Friday, February 4, 2011

138 hari mencari ......

haipp..bersiaran dr rumah ibu mertuaku@simpang pulai~sila setkan frekuensi anda mgikut latitud dan longitud yg betul spy mndapat informasi yg tepat ya!

mgikut kiraan hari d kalendar hp, hah, kantoi duk kira satu-satu hari dlm kalendar! ari ni dh 138 ari sy myusukan damia..fuh..fuh..jauh lg prjalanan utk sy mlengkapkan misi sy tu kan..xpe2..insyaAllah..sy masih brsemangat waja spt besi..

perjalanan bf sy bermula seawal bbrapa jam sebut bbrapa sbb xtau bilangan sbnr! slps klahiran damia..sungguh sy sgt bersyukur Allah memberikan ksempatan dan membuka hati sy utk brsalin d hosp kajang which is hosp yg myokong pnyusuan susu ibu..antara faktor kjayaan pnyusuan ialah dgn myusukan seawal jam pertama kelahiran si manja sebut damia dlm kes sy :)

psst..sy mnulis entri ini smbil bergelut menebalikkan ada ke pkataan ini? damia yg sdg meniarap tp xreti telentang smula bila dh mniarap mulala menjerit minta ditelentangkan semula! fuh lagi..sungguh mencabar keimanan penulisan sy kali ni kan..

berbalik ke cerita asal..kdaan sy myusukan damia semasa dlm pantang bukan mudah..damia lahir 10.15mlm, slps myusukannya dlm labour room, sy dibawa pulang ke dlm wad dlm kdaan zero energy spanjang mlm damia hanya mahu duduk di atas riba sy dan sesekali eh slalu mrengek minta disusukan..sy mmg lgsung tiada tnaga sbb dr tghari mmg xmkn sy sudah sgt sakit d waktu itu plus tnaga sy sudah habis mneran mgeluarkan damia..tambahan pula wah, mcm karangan bm x? masa tu sy xboleh duduk dgn betul malah xleh duduk selama 12 hari! disbbkan jahitan di bhgian bwh itu..tp sy kuatkan smgt utk susukan damia wlupun terpksa berbaring dan bbrapa kali mnekan button memanggil nurse utk membantu sy mletakkan damia d posisi yg btul utk sy susukannya..

ari kdua klahiran damia juga mrupakan kdaan yg mencabar krn susu tiada, PEMBETULAN baru kutahu sbnrnya bukan susu tiada..susu awal yg keluar adalah kolostrum yg hanya kluar sdikit tp mencukupi utk baby kita perhatian, perut baby di awal kelahiran hanya sebesar biji guli~tolong jgn seksanya dgn amaun susu yg banyak ye!

damia menangis spanjang mlm! maka sy dgn cuaknya menelan berkilo2, eh mnipu je sengkuang cina..org kata org tu adalah mak sy sengkuang cina tu menambahkan susu bdn..sy juga minum bergelas2 milo beserta doa smoga susu sy menjadi byk!

alhamdulillah..keesokannya, sy sudah mula nampak susu wrna putih itu ditelan oleh damia bila dia myusu :) dan sy dgn senang hatinya myumbat mulut damia tiap kali dia mahukannya..yey!

sy berpantang d johor..berurut dgn tukang urut eh,mmgla tukang urut,xkan tukang jahit pulak;p kak ita(memang nama sbnr) ada gak mengurut cik b sy utk menggalakkan pengeluaran susu..wah! sy tersenyum sampai tlinga bila slps diurut, susu sy menitik2 dgn jayanya! tp kak ita tetap suruh sy mentopup susu damia dgn susu formula..haishh,boleh mcm tu? katanya susu bdn mmg xcukup.sy pulak masa tu mmg blur betul..mak sy pun dh cuak dek krn sgt sygkan cucunya ;p mak pun nak g cari susu formula..dan nasib baik! mak terlupa utk membelinya sms kluar ke pekan..akhirnya sy ckp kat mak yg sy mahu damia myusu bdn shj..mak sy ok je sbb mak mmg myusukan kami smua adik bradik dan lihatlah kami membesaarrr dgn sihatnya!

kenapakah entri ini penuh dgn tanda seru?adakah sy sgt eksaited menaipnya?

sy mula mengepam susu sms dlm pantang sebut dlm pantang juga krn x ingat tarikhnya..hehe.. masa tu pam mmg dpt sikit je, dlm stgh oz, ataupun cuma dpt dasar botol je..time ni mmg ingat susu sy sikit! sbnrnya mmg mcm tu ye puan2..susu belum establish spenuhnya..tp sy tetap gigih mengepam dan mencampur adukkan hasil pengepaman sy shingga dpt 2oz disatukan dlm 1 botol..eksaited la sy memfrozenkannya utk dibawa balik oleh suami sy sbg stok EBM sy..

sungguh..ilmu sy xcukup lg masa tu..sy xtau susu frozen yg dicairkan atau tercair dgn tidak sengaja mesti dihabiskan dlm masa 24jam..sy punya la mengumpul stok susu dan membekukannya, then hubby sy akn bwk balik ke kajang dan disimpan dlm peti ais rumah kami..apa yg brlaku ialah frozen EBM sy cair spanjang 3jam prjalanan bp ke kajang! sy dgn slumbernya pula suruh je en. hubby sy tu simpan je dlm tpt sejukbeku betapa naifnya sy masa tu kan..kan..

spanjang cuti bersalin sy mmg sgt menuntut ilmu susu ibu ni kalo time u sy rajin mcm ni sure leh dpt best student u kan akhirnya sy myedari ksalahan sy dan TERPAKSA membuang smua stok EBM sy..huhuhu..sy sgt sedih tau membuang 20botol x 2oz kpunyaan damia masa tu..tp apakan daya..disebabkan ketidakpandaian sy masa tu..lagi2 masa tu sy hanya memakai pump manual avent d mana tgn sy akn lenguh2 mengepam selama stengah jam setiap sesi...wuuuu...

maka en. hubby yg kesian melihat sy telah membelikan pam spectra3 yg sy pkai smp skrg tu..hehe..ilevyu la sayang..sy smakin eksaited mgumpul stok smula dan bermula la journey kegigihan sy menjadi ibu bekerjaya yg mengusung pam ke sana ke mari..

err..masih ada sbulan stgh lg utk mlengkapkan prjalanan 6bulan pertama damia dan susuibunya..lpas itu sy perlu meneruskannya lg shingga damia 2tahun~insyaAllah..sy sgt berharap apa yg sy usahakan skrg akn menemui titik penyudah yg membahagiakan wah, kali ni mcm ayat novel pulak!

so kpd mommy2 yg seangkatan dgn sy, jomla bersama2 sy dlm misi ini..sronok tau mempunyai kwn2 sealiran yg sgt menyokong~kita sama2 memberi yg terbaik utk anak2 kita k..erk..anak-anak?

nota jari : go go mama!

No comments:

Post a Comment