Friday, February 11, 2011

breastmilk world 1

ibuk ibuk bapak bapak siapa yang punya anak...eh..TERmyanyi plak~
hoho..ibu ibu dan bakal ibu sekalian, mari kita bljr cara penyimpanan n pengendalian susu ibu nak? ok2, tp perlu diingatkan semua mklumat ni brdasarkan pembacaan si mama comel la ye..sbrg kemusykilan sila la brhubung dgn mana2 lactation caunsellor di nombor yg sy pun xtau ;p hoho again?

ISTILAH SUSU IBU
EBM= Expressed Breast Milk a.k.a susu ibu yg diperah
Frozen EBM = susu perahan yg disimpan dlm tpt sejukbeku dlm peti ais, sama ada rumah sendiri atau rumah org lain
Fresh EBM = susu asli segarrrrr dr ladang..ekekkeke..mksudnya baru perah la tu ;p
Chilled EBM = susu perahan yg simpan dlm peti ais, tp kat bwh je..bukan kat tpt sejuk beku tu ye..

PENYIMPANAN SUSU IBU
Tempoh ketahanan susuibu sbnrnya brgantung kpd suhu peti sejuk..jadi pastikan peti sejuk anda tidak mengalami mslh weng-weng yg-kejap-sejuk-kejap-tak ye..

Peti Ais Satu Pintu
bhagian bwh : dlm 2-3ari je
bhagian beku : 2minggu

Peti Ais Dua Pintu
bhagian bwh : up to 5days
bhagian beku : 3bulan

Deep Freezer (peti sejuk aiskrim tu...)
6bulan

tips mama : elakkan letak susu brhampiran pintu..sbb bile kite bukak pintu peti, susu akn drop..bhgian tu suhu xstabil..so biasakan letak susu bhagian dalam2 skit ye..

susu yg kita cairkan, mst dihabiskan dlm masa 24jam. once da cairkan, xleh bekukan semula tau! cubit nanti.
susu yg kita da pnskan, seeloknya hbiskan dlm masa 1-2jam. once da pnskan, xleh msuk peti semula ye ibu ibu..

PENGENDALIAN SUSU IBU

  • sblm mgepam, pastikan semua peralatan bersih ye..
  • lepas mgepam, kalo malas nk basuh alat2 tu terus, leh simpan dlm petisejuk..susu ibu ada agen antibakteria selama 24jam..so xbasuh pun xpe..mana tau malas xsempat basuh ;p
  • jgn lupa label tarikh pd bekas simpanan..jgn tangguh2 kang lupa..oh ibu2 mmg ada sindrom pelupa tau!
  • kalo nk bekukan EBM, jgn penuhkan smp penutup bekas..cikgu sains kata masa proses penyejukbekuan, proses pengembangan juga akan brlaku..bg space sikit la ye..
  • utk cairkan frozen EBM, boleh turunkan ke bhagian bwh peti sejuk malam sblm nak pakai tu..kalo rasa lambat nk cair, leh rendam dlm air tp still di dlm peti sejuk ye..jgn rendam air panas
  • bila kita simpan susu dlm peti, susu memang akn membentuk 2lapisan, satu lapisan air n satu lagi lapisan lemak. jgn pulak ingat susu tu da basi n buang ye..sayang oo..kalo nk pkai susu tu, JGN GONCANG! goyang2kan manja je botol tu smp lemak2 tu larut semula.
  • frozen EBM mmg akn sedikit berbau..tp x bermakna susu tu dh x elok..so kalo nk bg anak minum, try rasa sikit dulu..insyaAllah kalo pengendalian kita betul, susuibu susah nak rosak :)
ibu-ibu, mama-mama, ummi-ummi..
  • penyusuan susu ibu ni sbnrnya komitmen kita..mst ada tekad dan kesungguhan utk menjayakannya
  • mesti sntiasa positif bhw susu kita mmg cukup utk anak kita. cuba utk tidak membeli FM wlupun konon2 utk tujuan kcemasan
  • konsep penyusuan 'demand n supply' means kita mst sentiasa bg signal pd otak yg kita perlukan susu yg banyak..hah, aunty tu tanya cmne nk bg signal?mcm bg signal keretakah? oh, caranya ialah dgn mngosongkan breast. sama ada dgn direct feeding atau pump. bile breast kosong, otak akn dpt sms utk hasilkan susu yg baru lagi :)
yg terfikir stakat ni tu je la..smoga berjumpa lg d lain siaran..kalau ada tambahan sy post yg lain k..

nota jari : happy breastfeeding kawan-kawan :)

No comments:

Post a Comment