru..kekdahnya semua shopping complex sy singgah..singgah?
they complete my life :)
aiyak mama..nape damia nampak separuh je ni?


nota jari ketam : nyum..nyum..(ketam ada jari kah?)


Monday, April 4, 2011

damia suka kamera

anak dara sy dah pandai ambik gambar..dia sangat suka kamera..ambik kamera, cakap padanya "ok damia..jom ambik gambar.."gerenti damia memberi pose yg baikk punya...

meh layan gambar..

gambar dlm kete..hubby ambik masa sy tgh betulkan butang baju..cait!tak myempat..

 RnR ayer keroh..otw ke melaka


baru pas check-in hotel emperor,melaka
1st day breakfast@emperor hotel

jusco bandaraya melaka


dlm kereta@restoran jejantas ayer keroh






nota jari : menurun perangai siapakah?