Saturday, January 1, 2011

kenapa sy memilih utk bf?

mama slalu je pk benda ni utk menguatkan smgt n m'halau encik M yg asyik2 dtg tnpa diundang bile nk pump susu..mana tau damia nnt besar godek2 blog ntahapeape mama ni,mama nak gak dia fhm pe yg mama buat utknya masa dia kecik..ok.antara sebab2nya ialah [oho.ayat jd terskema plak] ;p

1. khasiat susu ibu yg sgt9 la baik~smua org pun tau,xyah mama nk explain komposisi susu ibu lg kan..tanya la sape pun, antara breastmilk(bm) n formula milk(fm) mana lg elok?aisehmen...even tokey dutchlady ke,nespray ke,mamilgold ke..mst smua akn ckp bm laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagi elok..tnjuk skit org yg brani kata fm lg elok? meh ku luku2 kpla dia yg myebarkan fakta palsu nih! [tp ofkos la tokey2 ni akn putar belit dr segi masa la,ibu bkrja la..kalo x mana laku product dorg kan..kan..]

2. sebab mama saaaaaaaaaaaangat suka satu psaan yg indah bila dpt susukan damia :) lg2 kalo direct feeding [feel btol jd mommy ni] mlihat damia membesar sihat n sgt aktif, dr sekecik 2.6kg smpai skrg ni 5.2kg[dgn meminum susu mama SHJ!] i feel so PROUD!! tenung wajah damia n bila tgk damia trsenyum, hati mama sgt gembira sbb mama tau mama dh bg yg terbaik utk damia..yeay!

3. mama menjimatkan duit en.hubby [naaaa...kalo en.hubby mmbaca part ni mst dia laaaaagi syg kat mama kan..hihihi]~err..xpenah beli fm,xtau hrga fm brapa.ok.katakan dlm sbulan prlu bajet RM150 utk susu..kalo dua bulan?tiga bulan? pe akn jd kalo tetibe bulan tu short plak bajet..kalo duk brdua dgn en.hubby je leh la msing2 ikat perut mkn megi kari, tp skrg xkn la dgn anak2 skali suh mkn megi kan..kan..

4. hati mama mmg memilih utk bf..alhamdulillah Allah memberi passion ini n mama sgt suka! xkisahla mama convince mcm mana pun, kalo seseorg tu x mmilih utk bf anaknya,mama xleh la nk pksa kan..
**si kenit pnguat smgt mama**




nota jari : hendak seribu daya :)

No comments:

Post a Comment