Wednesday, February 16, 2011

sediakan payung sebelum hujan

sy memang bukan seorang yg pandai dlm membuat bdget bulanan..hehe..wlupun sy seorang guru math, sy x pro nk membhagi-bhagikan income bulanan sy kpd pecahan2 wajar dan x wajar atau nombor bercampur dan sebagainya..alkisah nk gtau sbnrnya khendak sy baaaaaanyak..kalo buat bdget susah nk capai khendak! kikiki~mana pulak nk myimpan ye dak?

betul sy akn pening kpla kalo buat bdget..yela..katakan sy letak bdget utk minyak n tol RM 300 sebulan (katakan saja ye) then tetibe bulan tu sy meroyan hentak hentak kaki nk balik kampung 2,3 kali..adakah sy perlu mendenda diri sendiri krn melanggar budget yg dibuat?oho.dan sy xmo la kalo terrrindu nk balik kg tetibe xleh balik sbb xmasuk bdget bulanan kan..jadi sy slalu buat agak2 je dlm kpla..agak2 cukup shingga hujung bulan, sy ikutkan je hati sy ni..

sungguh tidak kurang berdisiplin kan sy? jadi sbg backup singer plan, sy buat begini utk masa depan..

kami (read : suami isteri ) sudah ada plan persaraan..ops..bukan bersara awal ye..plan kewangan lepas bersara la! terkejut akak tu kata plan persaraan..kami berdua mengambil insuran+tabungan sejak beberapa tahun lepas (again, sebut beberapa sbb xingat tahun sbnar ;p) which is sebulan setiap dari kami perlu membayar RM150 dan bila smpai tempoh matang a.k.a 56tahun, kami boleh keluarkan RM 90k++..hoho..nak buat apa duit tu?belum fikir lagi..tp sy percaya, dgn duit macam-macam boleh buat kan?

kami juga mengambil plan pendidikan utk nur damia..setiap bulan perlu bayar RM100 dan smpai tempoh matangnya a.k.a 23tahun, boleh keluarkan RM23k++ jadi dgn plan ini sy berharap damia tidak perlu meminjam PTPTN atau yg seangkatan dgnnya masa damia nak masuk u nnt..wlupun sy bukan peminjam PTPTN, sy tau susah dan liatnya mahu membayar hutang PTPTN bukan?perghh..anda nampak x betapa empatinya sy? ;p

plan-plan yg kami ambil ni skali dgn perlindungan insurannya~tp minimum la sbb kami lebih kpd simpanan..dan sy fikir ianya tidak mengapa krn sy kan government servant..hosp kerajaan always welcomed me kan?xpe..sy bukan org yg cerewet tentang layanan, mkanan dan sbagainya..saya juga ada banyak pengalaman peribadi ttg kepentingan insuran ini..

hm..beginilah sy..yg susah nak myimpan duit tunai setiap bulan..maklumla..kalo ada duit dlm tangan sy rasa gatal-gatal nak habiskan..ada juga menyimpan sedikit sedikit lama lama jadi bukit, tp sy lebih suka juga cara di atas..sy juga sedang menimbang2kan backup backup plan yg lain..what say u?

oho. sy bukan agen insuran ye..cuma nasihat sy, kalo anda terfikir utk menbeli insuran, baik mulakan cepat dan ambil la dr org yg senang anda berurusan dan yg paling penting sangat anda percayai! selamat..selamat..


nota jari : slip gaji masih bersih dari potongan yg tidak sepatutnya..Alhamdulillah..

No comments:

Post a Comment