Sunday, January 9, 2011

mari msuk kelas susu ibu~part 1[damia bwk susu ke skola]

eh.eh.part 1?ada part 2 ke pasni?haha..kalo ade ilmu, ada la part2 strusnya ye..
ok kawan2..mari kita blajar mcm mana mama bekalkan susu damia ke sekolah..smoga entri ni boleh jd pnduan utk mommy2 yg lain :)

scr basicnye, dlm fridge mama ada 2jenis susu..yg bahagian atas, frozen EBM, ley tahan smp 3bulan insyaAllah..letak tarikh siap2 spy kita leh guna ikut yg mana dulu kita simpan..kiranya konsep 1st in,1st out..ini utk mengelakkan ada EBM yg trlpas tarikh luputnya..kan da rugi..setitik susu ibu ibarat sekilo emas tau [eh ada ke prumpamaan tu?]

bhagian kdua bhagian fresh EBM..kat bwh je..fresh EBM ni leh tahan up to 5days tanpa dibekukan..yg ni mama start simpan wkend..kiranya kalo pam ari sbtu n ahad,mama x frozenkan trus..letak bwh je dlu..
meh review pics skettt..
**ini adalah stok fresh EBM**
ok.khatam bhagian pnyimpanan..msuk bab lain plak ;p tiap mlm, mama akan turunkan bbrapa bekas frozen utk dicairkan n digunakan keesokan harinya..
**frozen yg mlalui proses pncairan**


setiap ari,mama bekalkan 6botol [tiap satu isi dlm 3.5oz] ke skolah damia..biasanya damia consume 4 botol je smp mama ambik dia area 4pm..saja bg lbey tkut mama trlmbat ambik dia..
botol2 ni kena labelkan dr 1-6..mksudnya damia kene consume ikut nomborla..yg frozen mama letak no.1 [dan no.2 kalo ada 2btol frozen] sbb frozen EBM, once kita dh cairkan, kene guna within 24 hours n xley frozenkan balik! take note murid2! ;p if kita letak frozen tu no.5 atau no.6, ada kmungkinan si kenit x habis minum,xley nk simpan dh frozen tu..[err..faham ke cikgu trgkan ni?] nombor2 strusnya utk fresh EBM ye..

pas dh nomborkan botol2 tu, leh la susun dlm cooling bag bserta ice pack scukupnya..beg ni bole brperanan sbg fridge brgerak kita..so xyah la staf nursery tu transfer susu2 ni msuk fridge dia plak..
**susu2 yg tersusun[wlupun xsusun sgt;p] dlm cooling bag**
**pandangan atas**
ok murid2, si kenit da ready nk ke skola..mama2 skalian jgn lupa plak warmernya..kalo nk men rendam2 air suam pon bole..tp cam myusahkan org tu je..so mama bg je warmer sebijik kat nursery tu..

**little bean bukan mr.bean**
spt kata pepatah [eh apa pepatah pulak daa..] spt mama kata td, damia biasanya consume 4botol je..so biasanya botol ke5 n ke6 tu mama akn rotate utk ari strusnya [sbg botol no.2&no.3] kan yg tu tadi fresh EBM, blum penah dibekukan so leh pkai lg..
smua fresh EBM yg x habis ari jumaat [plus yg pump jumaat] akan mama simpan sbg frozen EBM~maknenye..frozen stock mama dh rotate la..yg lama dh kuar, yg baru plak ambik alih..maka dgn ini, stok sntiasa ada n x trlpas tarikh luput..

faham smua? [act cikgu xley tanya ayat ni sbb jwpn student kompem pahammmmm cikgu!] kalo ada soalan sile angkat tangan ye ;p

nota jari : pnuh fridge dgn susu je, thanx GOD my hubby is soooooooo supportive! love u cyg :)

No comments:

Post a Comment