Tuesday, March 15, 2011

my 1st pregnancy

sebenarnya sy cuba utk buat entri solid food pertama damia, tapi dah banyak kali sy cuba upload gambar, tiada yang berjaya..sigh*gambar x cukup comel untuk dipublishkah?

jadi sy kopi pes mende alah ni dr blog kak sue lunatots (suka suki ku je panggil kak sue..ntah dia nk ngaku aku adik ke tidak)

jeng..jeng..jeng..
1. Was your first pregnancy planned?
yup,kami sudah bertekad (wah!) untuk mempunyai anak secepat mungkin..mahu tengok hasil gabungan kami berdua.

2. What was your second choice name for your opposite gender name?
tak terfikir utk baby boy since dr 4months doc dah kata girl (kompiden seh..)

3. What were your reactions?
tak percaya dan buat UPT test 3kali..dan ku paksa hubby buat test sama..kahkahkah..nak jumpa doc utk scan tapi masa tu sabtu, doc cuti..kena tggu isnin plak..


4. How old were you?
24 tahun 3 bulan! and en. hubby tepat 25 tahun


5. How did you find out you were pregnant?
perut buncit sikit (sikit kah?) dan UPT test..dan instinct juga since cik p dah terlewat 9hari


6. Who did you tell first?
my en hubby as his bday present :)


7. Did you want to find out the gender?
yup, 18weeks g scan n doc kata most probably girl

8. Due date?
24 september 2010


9. Did you have morning sickness?
ermmm..tak jugak.tapi sy bertukar menjadi sangat malas, sangat cepat menangis, sangat susah nak makan..nasib en hubby ku sabar..wiu..wiu..


10. What did you crave for
soto masakan mak, nasi kerabu pasar malam bangi, megi goreng mamak bangi, nasi himpit-kuah lodeh-kuah kacang..anak ini memang anak hari raya ;p

11. Who/what irritated you the most?
errr...perfume hubby sikit-sikit, bau kantin sekolah

12. What was you first child’s gender?
girl :)


13. Did you wish you had the opposite sex?
anak first x kisah gender apa..tapi pas ni wish for boy pulak


14. How many KG did you gain throughout the pregnancy?
 9-10 kg

15. Did you have a baby shower?
Majlis kesyukuran biasa jemput saudara mara

17. Did you have any complications during you pregnancy?
permulaan pregnancy hb rendah, bulan kelapan pregnancy albumin detected in urine dan admitted ward..sigh*


18. Where did you delivered?
Hospital Kajang


19. How many hours were you in labor?
masuk wad 7am, masuk labor room 7.45pm, bersalin 10.15pm, keluar labor room after 12am..
bayaran free duk wad first class :) mode hubby urut-urut dada

20. Who drove you to hospital?
si dia :)


21.Who watched you give birth?
doc-taktau-nama, nurse, prac-nursing-stud

22. Was it natural or c-section?
normal with sedatif (doc bagi setelah ku melalak tak ingat dunia) kehkehkeh, dah ingat malu sendiri..nasib dorang dorang yang sambut baby masa tu x ingat sy..kikiki

23. Did you take medicine to ease the pain?
yup,dadah apakah itu sy pun taktau..sy meneran separuh sedar tapi tak sakit :)

24. How much did your child weight?
2.6kg

25. When was your child actually born?
20 september 2010, 10.15pm

26. What did you name him/her?
Nur Damia Binti Muhamad Fathi Syafiq

27. How old is your first born today?
5 bulan 26 hari

28. Would you do it again?
yup, x sanggup nak menghadapi c-sec (setelah mendengar cerita susahnya nak jaga luka c-sec)



nota jari : nur damia kurniaan tak tenilai untuk sy dan suami :D

No comments:

Post a Comment