Friday, December 31, 2010

oh..2011 sudah dtg..

hm...kejap je masa brlalu~da msuk da 2011..gudbye 2010, the year with all the tears n sadness..welcome 2011,smoga smuanya baik2 saja :) [sbnrnya otak tgh pk nk bt x review 2010?] emmm..buat je la sbg knangan k..
1. 2010 jd thun pling myedihkan~i lost my beloved brother, org yg pling rapat dgn sy, mcm kembar sy, sbb kami cuma brbeza umur stahun je..kami membesar sama2, skolah d tpt yg sama, kawin sama2..byk sgt bnd yg kami share sama2 since 25thun yg lepas..tringat dulu ms skolah, bila dia sgt protective trhdp adik ppuannya ini, dlm hati sy trdetik 'sy mahu mncari bakal suami sebaik abg sy' [and thanks God i got my SYAFIQ :) ] sy tahu sy tetap akn menangisi pemergiannya tp sy juga tahu sy prlu kuatkan smgt sbb sy perlu hidup utk ramai org d skeliling sy..i love my bro MOHAMMAD SYAFIQ, and now i love my hubby, MUHAMAD FATHI SYAFIQ~
2. 2010 jadi thun pling menggembirakan bila sy mndpt anugerah yg pling brnilai pd 20.09.2010..my kicik NUR DAMIA..rasa trubat hati sy ni..xleh nk gmbrkan btapa nikmatnya jd seorang mama..n sy sgt9 brsyukur dgn amanah ini :)
.
..
...
smoga kdtgn thun baru ni membawa lebih kberkatan dlm hidup [ni wish tiap thun ;p ] erm..pe azam thun ni ek..owh..meh kite listkan utk smgt 2011~
1. sy mahu FULLY BREASTFEED my kicik..xleh la nk target trus 2thun straight kan..so sy target utk 6 bulan prtama si kicik..3bulan stgh dh brlalu, ada lg 2bulan stgh shingga 20.03.2011..insyaAllah lpas tu bole continue utk the next 6months :)
2. sy prlu menambahkan jumlah SIMPANAN..ye la..bile ada si kicik, simpanan msti lebih,utk kes2 kcemasan..nilainye brapa?oh.oh.xperlu la sebut ye..asalkan sy tahu cukup la..haha..
3. tambah anak??oh no.hehe [poyo je kata no,ntah2 Allah nk bg sape tau ;p] sy brgantung kpd rezeki..tp niat di hati biarla sy puas bermanja2an dgn si kicik damia dlu [dan suami of course,sbb pas kwin xsempat nk manja2 ngan suami dh mgandung..hehe]


nota jari : ambik tisu, kesat air mata, senyum dgn smgt baru :)

Monday, December 27, 2010

damia dh nak masuk nursery

mak aih..kejap je rasa brcuti 3bulan..esok dh start keje [wlopun skolah start nex wik,this wik dh full dgn meeting bagaiiiii....]
pergh...sok damia dh mula msuk nursery [mama pggil skolah utk damia]~mama plak nebes ni nk myiapkan si kecik ke skolahnya..
td da g daftar,da tanye pe yg ptt [yg x ptut pun mama tanya eg.."nape xkwin lg" cikgu nursery tu x kawin lg ok] damia pun nampak syok je tgk ramai kawan..siap snyum2 dgn cikgu nursery lg..lega mama......
balik umah je mama pun siapkan brg2 damia utk ke skolah..wahhhhhh...smangat mama ni ;) smentara si kenit tdo,leh la mama bgerak bgai lipas kudung..kalo dia dh jaga,alamatnya duk ats riba mama je la..
ni la brg2 damia nk g skolah esok..taraaaa...
*susu utk damia*
 hm...bnd pling pnting mstla susu..xtau nk bg brapa botol sbnrnya,sbb xtau damia consume brapa kali smp tgh ari sok,plus xtau sok balik kul brapa..so bg je 6botol dlu.sok kalo tlebih leh frozenkn or rotate utk the next day..btol2 ni blum dilabelkn..sat g mama nk labelkn dr no 1-6..mksudnya damia kena consume ikut no. ye syg...next.....
*feeding bottle*
biasanya org pki btol yg sama utk storage n feeding, tp utk damia kene asing.sbbnya damia xmo teat biasa..die nk teat MAM je..teat tu xmuat utk storage bottle d atas nun..so pki la feeding bottle MAM n AVENT ni..jgn trtipu..btol AVENT tu da tukar teat MAM gak..nsib baik muat.kalo x mmbazir btol AVENT mama~pastu....
*bju2 n pralatan lain*
ni brg2 lain plak..bju,towel,losyen n kwn2nya,pampers,baby wipes..apa2 yg dirasakn prlu la utk damia ke skolahnya..haishh..byk gak ye..mcm nk pindh trus je..

*beg damia*
oh.besarnya beg.mau balik kg ke?ok.ok..xpela besar2 pun..muat byk brg..xla susah nk msuk2kn brg nnt..suka mama la nk pki beg apa..ahaaaaa...

ok da siap brg damia.mlm kang leh iron bju mama utk pegi meeting plak..alahai 'rajinnyaaaaaaaaaaaa' nk g meeting~

nota jari : tetap mendoakan smoga damia baik2 saja d nursery :)

Sunday, December 26, 2010

i'm a breastfeeding mommy




saja nk post gambar stok EBM [sblum brmulanya cbrn bf mommy yg brkerjaya nxt week]
**ni stok frozen yg trkini~mls nk kira,nk susun pun xsempat**

**ni EBM yg dpt masa pegi induksi**
next selasa dh start meeting,direct smp hari jumaat..so damia dh kene start duk nursery[sob..sob]..xrajinnya nk keje since dh bercuti sejak awal september..tp xpela,smoga entry ni menjadi pengubat hati di kala sdg tensi mengadap keje yg x penah hbis~


nota jari : smoga damia serasi duk nursery :)

Saturday, December 25, 2010

1st entry : terpengaruh!

haha~sbnrnya slama ni dok ralit baca blog org~especially bf mommies..so tetibe plak teruja nk buat blog sndiri..
niat dlm hati: smoga blog ni jd pnguat smgt utk bf damia..insyaAllah..smoga dipermudahkan smuanya..so WELCOME TO MYSELF :))
tetibe terpk~akan ada follower ke ni?upps,x kisahla..ni smua utk pnguat smgt n motivasi kpd diri sndiri..

nota jari: slasa ni damia mula msuk nursery..mama kene start pump utk fresh ebm kat nursery::chaiyo2 mama..